• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 21:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Осветление 660nm

Започната от cwetalin, 30.12.2011 17:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cwetalin

Здравейте,
Днес се ядосах че не ми върви една друга задача и реших че е крайно време да си пусна светодиодите, излъчващи на 660nm.
Ето  този, червения:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F2r5fhhl.jpg&hash=84bb679d58ffecc589c6d9a0ce1af6cc24446fab
Светлината субективно е слаба. Но на 660nm ефективността на зрението също е слаба. Т.е. не става за осветление.
Растенията, осветени с тази светлина изглеждат черни. Това би трябвало да означава че всичко се поглъща.
Сложих осветлението напреден план, да видим какво ще се случи с полянката.

NO CARRIER

Без синя светлина май няма да има особен ефект.  *dontknow*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Нали сам казваш, че е на границата на чувствителност на човешкото око, може за това да виждаш растенията като черни. Обаче ми стана интересно всичко това. Ще помоля да дадеш повече инфо за тези светодиоди, марка, модел, от къде ги купи, можем ли да прочетем нещо за тях като характеристики в нета?
Разни мои АКВАРИУМИ 

cwetalin

Хемиантусите обикновено сутрин преди да светнат лампите гледат към стъклото. Оставих през нощта осветлението да работи /експериментирам и дали може да завъдя водорасли и какви/ и сутринта хемиантусите си гледаха нагоре. Не се обърнаха към по-ярката светлина от стаята.
За синьото: не знам. Всъщност, всеки 5-и диод ми е син, но е около 470нм, т.е., не много ефективен. Четох доста мнения че синьото е неизбежно за червените растения. На зелените би трябвало да им стига и червената светлина.
Светодиодите ми ги донесе колега от Германия. Светодиодите са на Kingbright L-934SRC. Тук се предлагат от Комет, но нямат бройки.
За цвета на растенията - все пак виждам грунта осветен, а и цветен в известен смисъл. Просто растенията нямат светлина, която да отразят.

*offtopic Радвам се че темата ми заинтригува някого. Но май само модератори. Ще взема да напиша една статийка за светлината, спектъра, цветната температура, спектъра на поглъщане на хлорофила и т.н. Че постоянно чета за някакво осветление с RGB ленти и ми се плаче...

cwetalin

Една седмица от както съм светнал светодиодите и не съм ги изгасял. Не забелязвам супер развитие на растенията, но водорасли НЯМА. Имах по стъклата от предния експеримент с бели светодиоди. Умишлено не ги махнах и сега виждам че намаляват. Торя всеки ден с бял кристалон (13:5:26:3) плюс някакво желязо СЕКВЕСТРЕН. Дозата вече е 3 пъти по-голяма от тази, при която тръгнаха водораслите с белите диоди. Продължавам да увеличавам торта да видим какво ще стане.
А да, капя всяка сутрин по 1 кубик easy carbo. CO2 не подавам. Светя и по 9 часа с AQUASTAR която е на заден план и има за цел да ми покаже какво ще се случи с червените растения.

cwetalin

Малко ъп на темата.
Стана 1 месец от светването на диодите. Не съм ги гасил. Вечер много кефят.
Растенията си растат, но водораслите не само че не се завъждат ами и измират. Стъклата се изчистиха от зеления налеп. На един камък имаше доста зелено, и вчера гледах че е трудно да се види вече къде има. Предполагам до седмица ще се изчисти съвсем.
В опитите да завъдя водорасли стигнах до там, че слагах по 5 лъжички  от бъркали за кафе /това си е почти 1 кафена лъжичка/ бял кристалон всяка вечер. Локвата е 40 литра. Има прилично количество рибки, които храня обилно с мръвка, така че нитрати и фосфати трябва да са на ниво :). Слагах това количество тор 2 седмици. Достраша ме да не изтровя рибките и сега отново е намалено на 2 малки лъжички вечер. През тези 2 седмици на активно торене не изхвърлих повече растения от обикновено. Явно растежа им е на максимум и не мога да го засиля повече, независимо колко тор слагам. А, да, слагах и по 2 кубика Easy Carbo.
В резюме: От светването на светодиодите до сега не се забелязва засилване на растежа на растенията, независимо огромното количество торове, което слагам. Водораслите обаче, така любимите ни налепи по всичко, почти изчезнаха.
Заинтригувах се от това развитие на нещата и като един истинки учен се опитах да намеря обяснение на въпроса "защо така се получи".
Зачетох се за хлорофила. Оказа се че той има доста разновидности, различаващи се по спектър на поглъщане на светлината. Ето как се класифицира:
Хлорофил А    - Универсален, съдържа се във висшите рстения;
Хлорофил Б    - Съдържа се в повечето висши растения;
Хлорофил Ц1  - Съдържа се в някои видове алги
Хлорофил Ц2  - Съдържа се в някои видове алги
Хлорофил Д    - Съдържа се в цианобактериите
Хлорофил Ф   - Съдържа се в цианобактериите
Хлорофил А има "най-широк" спектър на поглъщане, т.е. поглъща светлината в 2 тесни ивици с максимум 435nm и 660nm. Всички останали видове хлорофил имат спектри, чиито максимуми на поглъщане се намират "вътре" между двата максимума на хлорофил А.
Поглеждайки спектрите на осветителните елементи, виждаме че те са меко казано малко подходящи за отглеждане на растения без да си отгледаме алги.
Май малко се отнесох в приказки. Ето за финал една снимка, на която се вижда как в НАСА гледат картофи:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F27xfomg.jpg&hash=ed0d0d9da1d8b0cb471cff453dca037e7eb754e1


Nikiengi

Цитат на: cwetalin - 31.12.2011 23:28
*offtopic Радвам се че темата ми заинтригува някого. Но май само модератори. Ще взема да напиша една статийка за светлината, спектъра, цветната температура, спектъра на поглъщане на хлорофила и т.н. Че постоянно чета за някакво осветление с RGB ленти и ми се плаче...

Тука не си прав, но аз ще се включа по-късно, а сега имам един въпрос. Каква е зависимостта на дължината на вълната на светлината и цетната температура в келвини?  :-)

ata_nas


cwetalin

Цитат на: Nikiengi - 27.01.2012 13:12
Тука не си прав, но аз ще се включа по-късно, а сега имам един въпрос. Каква е зависимостта на дължината на вълната на светлината и цетната температура в келвини?  :-)

Никаква :)
Цветната температура е много лошо описание на цвета. А  цвета по принцип е психофизическо понятие, той съществува само в главата ни и не може да бъде измерен с физически методи....
По-конкретно на въпроса ти. Монохромна светлина с дължина на вълната еди каква си, генерира възприятие за цвят еди колко си келвина.
Но същите тези келвини могат да се получат и от няколко източника на светлина, с дължина на вълната нямаща нищо общо с първата.

cwetalin

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2ic1ffr.jpg&hash=989ca46cc062a8da3944dac34e9c66712646f976

Все се каня да сложа тази графика, но все забравям. Сега я сложих в отговор на една друга тема и ще я кача и тук. Ако модераторите решат че не бива два пъти - да я махнат.
Мисля че заедно с горния пост за хлорофила и различните му видове обяснява защо белите светодиоди стават за водорасли, а това, с което експериментирам все още - за растения.


Nikiengi

Хубаво де, ама нали все пак на онази снимка от НАСА онова лилавото не можем да си сложим аквариума с него, колкото и да е добро за растенията и лошо за водораслите, а доколкото разбирам ти експериментираш с нещо подобно! Какво правим, когато искаме да се порадваме на гледката в аквариума? Не трябва ли да има някаква комбинация или предлагаш нещо друго?  *dontknow*

cwetalin

Писал съм, светя по 9 часа на ден с aquastar, 15W. Обмислям да сложа и един  grolux отпред, да видя с 30W на 40 литра какво ще завъдя. Светодиодите светят постоянно.
Иначе си прав, за какво ми е аквариума, ако не мога да го видя :)

Nikiengi

Ами растенията не трябва ли и те да спят, поне така е в природата?
: 22.02.2012г 22:10ч
Постоянното светене няма ли да им навреди?

evgeni200

Една снимка на аквариума ще може ли?

bustama

Бря, колко лумена са тези диоди?

Similar topics (5)

18423

Публикации: 2
Прегледи: 3549

59881

Публикации: 2
Прегледи: 1742

4251

Публикации: 22
Прегледи: 12037

50409

Публикации: 15
Прегледи: 9519

37424

Публикации: 1
Прегледи: 2396