• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.07.2025 03:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Има ли компетентни?

Започната от kdravia, 14.03.2010 01:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kdravia

Има ли някой който да ми разтълкува следнотонещо написано върху кутията на енергоспестяващи крушки "OSRAM",а то е-20W=100w?Не,че незнам какво означава,все пак съм електротехник.Не,че е невъзможно,но ми се струва твърде хубаво за да е вярно.Та въпроса ми е някой има ли опит с такива крушки и написаното вярно ли е или с написаното само застръвят преди *fish?
Докато има шарани,ще има и рибари!

Raven

Това означава че въпросната крушка свети като сто ватова обикновенна крушка от стария тип- с нажежаемата жичка.

Обикновенно не е вярно, ако сравниш лумените на двете крушки ще видиш че не е точно така, енергоспестяващите са по силни, но доста им завишават параметрите.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

kdravia

И аз така си мисля,а щеше да е добре да е така-с 60W от тези и ето по ват на литър в 300 литровия ми аквариум. :-D

iek

Не знам защо ги пишат тези глупости по кутиите, ясно е и за неелектротехник, че 20W може да е равно само на 20W. Иначе като лумени 100 ватова с нажежаема жичка има 2 пъти повече от 20 ватова енергоспестяваща, но тъй като последните се произвеждат и във вариант с повече келвини, т.е. приближават се повече до дневната светлина, може субективно да изглеждат еднакви.

kdravia

Цитат на: iek - 14.03.2010 02:41
Не знам защо ги пишат тези глупости по кутиите, ясно е и за неелектротехник, че 20W може да е равно само на 20W.

Ами сигурно защото само в България можеш да пишеш или правиш нещо,без да отговаряш за последствията!

ata_nas

Щом си електротехник знаеш какво означава за електромера ти консуматор с мощност 20 вата и такъв с мощност 200 Вата!
Това че едната консумирала еди колко си и излъчвала не знам колко си винаги търпи ревизия.
А за лампите с нажежаема жичка мислете като за история.

p.s. Считам темата за изчерпана!

Similar topics (3)

9963

Публикации: 6
Прегледи: 3949

53152

Публикации: 6
Прегледи: 4445