• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 16:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

КАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДА СИ СЛОЖА - ПИТАЙТЕ ТУК

Започната от chandler, 24.03.2005 11:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iek

Цитат на: 7-7-7 - 16.08.2008 12:47
За тва гролукс  или аквастар да сложа ,а и ако можеш да ми кажеш колко струват.
-
Тогава или пак 765 (по-добре 865) или аквастар(8лв.), ако намериш и osram/880 .

barabata

При мене в по-големия аквариум 55 литра съм с такава 765, една Гролукс на Силвания и една морска 14000К Китайска нонеймка и много добре се балансират 3-те лампи
(зеленееща , червенееща и синееща).
А в малкия 25 литра съм с една 765 и валиснерията и дъбчетата пощуряват - явно става светлината макар и да не е много приятна за окото.

@zoomaniak,
Трябваше ли да изкопираш рекламата на Сера че даже и с кофтито пренасяне :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg401.imageshack.us%2Fimg401%2F9529%2F25565674uw4.th.jpg&hash=1968ad9d4ff3e3c5b754b046d605325c992f2833
За парите за една лампа на Сера ще си купи поне 2 на Силвания или от другите осрам , филипс етц.

п.п Днес във всичките ти постове само реклами виждам между другото.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

bigbeer

 *offtopic *spam rulez - тези картинки са за мен ;)

Хех.., Бараба. По-добре ли щеше да се получи ако Зооманиак беше отговорил - "Има доста изписано по темата, бягай да четеш!" ?

А теб, как не те домързя да 'ровиш' из нет-а от къде същият /Зооманиак/ е използвал цитираните материали? :)  *DRINK*
Трябваше да се досетиш от къде са :) Аз нямам нищо против Сера.. нито срещу китайските стоки и китайският народ! :)


zoomaniak

Няма преводи за всичко извън Сера - тука защо никой не е превел  *CRAZY*
Ако имах и на другите преводи - щях и на тях да постна да се сравни техническата информация, в която никога не включвам цената  *ROFL*
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

barabata

Човека до сега е ползвал лампа за 3 лева. В момента пита каква лампа да добави/смени и в отговор му се дава рекламна брошура. На рекламната брошура ролята и е да даде само плюсовете за да те накара да си купиш продукта. Още повече че ако не познаваш добре теорията и практиката описанието в рекламната брошура освен да те информира за разни факти и аспекти не ти дава никакви поводи за оценка на продукта - в твоите условия и за твоите нужди върши ли ти работа или не ти върши работа. Много съм против предлагането на най-скъпата техника на пазара на някой който не знае много добре как да използва нейните приимущества. И да не забравяме че първо е необходимо да се знае какви риби и растения ще се гледат за да се носочи човека към това колко и каква светлина да слага.
Аз му казах същата лампа под какви варианти я ползвам с цел насочване към идеи как може да комбинира лампи. Не съм му давал кокретни предложения поради факта че нито знам подробности за неговия аквариум или целта която гони, нито знам с какъв бюджет разполага.

Нали за това е тази тема - да попита съфорумците си и те да го насочат. А това е така заради магазините и тяхното "професионално" отношение към клиентите. Продължавам да гледам как пристига някоя баба или родител в магазина и иска да изненада детето си с аквариум - съответно веднага му се набутва аквариум с компресорче за въздух, гъба, маркучи и неподходяща комбинация и вид риби за този аквариум с неподходящата храна въпреки че има потопяема помпичка и подходяща храна, но те излизат по евтино като крайна сума и съответно печалбата е по-малка. Е колко хубаво ще им е на рибите и растенията понеже всяка вечер бръмчилника ще се спира, а рибите ще се прехранват редовно с неподходящата храна. Да не би да се мисли за доброто на рибите и растенията ? Мисли се само за печалбата и затова за лампа в магазина биха ти продали преди всичко на Сера понеже печалбата це е най-голяма. А ако се огледате във форума специализираните лампи се ползват преди всичко заради подсилването на цветовете на рибите и за докарване на светлина приятна за окото на собственика, а не заради растенията. Преди всичко се правят комбинации на лампи от сорта на 880, 865, 965, 840 и т.н. и се добавя някаква специализирана за цвят (акварел, аквастар, гролукс, флора и т.н.)

Простата истина.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

7-7-7

Сега ще ва питам още веднъж каква лампа да си сложа и ще ви дам данни за аквариум ми.
Аквариума е с размери 55д*22ш*35в* (+/- 1-2) ~40l
риби -(малко е пренаселен) 3 данио,2  силвер шарк,2скаларии,2 стъкленни сома и една
гупичка
растения - анубиас , валиснерия и Hydrocotyle leucocephala.
CO2 за ся не подавам но можи и да започна да подавам ако почна ще е с мая
бюджет - не ми се дава за една 18 в лампа повече от 10 лв (сера отпада щото са скъпички)
целта която гоня е да ми растат по бързо растенията (за да изглежда по добре аквариума)
а , и да кажа че мога да сложа само 1 лампа

Violeta

Твоята 18 ватова пура стърчи извън аквариума, но щом досега си бил с такава, значи не ти е проблем. Валиснерията и анубиасът не искат много светлина и няма да имаш проблеми за количеството. Слагаш спокойно една Sylvania Aquastar или Philips Aquarelle и си готов. И двете лампи са със сходни качества, а и цената е близка. Надявам се да ги намериш за 8-10 лв.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Joro Vn

ЦитатА ако се огледате във форума специализираните лампи се ползват преди всичко заради подсилването на цветовете на рибите и за докарване на светлина приятна за окото на собственика, а не заради растенията. Преди всичко се правят комбинации на лампи от сорта на 880, 865, 965, 840 и т.н. и се добавя някаква специализирана за цвят (акварел, аквастар, гролукс, флора и т.н.)
Тук нещо не съм съгласен, най- вече с израза "ПРЕДИ ВСИЧКО". Да не забравяме все пак, че една лампа има спектрална характеристика и интензитет!  ;-) Има хубави темички по въпроса от преди 2-3 години, които май вече няма кой да чете.

milenrod

Имам аквариум Sun Sun 120l.Оригиналните лампи са SunSun Т5 14000K 24W,но ми се струват неподходящи и много силни.Според вас мога ли да сложа по-слаби и какви ще ми препоръчате.

Gilgalath

Аквариумът ми е (д/в/ш) 60/50/50 и побира 150 литра. Какво осветление ми е необходимо за него, при положение че искам да гледам и вкоренени растения. В него имам (хигрофила кроптокорина гигантска и един друг вид с дълго стебло от което излизат дълги тънки самостоятелни листа, лудвигия, паричка, роголистник, и още някои чиито имена не са ми известни) , рибите ми са бети и анцитруси. Става въпрос за нещо по евтиничко (в широките рамки на 5 до 15 лева), като се има пред вид, че имам 2 - 18 ватови осрам 840 daylight +20% повече дневна светлина и една обикновенна - 18 ватова която мисля да махна скоро. Осветлението ми е окачено на около 40 самтиметра над аквариума.  Нужна ми е информация за вида на пури и марка и брой.

Който е от Варна, ако може да ми каже евентуално конкретен магазин, в който да отида.

Благодаря предварително!
[/quote]
Оптимист до болка

http://www.rainbowfishbg.com/

balthazarvn

лампи за аквариум има в бриколаж на "силвания" и съм виждал на "сера" в магазин между палах център и гумите на ВиК , там има един зоомагазин

Gilgalath

Цитат на: balthazarvn - 19.09.2008 16:26
лампи за аквариум има в бриколаж на "силвания" и съм виждал на "сера" в магазин между палах център и гумите на ВиК , там има един зоомагазин


Кои са по добри цени знаеш ли ?
Оптимист до болка

http://www.rainbowfishbg.com/

balthazarvn


furrry

От каде да си купя  капак който да е окачен за тавана и трябва ли да има вграден метал халоген в него размерите на аквариума ми са 100/50/35 неонки и растения но не много предимно нискорастящи отпреде и няколко високи на заден план ако има някои да изработва или магазин мерси.

Gilgalath

Цитат на: furrry - 19.09.2008 17:00
От каде да си купя  капак който да е окачен за тавана и трябва ли да има вграден метал халоген в него размерите на аквариума ми са 100/50/35 неонки и растения но не много предимно нискорастящи отпреде и няколко високи на заден план ако има някои да изработва или магазин мерси.

Моя си го направих от плоскостите на секцията която се наложи да префасонирам получи се добре не може да се разбере че не е от секцията осветлението сега лампите са ми малко там е болката  :-)
Оптимист до болка

http://www.rainbowfishbg.com/

Similar topics (5)

15128

Публикации: 4
Прегледи: 4875

57385

Публикации: 2
Прегледи: 2597

3779

Публикации: 15
Прегледи: 9486

45439

Започната от svere


Публикации: 8
Прегледи: 4704

34204

Публикации: 4
Прегледи: 2537