• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

КАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДА СИ СЛОЖА - ПИТАЙТЕ ТУК

Започната от chandler, 24.03.2005 11:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

le6o

Модели на philips,в повечето магазини за осветление ги има ;)
По добре да влагаш чувства,отколкото да чувстваш влага!!!!:D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg265.imageshack.us%2Fimg265%2F3233%2Faqva2hd1.th.jpg&hash=7e3052c8f2dbe6a19f76e7249b2afffbb6d76333

Lan

Цитат на: bay_milee - 03.01.2008 16:54
А тези 965(или 865) какви са тези цифри ?
Първата цифра на числото (надявам се да правиш разлика между двете) означава коефициента на цветопредаване на лампата в десетки проценти, т. е. 9хх е означение на лампа с КЦП 90 %, 8хх - 80 % и т. н. Последните две цифри са код за цветната температура на светлината, излъчвана от лампата - умножават се по сто и се получава число, което изразява цветната температура в келвини. За цитираните 965 и 865 например цветната температура е една и съща - 6500 K, а единствената разлика е в КЦП, но тя води и до доста съществена разлика в цената...
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

nutty

Здравейте :)
Обмислям един нов аквариум, като засега идеята е да бъде с размери д100, ш30, в40, 120л., като е възможно да има леки вариации по ширината, но пропорциите д/в искам да са такива.  Смятам вътре да има по едно пасажче по 15-20 бр. неони и расбори или 30/10 или само неони и примерно 4-6 анциструса. Няма да правя джунгла, видове растения - не повече от 4 - предимно мъхове,някое коренче лимонче, валиснерия, чисто и просторно го искам...Та позамислих се ако поръчам такъв аквариум, как ще го осветявам. Ще ми се да ползвам пури T5 и се зачетох в тази статия: http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,3209.0.html
Там много интересно пише, че Т5 не работят с електронна пуско-регулираща апаратура, докато аз пък знам, че само с такава работят. А сега де? Кое е вярно?
Иска ми се да осветя горе-долу с 0,45-0,55 вата/литър и в същото време да няма неосветени зони. Клоня към избор на две лампи Т5 39W с дължина 849 мм (пак от тази статия взимам данните), но при тази дължина няма да се освети равномерно. Освен това ме притеснява, че за 120 л. и малката височина (40 см.) тези 78W (0,65W/l) ще дойдат множко и ще бера ядове с водорасли. Другият ми въпрос е дали се намират лесно такива пури (обикновени и специализирани) и ако не - кои биха били по-добър избор. Да намалявам ли дължината на аквариума или да избера други пури? Дайте акъл, моля :)

Lan

Цитат на: nutty - 03.01.2008 21:17
...
Ще ми се да ползвам пури T5 и се зачетох в тази статия: http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,3209.0.html
Там много интересно пише, че Т5 не работят с електронна пуско-регулираща апаратура, докато аз пък знам, че само с такава работят. А сега де? Кое е вярно?
...

Не си чел внимателно. Там не пише, че не работят с електронна пусково-регулираща апаратура, а че не работят с такава за лампи Т8.
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

nutty

Lan, съгласявам се веднага. Четох 10 пъти и пак не съм разбрала. Стават грешки, извинявам се. :)

Violeta

Да, така е. Електронните баласти за Т5 и Т8 са различни.
За тази дълбочина на аквариума и за тези малко и непретенциозни растения не ти трябва да търсиш Т5. Т8 ще ти свършат по-добра работа, още повече че 30 ватовата лампа е малко по-дълга от аналога Т5 и ще имаш по около 5 см неосветени в двата края. Напълно приемливо :)
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Joro Vn

    nutty, за този обем и размери на аквариума две пури Т5 /НО/ по 39 W са напълно достатъчни, особено при тези условия:
   
ЦитатНяма да правя джунгла, видове растения - не повече от 4 - предимно мъхове,някое коренче лимонче, валиснерия, чисто и просторно го искам...
Аквариумът обаче трябва да бъде добре балансиран, защото светлинният интензитет на лампите не е малък- възможно е наистина да имаш проблем с водорасли, да се надяваме, временен. Неосветеност в случая е доста размито понятие- може би няма да го забелязваш визуално. При тези растения няма да е никакъв проблем. Възможно е да стигнеш до момент, в който тази "неосветеност" да ти бъде в плюс. Изборът на спектър обаче не е много голям- може би само 827, 830 и 840. По моите възприятия тези спектри не са проблем, не знам как ти ще ги възприемеш. Рибите и растенията със сигурност няма да роптаят. Ако все пак не си сигурна относно окончателния си избор или имаш опасения за излишно осветление, бих ти препоръчал всяка лампа да е с отделен електронен баласт, за да може да се стартира отделно от другата. Макар че това ще доведе и до финансова тежест, и до конструктивно усложняване. Може също да минеш на вариант една такава лампа Т5 и една Т8. При Т8 изборът на спектър за сега е по-голям. Но там пък дължината им за тези 100 см аквариум пак ще те ограничи като избор на спектър- има Т8 на 90 см, но не с богат избор на спектър. Ако минеш на специализирани /за аквариуми/ лампи на 90 см, нещата се получават, тук цените на самите пури са високи. Има още доста възможни комбинации от осветление, но май по-добре да не го коментирам, че ще настъпи пълно объркване. :-) Трудно бих дал категоричен и едностранен отговор на въпроса: "Да намалявам ли дължината на аквариума или да избера други пури?"- аз например бих ти задал доста контравъпроси, преди да изкажа мнение. Мога да препоръчам например "увеличавай размерите на аквариума, има подходящи лампи с по- големи дължини!"  :-)

nutty

Violeta, Joro Vn, много ви благодаря за изчерпателните отговори. Не ми се искаше да се насочвам към по-малко разпространени пури, но така като гледам, наистина Т8 ще са по-подходящи. Пък и 2х30W звучи доста по-добре и вярвам, че с такова осветление ще успея да постигна сравнително стабилна система. Предполагам, че 827 и 830 са доста жълти, но 4000K е приемливо. Дали се намират примерно 865 на дължина 90 см? Има ли и такива с индекс на цветопредаване 90, пак на същата дължина?

Цитат на: Joro Vn - 03.01.2008 23:51
  "увеличавай размерите на аквариума, има подходящи лампи с по- големи дължини!"
*THUMBS UP* В това хоби всичко е "Колкото повече - толкова повече", но за съжаление всеки се съобразява с някакви ограничения  ;-)

Поздрави
Диляна

Stas

Аз препоръчвам 840 и 865. Индекса на цветопредаване, ако ти е 9X (обикновено 92, 94 или даже 98) едва ли ще ти помогне особено. Само дето пурите 965 са по-слаби от 865 (по-малко лумени).

nutty

Благодаря ви. Смятайте моя въпрос за приключен. Пък като сътворя каквото съм намислила след някой и друг месец  (*ROFL*), ще споделя резултатите.
Поздрави
Диляна

Joro Vn

   
ЦитатБлагодаря ви. Смятайте моя въпрос за приключен.
Дай боже!  :-) След изборът и покупката ще следва монтаж. Там също има какво да се пита, пак е безплатно.  ;-) Ако пък, както пишеш, ти ще го сътворяваш, нямам думи. *BRAVO* Отчитайки възрастта и полът, много съфорумници ще бъдат яко комплексирани. :-P

Violeta

 *offtopic
Я да видя кой тук подценява възможностите на женския пол!   ;-)
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Joro Vn

    Втори  *offtopic!
    И аз се оглеждам, Вили, но не го виждам.  ;-) А докато го открием, ще взема да пусна още една специална тема на подходящо място с оди за възхвала на нежния пол. Дами, какво да правим, явно един пост /предният ми/ не е достатъчен. :-P :-D

Violeta

Ако става въпрос за UV-C лампа, тя има бактерицидно действие и се ползва за стерилизатор. Не можеш да светиш директно с нея, защото е вредна и за рибите, и за хората. Тези лампи се вграждат в стъклени корпуси, в които тече вода, т.е. обеззаразяват водата. Корпусът трябва да е светлонепроницаем, например може да е облепен с фолио - лампата не трябва да се вижда. И ако питаш мен - такъв стерилизатор се ползва само когато има нужда - не постоянно и не по еди-колко -си часа на ден, а когато има вредни микроорганизми или водорасли в аквариума.
Ето една статия, която трябва да прочетеш http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=1919
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

ogogogo

Нали не бъркаш лампата с тези със синята светлина в дискотеките?
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

Similar topics (5)

16285

Публикации: 2
Прегледи: 2530

57971

Публикации: 5
Прегледи: 3638

4586

Публикации: 5
Прегледи: 3639

48797

Публикации: 11
Прегледи: 4121

35765

Публикации: 5
Прегледи: 3012