• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.07.2025 01:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

КАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДА СИ СЛОЖА - ПИТАЙТЕ ТУК

Започната от chandler, 24.03.2005 14:58

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

niki110

благодаря ти VIOLETA  *THUMBS UP* за подробното инфо днес си поръчах две пури на SILVANIA понеже в града ни няма само със заявка.

Johnny2

ще правя капак на  аквариум 125/50/40 50височина 3 или 4 пури да сложа, ще са обикновени китайски, растения валиснерия, явански мъх, анубиас, микрозориум и сагитария мерси

zambo

Четири пури сложи . Растенията , които си изброил ще виреят и с две лампи , защото са непретенциозни . Но ако засадиш след време нещо по-капризно ще ти трябват и четирите пури .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Tulipa

Здрасти на всички!
Сега...имам проблем с намирането на подходящо осветление за моя аквариум.Има една идея,която не знам как да усъществя.Свързана е с местоположението на аквариума.
Ето снимка:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F0999%2F008254259.jpg&hash=529ac61a966d1ce8a7aefed0b81cd7980d1a6d70
Това е снимка от деня,в който го докараха.160 л
д 80 х в 50 х ш 40 .Има капак от стъкло отгоре,с подвижна плъзгаща се част.Цялото стъкло може да се маха.
Плота отгоре е малко крив,но веднага бързам да отхвърля всякаква вина за това инженерно недоразумение :-D .Растоянието между аквариума и плота е 35 см.Идеята ми е вместо да правя капак и осветлението да е там,да го монтирам на плота...Разбира се,няма да монтирам пурите направо на секцията,а мисля да са на подвижно тяло,което да може да се насочва.Надявам се да го обяснявам правилно.....
Или е по-добре да е с капак?

NO CARRIER

Със сигурност ще пишат и други, ама и аз да се обадя. Не превръщай смяната на вода, засаждането на растение или изхвърлянето на умряла рибка в мисия невъзможна. Както и да ги направиш нещата, постарай се да можеш удобно да бръкнеш и стигнеш до дъното, без да се притесняваш дали ще спукаш лампа или ще намокриш нещо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Tulipa

Първо мерси за бързия отговор!
Наистина,прав си....Но не е ли възможно ,чрез едно по-подвижно тяло да снижа възможността за подобни инциденти с осветителните тела до нула?Нямам представа ,защото не знам какво се предлага на пазара...нямам си и на идея какви са възможностите....
Значи-по-добре с капак?
Тъкмо писах,че поради моето нетърпение"да видя нещо да плува вътре"направих аквариума дом за две скаларии и три сомчета-2 коридораса и един анцитрус.Забелязвам един проблем-образува се конденз на капака...Температурата е 24 градуса,и все пак по стъклото на капака има капки вода....Много капки вода.Държа капака затворен,за да не влиза прах вътре,разбира се....И като сложа капака с осветлението какво ще се получи?..... *dontknow*
Растенията са валиснерия,анубиас нана 'petite',егерия,която имам от скоро,но се наложи да подрежа,защото стана доста дълга.....
Имам още два много по-малки аквариума,в които гледам едно поколение гупи и две златни рибета,които са сами(защо ли?).
Може да се каже,че съм абсолютно начинаеща.Винаги съм искала да се занимавам с акваристика,но винаги ми е пречело моето огромно нетърпение да видя аквариума в завършен вид....Сега, колкото повече чета,толкова повече разбирам,че не знам нищо... :duvar:

Смятам в бъдеще да си взема апистограма рамирези,но ...това няма да стане никак скоро....

Ами,май и представянето ми беше тук.....Малко дълго се получи....

NO CARRIER

Щом има разлика в температурата, нормално е да има и конденз. В стаята вероятно е по-студено и за това водата кондензира по стъклата. Не знам какво да те посъветвам за осветлението. Ако ще е капак, или трябва да предвидиш отвор в него, за да можеш да храниш рибите, или ще трябва да го махаш целия. Ако ще закрепваш лампите за плота, ще трябва да предвидиш някакви предпазни ленти, за да не светят настрани и да не пречат на наблюдението на рибките.
Надвий си нетърпението, изчакай и други мнения.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Tulipa

Ще изчакам,разбира се-всичко ще стане,като се обмисли добре,за да стане по най-добрия и удобен начин. :-) .За капака-и във форума има достатъчно инфо,както видях,така че няма да е проблем,ако реша да се спра на този вариант.
: 12.10.2008г 13:01ч
Ау,да допълня,защото ,предполагам,ще има и забележки ....Аквариума на следващия ден беше нивелиран и поставен на стереопор.

Joro Vn

Здравей и добре дошла!
     Как да изпълниш осветлението и/или капака зависи и от това какъв ще бъде бъдещият аквариум- какъв интензитет и тип лампи ще използваш. По въпроса може да дадеш малко пояснение, ако си вече наясно де. Според мен може да се оформят три основни варианта- независим капак с монтирано вътре в него осветление; готови осветителни тела, дизайнерско изпълнение, висящи над аквариума; осветителни тела без декоративен корпус, респ. само луминисцентни пури, с рефлектори, окачени над аквариума, като целият обем над него в секцията се затвори само с преден капак. Лично на мен третият вариант ми се вижда като че ли най- удачен. Ще може по- свободно да разполагаш с пространството над аквариума. При този трети вариант ще трябва да се направи някаква носеща конструкция /например метална рамка/, където да се закрепят цокли, рефлектори, кабели, ключове и т.н. Там може да се закрепи също така разклонителят, който се вижда отпред вляво, също и други уреди, свързани с обслужването на аквариума. Този обем ще предполага и по- лесното му охлаждане- от отделенената топлина на осветителните тела. Към рамката ще се закрепи и преден панел, който да закрива целият този обем. Всъщност закрепването ще бъде през специални мебелни панти- изхвърлящи или други подобни, за да може да се отваря напред и нагоре. Панелът може да се направи от лека плоскост- гетинакс, разпенено РVC, поликарбонат или др. подобни, евентуално облечен с мебелно фолио. Плексигласът не е подходящ- след време ще се изметне. Желателно е ако може, аквариумът да влезе още малко назад- да бъде на равно със страничните плоскости на секцията или малко по- назад, за да може предният отварящ се панел да "захапе" малко и горната страна на аквариума- около 1-2 см. Това припокриване на аквариума с панела се прави с цел да не се вижда всичко, разположено над него и да не блести от лампите. Всъщност панела е желателно да стига малко под нивото на водата. За да не блести отстрани и отгоре на панела през евентуални процепи, той може също така да бъде изнесен напред /да покрива леко страниците и горния плот на секцията/ или да се направи втора лека рамка, закрепена към основната носеща. При затворено положение задната част на панела ще опира отстрани и отгоре в нея. Ако пантите се задвижват трудно, на панела може да се закрепят декоративни дръжки за отварянето му.
     Връщам се на обема над аквариума. Основен момент тук ще бъде дали искаш да дупчиш по секцията и закрепваш рамката и/или разни елементи или не. Ако няма да се дупчи, става по- сложно. Отстрани и отгоре на страничните плоскости се виждат сглобки като че ли. Може да се изпозват евентуално с някаква преработка за закрепване на рампата. Или рамката се прави с "крачета", дълги толкова, че да стъпят на страничните и задното стъкла. Допълнително укрепване към нея може да бъдат болтове със заравнено чело на главата, които са навити по периферията и. Като се развиват, те ще допрат в страничните и задната плоскости на секцията и ще предотвратят хоризонталното движение на рамката. При по- голям натяг може да държат рамката и вертикално, но трябва да внимаваш, да не повредиш секцията.
    Това ми идва наум дотук с осветлението. Мисля си, че не е лошо да укрепиш и плота, който носи аквариума. В шкафа под него може да се разположат опори, които да поемат част от теглото и директно да го редуцират до дъното на шкафа, респ. до мястата, където секцията ляга на пода.
    Толкова в този пост по курсовата работа! ;-)

Tulipa

=-O
Ще го прочета още поне два пъти :-D
Да,секцията ще се дупчи,ако намеря удачен и удобен вариант.
В шкафчето под него са сложени опори.Като го взехме,ми се видя страшно голям(това е първия ми аквариум от този калибър,смятам,достатъчен за начинаещ)и ме беше страх секцията да не поддаде...Затова го укрепихме отдолу.

Голямо благодарско за изчерпателния отговор!
Смятам да начертая схема на моята идея ,и да се опитам да начертая такава по твоята и ще ги пусна тук.Дано да са полезни и на други.
: 12.10.2008г 20:08ч
След обсъждане с мъж ми решихме,че конструкцията ще стане прекалено тежка,и в буквалния ,и в преносния смисъл.Между аквариума и стената отзад има съвсем малко разстояние-не може да се бутне назад,което означава,че капака трябва да е "чупещ се".Което пък утежнява още повече работата....Явно най-удачния вариант в случая е обикновен капак,чиято външна част ще се облепи със същото фолио като секцията,така че аквариума ще изглежда "по-вързан"като част от мебелировката.(стереопора също изглежда лошо така,както е,затова и той ще се скрие.Пък и малкото непрекъснато го чопли,което ме изправя пред възможността някой ден с ужас да открия,че е прокопана дупка под аквариума :-D ).
Ще го мисля още...

Stupid_boy

преди години имах такъв проблем. реших го като: монтирах допълнителен плот на около 7-8см над горния край на стъклото. на него твърдо монтирах осветлението. в предния му край направих падаща ( или по-скоро, повдигаща се ) вратичка. когато ми трябваше достъп, само я повдигах и готово. дизайнерски недостатък беше че вратичката стърчеше малко пред останалата част от секцията, но ....
а, и заради конденза трябваше да подлагам разни допълнителни материали под новия плот.

Joro Vn

Говоря за нещо горе- долу като от поста на Stupid_boy. Ако искаш, закрепи осветлението и директно върху горния плот, без въпросната рамка. Там вече ще дупчиш повече. И този панел, както го кръстих, може да се каже вратичка или както там ти е удобно. Може да се закрепи /пантите му/ директно към страниците или горния плот на секцията. Пак с дупчене. За това говоря. Т. н. обикновен капак хич не е обикновена или проста работа. Имам много опит точно с такъв тип капаци, затова мога със сигурност да заявя, че има доста подмолни камъчета, за да се получи здрава, лека, красива и устойчива във времето конструкция. Още нещо- при манипулации вътре в аквариума, включително и най- обикновено почистване, капакът пречи. Трябва да се отваря много специално, което никак не е лесно за изпълнение при монтирано осветление вътре в него, или да го повдигаш нагоре целият. Но когато отгоре има плот от секция? Може да се наложа всеки път да вадиш капака навън от секцията, което при разни кабели, маркучи и т. н. скоро ще стане досадна операция.
    За "обикновени" капаци имам впредвид това:
    http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=7010&AlbumId=21886 Опс, имало и ключе- 1001! :-)
    Топката е в теб!  :-P

Tulipa

*JOKINGLY* - това за "топката".
Капаците са супер!Явно нямам друг избор-всичко опира до обслужването на аквариума....Засега се спрях на капак,но заради специфката на мястото,както казваш,Жоро,ще трябва да се поизмисли............
Ще изплагиатсвам малко от твоите ,да знаеш  :-P

invisible

здравейте имам в работата един аквариум от 700 литра , и в последно време нещо растенията ми започнаха да измират , някои умряха напълно , а други си изкарват листенца , нз казаха ми че осветлението ми е малко , осветявам го с една луминисцентна лампа с 2 пури , ето една снимка , за да видите като големина какво представлява , но сега е много по зле откъм растения , моля ви дайте ми някакъв съвет какво да правя ...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV2bNk2i.jpg&hash=b53ffd73cf880585998f7f8fbdafcb6c95e50ed0

DJBamby

Слабо осветление за растителен аквариум. Kато гледам снимката ми се струва , че дълбочината е близо метър (700 литра казваш). Дай размери на аквариума и малко инфо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg380.imageshack.us%2Fimg380%2F1890%2Fa1gn0.th.jpg&hash=3ce3fd12d8a974e49b4c15f28f322edda0013e1e - 666 litra.

Similar topics (5)

22990

Публикации: 8
Прегледи: 6195

15128

Публикации: 4
Прегледи: 5591

57385

Публикации: 2
Прегледи: 3210

3779

Публикации: 15