• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 02:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

КАКВО ОСВЕТЛЕНИЕ ДА СИ СЛОЖА - ПИТАЙТЕ ТУК

Започната от chandler, 24.03.2005 14:58

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Violeta

Извинявам се за причиненото неудобство, но това не е въпрос за отделна тема.
Халогенните лампички, разбира се, не са подходящи за такъв аквариум, най-малкото защото трябва да се сложат доста. Не ми се мисли за гората от проводници отгоре...
Не съм много съгласна и с iek по въпроса за метал-халогенните прожектори, т.е. не виждам основание да се препоръчват за тази дълбочина. Имаме съфорумец, който свети с лампи Т8 на 70 см дълбочина и растенията се развиват добре.
Бих препоръчала да се прочете основната информация в сайта, поне това
http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=344 задължително. После можем да коментираме и да даваме съвети.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Nanka

Колеги, моля ви да ми кажете от къде да си намеря Т5НО 24W(56 см) с цветова температура над 6000 К. Защото намирането на такива лампи май се оказа мисия невъзможна. Благодаря предварително.
Не мога да разбера хората, все искат повече, а аз никога не искам много. Аз искам ВСИЧКО

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Nanka

Eй от тук.Би трябвало да са ти близко.
Да близо са ми, но имат само 830 и 840. Аз такива си вземах, но искам да ги комбинирам с някакви по-студени цветова. А за да ми доставят някакви други трябва да поръчам един кашон (25 броя) *dontknow*
Не мога да разбера хората, все искат повече, а аз никога не искам много. Аз искам ВСИЧКО

Violeta

Искаше ми се преди седмица да ти напиша, че избираш твърде "капризни" лампи, с намирането на които ще береш ядове, но се отказах, защото вече ти го бяха казали, пък и ти май спомена, че си намерил в Търново 24W 865. За този размер перфектният избор беше 18W, тях можеш да ги намериш навсякъде и каквито искаш. Сега... не знам какво да кажа. В София мога да те посъветвам къде да потърсиш, макар че това, което имам предвид е нещо много специфично и вероятно по-скъпо. Става въпрос за нова лампа - Philips ActiViva, цветна температура 14000К. Не е специализирана за аквариумно осветление, но би свършила работа според мен. Но как да стане от София... нямам идея.

vali7447

OSRAM  L 36 W/77 FLUORA-1400 lm какво ще кажете хубава ли е за аквариум и какви са ви отзивите за тази пура 
Tanganyika 540 L

Cyphotilapia sp. "North" (Burundi)
Neolamprologus leleupi (Yellow)
Julidochromis marlieri (Burundi)
Julidochromis ornatus

Violeta

Какво да кажем? Първо кажи ти - видях, че аквариумът е за африкански цихлиди, т.е. не знам дали ти е необходима тази лампа. Тя е за растителни аквариуми, а пък дали има някой, който да я ползва, за да даде отзиви... не знам.
Мисля, че за твоя аквариум по-важна е визията, имаше един хубав руски сайт за сравнение между различните лампи - търсих го да ти го покажа, но пак не успях да открия линка. Мисля, че някой все ще ти го даде.
А, и да кажа, че ще слея тази тема с голямата за осветлението - мqстото й е там.

stefan_doc

Чувал съм добри отзиви за пурата, ако не е сама - слага се отзад, а отпред пура с по-висока температура - около и над 5000 К. Лумените й са малко, но спектърът й е съобразен с поглъщането на растенията и за тях по френските и руски сайтове я водят оптимална, заедно с тази на Сера за растения.

}|{opukc

Цитат на: Violeta - 19.02.2008 15:30имаше един хубав руски сайт за сравнение между различните лампи - търсих го да ти го покажа, но пак не успях да открия линка. Мисля, че някой все ще ти го даде.
А, и да кажа, че ще слея тази тема с голямата за осветлението - местото й е там.
Ъ........линка е в последните 200 - 300 мнения на Ноби - май. :-D
Можи би е това!
http://plants.aqa.ru/articles/color.htm
http://www.ukaps.org/forum/viewtopic.php?p=4142
http://saurama.aqua-web.org/

discus

Това е аналог на осрам като цвят, с sylvania grolux, може да се ползва за аквариум с растения.

Joro Vn

"Хубава" е за растителен аквариум.  :-) Типична фито-лампа. Най- близък неин аналог е може би Sylvania GroLux. Ако имам право на избор между двете, бих предпочел OSRAM-а. Излъчва в спектър с пикове, необходими за висшите растения. Но тези пикове са по- плавни и широки, от където вероятно идва и по- нормалното възприемане на светлината. Също така интензитетът му е около 50 % по- висок при една и съща електрическа мощност на пурите. Имал съм възможност за наблюдение на тази лампа както в чужди, така и в моя аквариум. 

balthazarvn

Утре ще си лепна аквариум д70/ш40/в60 и се чудя да сложа няколко пури(3-4) или направо една метал-халогенна 150 вата (дали ще е много 150 вата?, но пък дълбочина 60см?....)???

winnerkn

Аз мисля че е много 150 вата. Мисля че най-добре е по 0.5-0.6в/л

Violeta

3-4 18W са ти напълно достатъчни. Предимството е, че можеш да избираш какво да сложиш - асортиментът е голям. За дълбочината няма защо да се тревожиш.
И много моля - горе в раздела има точно тема с "твоето" заглавие. Тя затова е сложена там - всички да питат и да получават отговори.
Успех!

balthazarvn

Благодаря Ви Violeta и Winnerkn!! Много съжелявам ако съм объркал нещо с местоположението на темата ми, извинявам се. Аквариума вече е залепен остава само тест-а. Аз най-вече се притеснявах за дълбочината..., но естествено че ще Ви послушам и ще сложа 3-4 по 18 вата.

Similar topics (5)

27391

Публикации: 7
Прегледи: 5364

6219

Публикации: 15
Прегледи: 9855

10983

Публикации: 13
Прегледи: 8917

53866

Публикации: 4