• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 21:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мога ли да сменя тези пури с по-мощни?

Започната от Virosss, 17.10.2014 19:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

venitos

Аз говорих само за рефлектори! По информация на специалисти - светлината се увеличава двойно с поставянето им. Дали е вярно могат да го потвърдят хора, които знаят или са пробвали. Ако си решил да слагаш, виж как ще се промени осветеността и тогава мисли вариант за допълнително осветление.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

petko

Дори и да не увеличават двойно.С рефлектори или без рефлектори разликата е голяма.
Слагай едни рефлектори и не го мисли повече.

Caxapa

Чак пък двойно не е. Но пък както са казали колегите, с рефлектори ще има не двойно но повече светлина. И ако толкова много ти се иска да увеличиш всетлината , вземи и сложи ЛЕД лента като бъде на одделен енергиен кръг от  фабричните лампи. Има и едни твърди ЛЕД пръчки..Купувал съм си от Икея но не знам дали в България предлагат подобни. Ако не там, то по някои магазинчета за осветителна техника и електроника, няма начин да няма  нещо което да ти влезе в употреба спрямо  изискванията на капака ти.

Virosss

@petko, Да за рефлекторите ще взема и ще пробвам как е.

@Сахара, за ЛЕД ленти ще има възможност да се сложат понеже са по-тънки и няма да паднат много надолу, но доколкото ми казаха няма да има ефекта, който търся. Т.е. искам да подобря осветлението за растенията и да мога да гледам поне средно трудни за отглеждане растения, затова и се отказах от този вариант.

asito

Ти за тез растения поразпитай ква ви е водата в елхово, щото ако е като във варна и триста вата да сложиш лампи, по една бутилка цо2 да разтваряш на ден пак файда няма да има и ще се набуташ. От опит ти казвам.

Virosss

@asito поразгледал съм какви измервания е имало други години, а и моето наблюдение е, че е твърдичка водата. Растенията ще видим как се развиват, но засега ми се струват, че са по-свежи от първият ден-два.

asito

Виж други хора от града какви растения гледат в аквариуми-ако познаваш такива.Или сравни показателите на водата с на други градове и разпитай или търси аквариуми във форума.Аз имам всички условия за капризни растения, но най-важното-водата, не става. Та няма смисъл да даваш пари преди да си се уверил, че водата става...
Примерно-колегите от Враца всички са с хубави растения, от Варна, ако искаш бликсата да ти върви трябва да купуваш вода или система за обратна осмоза да инсталираш...

Virosss

Ами не успях да намеря публична информация каква е твърдостта на водата към днешна дата, но ако има хора от Ямбол, които са я мерили могат да споделят, смятам, че твърдостта би трябвало или да е еднаква или близка една до друга. Ще взема тестове и ще я измеря тези дни, но при всички положения е доста твърда.

В града уви не успях да намеря някой който да гледа растения, но като малък си спомням, че до нас имаше един човек, който гледаше и продаваше декоративни рибки и си спомням, че при него съм виждал да отглежда растения, така, че предполагам няма да е толкова трагично.

Иначе според следното изображение, нашият регион е един от регионите с най-твърда вода:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fcdn4.amcn.in%2Flcd.alle.bg-fb2afc8fbdurn-jpg-456-318-cc-dri-gutbkmo7u1.jpg&hash=5a3669239505d82493abf84743b3fbe6b0bd7021

asito

Според тази карта не ти трябв да слагаш допълнителни лампи, да преправяш капака. Сложи си рефлектори само. Ехинодоруси, криптокорини, валиснерии, мъхове и роголистник ще вървят със сигурност. Кабомби, лудвигии най-вероятно също.Както и много други видове. Но полянкови растения по-скоро не. Абе като сложиш рефлекторите, а и преди това, гледай профила на растението, което искаш да садиш. И не само инфото колко светлина иска, дали да се подава цо2,а и в ква вода вирее.

niki_o

Когато всяка една капка процедила се около капака  или пък поради твое невнимание е протекла по стъклото и оставя бяла следа....по-добре се ориентирай към растенията от по-горния пост
...

asito

Цитат на: niki_o - 18.10.2014 23:49
Когато всяка една капка процедила се около капака  или пък поради твое невнимание е протекла по стъклото и оставя бяла следа....по-добре се ориентирай към растенията от по-горния пост
...

Много точно казано. Да добавя, че папрати също става да се гледат в твърда вода.

Virosss

Ясно... като взема рефлекторите, ще взема и тестове за водата та да видим какви реално са данните, че тези, които съм изкарал са доста старички от преди няколко години и може сега показателите да са по-различни. :)

Както се казваше в един стар лаф - "Надеждата умира последна..."

Иначе уцели каква е крайната цел - отглеждане на растения за полянка, та варианти и за това ще се търсят :) Виждам, че все пак има варианти за понижаване на твърдостта и макар да са доста скъпички, кефа цена няма.

bunzip2

Не го отчайвайте човека.
Това, че водопроводната вода не става, не значи, че не може да си развива хобито по желания начин.
Ето аз съм във Варна, и да водата е кофти. Ама си купувам трапезна (осмозна) от кауфланд, с ниска минерализация, под 50% и нещата са добре :)
Ако има желание, има и начин. Вода се намира  ;-)

Колкото за осветленето. Ако целта е поляна, с едни рефлектори и това осветление, няма да стане работата изобщо. Преправянето или подмяната на капака са неизбежни :)
Още поне 2 такива пури минимум, за тоя съд.

Virosss

@bunzip2, крайната цел е полянка, но вероятно след като сменя капака/аквариума и го поставих като тема заради коментара за водата. С тебе сме говорили по темата и знаеш какъв ми е замисъла на един по-късен етап, иначе сега просто гледам с възможният минимум откъм ресурси да създам максимално добра среда за растенията и да увелича диапазона от възможни растения за отглеждане. :)

Малко съм нетърпелив и искам да си изясня възможно най-бързо кое как е, че по-бързо да напредна в хобито. Засега нещата вървят перфектно и макар да е рано да се каже какво ще оцелее от растенията, смятам, че всичко върви много добре засега :D

vankobarabanko



@Сахара, за ЛЕД ленти ще има възможност да се сложат понеже са по-тънки и няма да паднат много надолу, но доколкото ми казаха няма да има ефекта, който търся. Т.е. искам да подобря осветлението за растенията и да мога да гледам поне средно трудни за отглеждане растения, затова и се отказах от този вариант.
[/quote

  Може да сложиш нещо подобно,и ще стане работата
http://www.hydroponic-ledgrowlight.com/sale-388463-50-000hours-9w-red-blue-waterproof-led-grow-lighting-with-aluminum-plate.html
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

Similar topics (5)

45921

Публикации: 6
Прегледи: 3795

29340

Публикации: 21
Прегледи: 11317

12372

Публикации: 15
Прегледи: 7825

9541

Започната от hanko


Публикации: 9
Прегледи: 6556

22062

Публикации: 12
Прегледи: 8867