• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
11.05.2024 00:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Филипс Aquarele и Силвания

Започната от penchod, 07.09.2005 10:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

penchod

Въпросът ми е следният, Филипс Aquarele на Аквастар или Гролукс отговаря, или иначе казано ако в схемата Аквастар+Гролукс реша да заменя една от двете лампи с филипса, то коя да бъде? Въпроса ми е продиктуван от следното, на тъпия филипс няма никакви указания за светлинни характеристики, но в магазина ми казаха, че бил 9000 келвина, което го доближава повече до Аквастар, от друга страна Аквастар свети бяло-синия спектър, а Филипс Aquarele е по-скоро червеникава светлина, каквато е на Гролукса, та това е ако някой има повече информация и ми обясни, ще бъда много благодарен! :)

dido

бяло и спектър са малко противоречиви неща :-)

penchod

Добре де, все пак мисля, че разбирате за какво ви говоря, ако може някакъв истински отговор ще съм благодарен.

discus

Цитат на: "penchod"Добре де, все пак мисля, че разбирате за какво ви говоря, ако може някакъв истински одговор ще съм благодарен.

Мисля че е по към аквастара, ма вземи та порови малко в сайта на филипс там би трябвало да има характеристики.

NikolaV

Цитат на: "discus"
Цитат на: "penchod"Добре де, все пак мисля, че разбирате за какво ви говоря, ако може някакъв истински одговор ще съм благодарен.

Мисля че е по към аквастара, ма вземи та порови малко в сайта на филипс там би трябвало да има характеристики.
... и ти пожелавам успех. купих си навремето неква дейлайт на Филипс - TLD-65 или подобно. И яйде да и открия в сайта характеристиките. В този за БГ, няма, в тоя за UK също... След мнго търсене и псуване открих един PDF на турски - става. По цифрите отгатваш :-)

discus

Цитат на: "nikolav"
Цитат на: "discus"
Цитат на: "penchod"Добре де, все пак мисля, че разбирате за какво ви говоря, ако може някакъв истински одговор ще съм благодарен.

Мисля че е по към аквастара, ма вземи та порови малко в сайта на филипс там би трябвало да има характеристики.
... и ти пожелавам успех. купих си навремето неква дейлайт на Филипс - TLD-65 или подобно. И яйде да и открия в сайта характеристиките. В този за БГ, няма, в тоя за UK също... След мнго търсене и псуване открих един PDF на турски - става. По цифрите отгатваш :-)

ето ти да не се мъчиш http://www.zoospravka.ru/foraqua/aquaeqlamp.htm

penchod

Мерси много! Звучи доста добре, и май е най добре да сложа два филипса направо?

NikolaV

Цитат на: "discus"...ето ти да не се мъчиш http://www.zoospravka.ru/foraqua/aquaeqlamp.htm
10x :-)

NikolaV

Цитат на: "penchod"Мерси много! Звучи доста добре, и май е най добре да сложа два филипса направо?
Не съм ги срещал у нас. Я дай цени и кажи къде!? :-)

penchod

Цената е много добра, предложиха ми я в магазина на Пиротска и Ботев на ъгъла. Съизмерима е с най-евтината за Аквастар в София.

Stas

Това е интересна находка. Срещах на Ferplast лампи Aquarelle, произведени от Philips, но цената беше... хм, май около 28 лева. Бяха един много готин размер - 105 см!

Ами Пенчо, ако си сложиш един Gro-Lux и един Aquarelle май ще е по-добре. То всъщност зависи от растенията - ако са доста това е май. Ако са по-малко, то и две Aquarelle ще свършат чудна работа.
А в интерес на истината според руския сайт по-нагоре характеристиките на Aquarelle и Aquastar много си приличат...

Все пак специалистите да кажат.

penchod

Аз за това се впечатлих щот в каталога на Филипс е доста по-солено, та реших да поразпитам за качествата.

Violeta

Така. Имам удоволствието да съобщя на заинтересованите, че до Коледа ще имаме пълната гама Philips Aquarelle - 15, 18, 30, 36 и дори 58W, т.е. усилията ни да преодолеем инерцията най-сетне се увенчаха с успех.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Stas

Чудесна идея. Надявам се, че ще ни уредите и с добри цени за тях. :)

KingNothing

Цитат на: "Violeta"Така. Имам удоволствието да съобщя на заинтересованите, че до Коледа ще имаме пълната гама Philips Aquarelle - 15, 18, 30, 36 и дори 58W, т.е. усилията ни да преодолеем инерцията най-сетне се увенчаха с успех.

А какво ще кажеш за 25W ???  Има ли шанс и такива да докарате ???  :?:

Violeta

Цитат на: "KingNothing"А какво ще кажеш за 25W ???  Има ли шанс и такива да докарате ???  :?:
Ами... би могло, стига да има кой да ги купува.
В интерес на истината днес обсъждахме да ги заявим ли или не. Просто досега никой не е проявил интерес точно към тези лампи, затова засега не са и заявени.
Колкото до цените - и аз се надявам да са добри. Отлежаването на лампи в склада далеч не ми е една от мечтите :wink:
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

KingNothing

:?  за съжаление не мога аз да кажа дали ще се купуват или не (аз не мога да изкупя цяла партида  :evil:  ) но си е факт че трудно се намират...   но все пак ако докарате свирни насам   :wink:  

Mercy beaucoup !!!

Stas

Вили, можеш ли да намериш малко характеристики на лампите? Например, лумени, CRI, Келвини...

penchod

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fplants.aqa.ru%2Farticles%2Fspektr_660_sm.jpg&hash=51451da12ffc7f0c05e8ad54ec959dbcf82f4a4e

W     lm        K        Ra         l
15     750     10000     70     438
18    1024    10000    70    590
25    1440    10000    70    740
30    2350    10000    70    895
38    2450    10000    70    1200
58    3800    10000    70    1500

Stas

Пенчо, благодаря. Изглеждат доста по-добре от Аквастар...

dido

Аквастар е класика в жанра. Ползвана е от много хора тук, които гледат растения с успех. А филипс....айде стига с тая реклама де...изпускаш се  :twisted:

Stas

Не знам дали е класика, но аз не съм доволен от нея още от преди 4-5 месеца.
А реклама на кого? Нещо не се сещам. И въобще не считам за реклама това, че споделям от какво съм доволен и от какво не. Значи всичко, което е добро да си трая и да не го споделям във форума, така ли?

dido

Стасе, това, че ти не си доволен не значи, че лампата не става. Има поне 5 човека тук, които са доволни от аквастара.

За рекламата - да не би от денима да се те цанили за рекламен агент? Където стане дума за осветление тук, пращаш хората да пазаруват филипс от денима...  :?:  :?:  :?:

Stas

Пращам ги заради добрите цени. Иначе мога със същия успех да ги пратя и в магазин, в който да си купят нещата с 50% отгоре например.

А ако става на въпрос по принцип ДЕНИМА не продават на дребно. Имам лична договорка, че това може да стане за хората от форума. Както и лично съм се договорил с шефовете, че ще приемат единични поръчки за аквариумни тела. Да не мислиш, че ДЕНИМА са на делавера от нашто пазаруване по 1-2 броя пури?

Също така като вносител постоянно ги карам да вкарват пури, подходящи за акваристика. На тях иначе те въобще не са им необходими.
Затова съм им благодарен, че ни обръщат внимание.

Между другото: на входа на ДЕНИМА има табелка, че лампите се продават на кашон...

Та, Дидо, не мога да разбера от какво си недоволен? Нещо дразни ли те? Няма никакъв проблем - просто ходи и си пазарувай каквото желаеш откъдето искаш. Някой да ти е казал, че трябва да пазаруваш от ДЕНИМА на всяка цена? Аз през цялото време си мисля, че правя услуга на съфорумниците.

discus

oops Хора спрете се бре, земете :beer  :drunk , не виждам нищо лошо да се препоръча място за купуване на нещо, като пратим някой на пазара защо никой не казва че е реклама, още повече с нашият "голям избор" за специализирани лампи които да не са 30-50лв. всяко място където се предлагат аквариумни лампи на добра цена е добре дошло.

Stas

Почти съм сигурен, че ще имаме до Коледа хубави лампи на цена около 60% от тази на която се продават в момента... И това ако е лошо за някого!

dido

Ако 80 лева без ДДС за аквариумно осветително тяло от денима, без лампите, ти се струва добра цена, то нещо си в грешка.

Трудно ще ме убедиш, че ако реша да купувам филипс от другаде ще го намеря на цена 50% отгоре.

Та дразни ме твоето категорично изказване - не купувайте аквастар, щото са пълен боклук, купувайте филипс от денима. Това ми се струва някак си неадекватно поведение предвид реномето на лампите аквастар, наложено тук от хората, които ги използват в растителните аквариуми с успех. Затова и говоря за реклама...

Violeta

Не се карайте. Ние едва ли ще спечелим много от продажбата на пури за аквариуми. Просто на мен ми писна да правя осветителни тела и да обяснявам на клиентите, че не продаваме нищо подходящо за аквариум. Все си мисля, че това което направихме през последните няколко месеца не е толкова лошо.
Мога и да спра да ви информирам, но от това едва ли някой ще има полза.
А пък за "рекламата" - неотдавна споменах на един от съфорумците, че аз по този начин само си докарвам беля на главата, т.е. все повече и повече работа. И да не се занимавам с осветление за аквариуми, все толкова ще ми плащат. Просто и на мен ми е интересно, защото всеки осветител е нещо уникално, трябва да го мислиш и няма място за скука. Има хора сред вас, които добре знаят, че това е истина. Налага ми се често да се боря с инерцията при нас, мислех обаче, че тук ще има повече ентусиасти.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Stas

Дидо,

1. Телата не са серийно производтсво, а всяко едно е съпроводено с програма за рязане, рязане на лазер, огъване, сглобяване, БАЛАСТИ!, които всъщност са основната част от телата, фасонки, окабеляване, рефлектор... И ако за това 80 лева е много, то просто нямам думи!

2. Пробвай да си купиш от другаде Филипс Graphica Pro De Luxe 965 T5. Интересна ми е цената, на която ще намериш лампата.

3. Мисля, че всеки човек, който има представа от лампи и знае характеристиките на Аквастар ще бъде на моето мнение. Аз самият имам 2 бр. и отдавна търся други, с които да ги сменя.

4. По повод дразненето: интересно защо се дразниш!? Нито съм ти казал нещо лично, нито съм имал за цел да обидя теб или някой друг. В същото време твоето заяждане звучи обидно, в момент в който се опитвам да споделя полезна информация с хората.

miTko

Хич не изглежда много, като чета горното и аз ако реша да си "оправям" тотално осветлението може да се възползвам.Кофти че е в София само... :wink:  :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

Жалко е ако го възприемаш като дразнене. Коментирам, че твоите изказвания по въпроса за лампите силвания/филипс звучат твърде тенденциозно за мен.

Аз съм човек, който знае характеристиките на аквастар и не съм на твоето мнение. Лампата спектрално е подходяща за аквариуми и за гледане на растения най-вече, има достатъчен интензитет в цялата гама от мощности. В този аспект отричането на аквастар е меко казано несериозно. Ако правиш това, то или не разбираш от лампи и съвета ти в този случай е крайно погрешен, или го правиш с някаква друга цел.

За капаците - не знам дали 80 лева - 90 с ДДС ти се виждат малко, но ето цената за едно подобно тяло, самоделка:

отражателна ламарина                                         - 12 лева
електронни баласти за 4 лампи, сдвоени, Вито     - 16 лева
ПДЧ ламинат, 1 кв.м                                             - 13 лева
фасунги, кабели                                                  - 4 лева

всичко: 45 лева.

Както виждаш цената е 2 пъти по-малка от тази, за която ти говориш.
Е, нещо не разбирам - нали 90 лева беше малко за осветително тяло. И как ще ме убедиш да дам 90 лева за нещо, което може да струва 45, без да има особена разлика в крайния резултат  :?:

Violeta

Дидо, нямам намерение изобщо да споря с теб. Искам само да кажа, че нашите баласти не са Vito, а са маркови - Philips, Osram, а имаме и собствено производство.
Цената на един електронен баласт 2х54W на Osram например е 27.92 лв без ДДС. Рефлекторът е от 6 до 10 лв в зависимост от големината на осветителното тяло. За колко лева да продам осветително тяло, в което са вложени материали за 60-70 лв? За 30? Еми... Чак такива ентусиасти не сме. А който иска китайски осветителни тела - моля! Всеки избира за себе си. И без друго китайците превземат световния пазар, рано или късно ще се сетят да произвеждат и осветители за аквариум. Но още не са :wink:
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

dido

Ако баластите ви са от вида със специализирани чипове за управление на луминисцентни лампи, може би е ОК.

Но тук някой беше пускал снимка на филипсов баласт отвътре - компонентите предполагаха схемно решение, идентично с китайските баласти.

Ако е така дали е китайски или не принципно не би имало значение в случая.

Stas

Дидо, никъде не видях цена за труд. Явно ги правиш срещу усмивка.
Предлагам да започнеш да правиш осветители за целия форум срещу себестойността на материалите? ОК?
Само не е лошо да помислиш как ще осигуриш гаранцията на тези баласти, защото вече имаше хора, които си бяха купили Вито...

И освен това: аз може да не съм специалист по лампите, но със сигурност виждам, че и ти не си. Така че предлагам да не спорим повече на тази тема. Познавам едни от най-добрите специалисти в областта, така че ако ти е необходимо компетентно мнение мога да те свържа.

NO CARRIER

Тук ще си позволя да изкажа моето мнение за разликата между марковата китайска и евтината китайска електроника. Както писах в една тема за електронни баласти, бях се зачопкал да "мина метър" с евтин баласт, или по-точно, евтина електроника от енергоспестяващи лампи. Колко съм минал е спорен въпрос, няма да го коментирам. Обаче миналата седмица изгоря една "оригинална" ОСРАМ енергоспестяваща лампа, с една камара години гаранция и разните му там суперлативи. Като я свалих, първата ми работа беше да я разбия и да видя "какво има вътре. Е, видях. На фасунгата пише - производено в Китай. Добре, виждали сме и друг път маркова техника правена там. Отворих я. Ами те нямат нищо общо с евтините боклуци за по левче!
Какво ми нарави впечатление: Платката е правена на машина, компонентите са редени с машина и спойките са тип "вълнА". Схемата беше 90% еднаква с една от евтините. Но транзисторите бяха по-мощни, дроселът беше доста по-добре направен, трансформаторчето - също. На евтините всичко е правено на ръка. Редене на елементи, навиване на дросели, траф, спойки...
Стойностите на елементите не гледах. Самите луминесцентни лампи също са различни.

Иначе пак ще кажа - схемното решение може да се каже, че е еднакво! Обаче...  :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dido

Който реши да си го прави сам няма да влага цена на труд естествено. И ще му излезе 45 лева, не 90  :lol:

Относно гаранцията - мога да си позволя смяната на около 5-6 изгорели баласта докато покрия ценовата разлика ;-)

Аз не съм специалист по лампи, инженер съм по професия и образование.  В този аспект имам достатъчно познания за да преценя от моя гледна точка кое струва и кое не струва.

Все пак ако познаваш специалисти в тая област не ме препращай да говоря с тях, моля сподели тяхното мнение защо аквастара хич не става и защо филипса е около 237625987 пъти по-добър от силванията.

discus

Спора отива на по каса бира май :D.

NO CARRIER

Ако освиним/оспамим темата, дали ще се сетят да престанат и да я заключат?  :lol: Иначе аз бира не пия, но уважавам мастика с мента. :-)

Иначе, аз бих си направил сам капак не за друго, а за да се гордея с уменията си. Шъъъът, да не чуе жената, че от 3 години слагам корниз, а още не съм го сложил...  :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Violeta

Хайде няма да я заключвам, а спорът ще го продължим след съботния пазар на по бира. Ако искате, де :wink:
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

dido

Цитат на: "discus"Спора отива на по каса бира май :D.

Тя касата бира е ясна - както се заформя ще изясняваме над нея със Стас имат ли почва у нас лампите филипс или нямат ;-)

За самоделката - така е. Особено ако се получи хубава  :lol:

N.Nobs

Цитат на: "Stas"Пенчо, благодаря. Изглеждат доста по-добре от Аквастар...

За да избегна всякакви залитания към това кой на кого прави реклама,кое къде колко струва и др. подобни питам само- кое им е по-доброто на Филипс с изключение на малко повечето лумени :?: Чисто технически.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

penchod

Значи темата я пуснах аз със съвсем друга идея преди време...
А иначе Филипса е по-добър, защото ако свериш диаграмите на различни лампи, всъщност става ясно, че Филипс Акварел е с почти идентични характеристики като Гролукс, само че с по-добро цветопрдаване, много повече лумени и по-добър интензитет. Поради тази причина за да постигнеш ефекта на Акварела, на Силвания ползваш Гролукс и Аквастар, при Филипс се получава същото с един вид лампа.
Недостатъка е, че с цената на Филипса от 22 лева за 18W пура можеш да си купиш двете пури на Силвания, и ефекта все ще е по-добър(2 е повече от едно), единствено на приемлива цена Филипса е на адреса дето аз съм дал, само дето скоро не съм проверявал, дали ги имат в наличност и дали цената е същата.

NO CARRIER

А някой, по дяволите, ще ме светне ли защо има отделно лампи Филипс, отделно Силвания, при условие, че преди време Филипс купиха търговската марка ( а май и заводите ) на Силвания?
Може би се произвеждат в отделни заводи?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

77

Цитат на: "penchod"Значи темата я пуснах аз със съвсем друга идея преди време...
А иначе Филипса е по-добър, защото ако свериш диаграмите на различни лампи, всъщност става ясно, че Филипс Акварел е с почти идентични характеристики като Гролукс, само че с по-добро цветопрдаване, много повече лумени и по-добър интензитет. Поради тази причина за да постигнеш ефекта на Акварела, на Силвания ползваш Гролукс и Аквастар, при Филипс се получава същото с един вид лампа.
Недостатъка е, че с цената на Филипса от 22 лева за 18W пура можеш да си купиш двете пури на Силвания, и ефекта все ще е по-добър(2 е повече от едно), единствено на приемлива цена Филипса е на адреса дето аз съм дал, само дето скоро не съм проверявал, дали ги имат в наличност и дали цената е същата.
в интерес на истината мисля да си взема 2 филипса за да видя как ще растът марулките :D ама чак две в едно(неочаквано добра комбинация) няма да е :wink: пенчо за 22 лева (цена на дребно)ще ти купя 3 аква стара или гро лукса и ще остане и за малка водка на кучевръза :lol: все пак се надявам цената в денима да бъде доста по различна от споменатите 22 лева :wink: според мен лампите ще вървят ако са на цената на силвания или малко по висока :D а иначе докато не се пробват в практиката сравненията с аква стар и гро лукс са празни приказки :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

77

Цитат на: "NO CARRIER"А някой, по дяволите, ще ме светне ли защо има отделно лампи Филипс, отделно Силвания, при условие, че преди време Филипс купиха търговската марка ( а май и заводите ) на Силвания?
Може би се произвеждат в отделни заводи?
няма такова нещо :D силвания и осрам са под една шапка :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

zariio

А някой да ползва филипс аква корал?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

NO CARRIER

Цитат на: "77"
Цитат на: "NO CARRIER"А някой, по дяволите, ще ме светне ли защо има отделно лампи Филипс, отделно Силвания, при условие, че преди време Филипс купиха търговската марка ( а май и заводите ) на Силвания?
Може би се произвеждат в отделни заводи?
няма такова нещо :D силвания и осрам са под една шапка :D

http://www.philips.com/about/company/history/index.html
http://www.sylvania.com/AboutUs/ExploreOurCompany/HowWeBegan/default.htm

Не ми е съвсем точна информацията.
Филипс са взел само електронните лампи и полупроводниците, доколкото разбрах. Осрам са закупили осветлението през 93та година.  :beer
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Stas

Доколкото разбрах от проектоцените на Aquarelle такава цифра 22 лева няма да има. Даже за 150 см ще е по-ниска. Естествено цените ще бъдат обявени от вносителя, когато ги уточни.

В момента Ферпласт продават такива лампи и там цените отиват към 28-29 лева. Според мен новите ще дойдат на цена под 20 лева, но точно колко - ще видим.

Има един друг проблем, който възникна при мен. Първо използвам пури 90 см, каквито се намират ИЗКЛЮЧИТЕЛНО трудно. Е, от Aquarelle ще има. Второто е, че ширината на аквариума не позволява да сложа повече от 3 пури в момента и е достатъчно едната от тях да е със слаб интензитет и угасвам. Сега обмислям реконструкция на капака, така че да вкарам още един ред, но е доста сложна задачата.

N.Nobs

Цитат на: "penchod"
А иначе Филипса е по-добър, защото ако свериш диаграмите на различни лампи, всъщност става ясно, че Филипс Акварел е с почти идентични характеристики като Гролукс, само че с по-добро цветопрдаване, много повече лумени и по-добър интензитет.

Позволи ми да не се съглася с теб-Акварел е аналог на Аквастар,а не на Гролукс.И разликата в лумените е само 150 (2300 за силвания,2450 за филипс) за 36В. пури.Може би единственото предимство е по-големия пик в синята част на спектъра.
http://www.aquariumlights.ru/fr_lamps.html


За Стас:
Преди няколко дни търсих 90см. Гролукс за 77.Отне ми точно 10мин. докато го намеря.Просто влезнах в магазина и попитах-казаха ми "при нас го няма ,но до 10мин. могат да го донесът от другия магазин".Изпуших една цигара и лампата беше там.Така че няма нищо ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНО :!:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Stas

ИМА! Гро-Лукс, Аквастар и 827 си имам - тях съм намерил. Не мога да намеря никаква друга за момента, обаче.

penchod

Ники, спирам да говоря, почвам да рисувам :D

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fplants.aqa.ru%2Farticles%2Fspektr_aqs_sm.jpg&hash=cdecd89c741539260d50b6ecb5181120efdb6be5
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fplants.aqa.ru%2Farticles%2Fspektr_660_sm.jpg&hash=51451da12ffc7f0c05e8ad54ec959dbcf82f4a4e
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fplants.aqa.ru%2Farticles%2Fspektr_gl_sm.jpg&hash=0daf0676b77a303f7753e1732e800793a169dc11

Както е видно, пика в синьото и зеленото на Филипса и Гролукса са почти идентични, в червеното е поблизо до Аквастар, но според мен пак е нещо средно, с две думи, според мен е лампа с усреднени, показатели. Освен това в http://plants.aqa.ru/articles/spektr Филипса е даден като лампа за растения, а Аквастар, като лампа за красота(доколкото може това да се приеме, като авторитетен аргумент разбира се).

dido

Пенчо, ти хубаво рисуваш и спираш да говориш, ама явно не виждаш ;-)

Основната разлика между гро-лукса и останалите две лампи е ширината на спектралната характеристика в червения цвят. Както се вижда на графиката, там лампата има добро излъчване - между 20 и 60 % в целия обхват приблизително от около 580 нм до около 680 нм. За разлика от нея аквастара и филипса имат доста тесен пик, широк примерно 10-на нанометра и стигащ до около 100-ина процента.

Накратко казано, гро-лукса излъчва в сравнително широка лента от червения спектър, за разлика от аквастар и филипса, които отдават доста  светлина там, но в тясна лента. Съответно сумарната енергия, отдавана от гро лукса в червеното е със сигурност по-голяма, отколкото всяка една от другите лампи.

Както е известно, растенията при фотосинтезата се възползват най-вече от червената част на спектъра, т.е. ако въобще можем да говорим за 'растителна' лампа, ТО ТОВА Е ГРО-ЛУКС! Другите две просто не могат да се мерят с нея по излъчване в тази част.

Тааа, твърдението, че филипса е комбинация от двете лампи - аквастар и гролукс, е абсолютно безпочвено и графиките го показват. Всъщност, видно е, че филипса е абсолютно точно копие на аквастара с малка разлика в пика в синята лента - той е по-голям. Това обаче не го прави 'растителна' лампа, нито пък комбинация от аквастар + гролукс. Както написах - филипса е просто копие на аквастар + 150 лумена  отгоре + 100% отгоре в цената. Е, благодаря  :lol:

miTko

Да, въпросната енергия май е пропорционална на площта, която заграждат кривата и абцисата.
Разни мои АКВАРИУМИ 

N.Nobs

Общо взето Дидо е казал всичко което имах да казвам и аз само че по- многословно,по-гладко и по-добре структурирано отколкото бих се справил аз :D
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Violeta

Цитат на: "dido"филипса е просто копие на аквастар + 150 лумена  отгоре + 100% отгоре в цената. Е, благодаря  :lol:
С много неща не съм съгласна, но най-много с това. Откъде измисли тези 100% отгоре? На тавана ли ги пише?
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

niky

Не е нужно да се държиш грубо?
Не това е начина  :(

dido

Виолета, може би ще бъде колегиално да споделиш с какво точно не си съгласна освен цената, спомената от мен. Ще ми бъде полезно да разбера, ако греша в изводите.

За цените - Стас спомена по-горе (може и на тавана да се каже), че лампата ще бъде около или (малко ??) под 20 лева. Аквастар 36 вата Т8 в момента може да се намери за около 9 лева с ДДС. Оттам са 100%.

Тааааааа, доколкото разбирам възущението ти от моите приказки освен с всичко останало аз греша много с цените и ти ще ни предложиш филипс акварел 36 вата Т8 на цени около 9-10 лева с ДДС. 10 лева с ДДС наистина е приемливо предвид близо 10%-ното увеличение на интензитета на акварел спрямо аквастар.

В духа на последния ми абзац, извинявай за 100-те % и очаквам с нетърпение филипс акварел 36 вата Т8 на цена 10 лева с ДДС от вашата фирма. Общавам, че тогава ще си я купя за да сравня доколко може да се мери със силвания аквастар.

Stas

Явно Дидо като си си наумил нещо няма сила на света, която да те разубеди. Има категория хора които "винаги са прави". Явно и ти си от тях.
Това, че съм казал, че ще е положително под 20 лева, не означава, че съм дал цена, което естествено не е в мойте правомощия.
Че е по-добра от Аквастар и по интензитет и по цветопредаване мисля, че и ти го призна. Е за какво всъщност продължаваш спора?

Ако и това не значи нищо:

Aquarelle:
1200 mm, 10000К, Ra=70, Lm=2450
http://www.aquariumlights.ru/philips_a.html

Aquastar:
1200 mm, 10000K, Ra=48, Lm=2200
http://www.aquariumlights.ru/fr_lamps.html

Повече от това - здраве!

dido

Цветопредаването твърде малко ме интересува :-)

Не че съм си наумил де, ама защо ще плащам 20 лева, като откъм интензитет лампата е само с 10% повече над аквастара, и то най-вероятно за сметка на синята част на спектъра.

Виж, ако Виолета ни предложи цена от 10 лева за акварел 36 вт. Т8, приветствам нейните и твоите усилия да направите услуга на колегите от форума  :wink:

dido

Всъщност, последния ти линк е към гро-лукс. Да смятам ли, че е грешка? Нещо не ми се връзват акварел и гро-лукс. Все едно е да сравняваш магаре и космос...  :lol:

penchod

Между другото, както съм писал някъде в изгубеното начало на темата, аз съм намерил Акварел 18 вата за 9лв най евтиния Аквастар който съм срещал същия размер е 9лв. Гролукса е 10.5 лв., а ако вие заете още по-евтино място за лампи на Силвания, искрено се надявам да ме светнете.

Stas

От сайта е. Няма разлика в линковете към Aquastar и Gro-Lux. Копирах линка за Aquastar, но излиза първия вид, т.е. Gro-Lux.
Добре, кликни върху Aquastar отляво и виждаш за какво става дума.

dido

Пенчо, братче, съжалявам, ако съм изтерзал с голословни приказки твоята адвокатска душа, но някак си ми е любопитно да разбера що е това великолепно нещо филипс акварел и струва ли си да дам за него 20 лева, както ме убеждава Стас.

Благодаря ти за спектралните характеристики. По тях доколкото можах да си направя извода, добрия стар и доказан аквастар ще ми свърши същата работа, и то на цена 10 лева...  :wink:

penchod

Аз сериозно ти говоря, ако знаете по-евтино място да ме светнеш, щото нямам нищо против да си монтирам някое долнопробно Аквастарче на още по тънка лайсна..., мен лично тая крушка си ме кефи.

dido

@Stas:

Може би това имаше в предвид.:

http://www.aquariumlights.ru/sylvania_g.html
http://www.aquariumlights.ru/sylvania_a.html

За какво става дума някак си не мога да разбера. Кажи ми защо да ползвам акварел вместо аквастар, освен 250-те лумена отгоре (10%), и то вероятно в синия спектър. Ако цената е конкурентна на аквастара - потретвам - 10 лева, тогава всичко е ОК. Аквастар си има конкурент и това е лампата акварел на филипс.

Ако обаче се мъчиш да пробуташ тази лампа на цена от 20 лева на хората от форума, след като могат да си купят доказана такава да 10 лева, това някак си не е коректно, дори бих казал - обидно. Все пак хората, пишещи тук не падат от небето. Това е все едно да се опиташ да продадеш хладилник на ескимос. Абе това хората от рекламния бизес...

Stas

:)

Рекламния бизнес, а! Аз покрай теб и политик мога да стана.

1. Пробвах Аквастар и докато не дойде друга явно ще си стои при мен. Ако наред с нея не сложа 827 и/или Гро-лукс, цветът на аквариума е толкова отвратителен, че аз не можах и един ден да издържа да го гледам.

2. Безспорно лампата Акварел е по-добра (както и братушките твърдят, че е една от най-добрите аквариумни лампи). След като имам известен недостиг на осветление, то не виждам кое може да ме накара зорлем да слагам по-слаби лампи.

3. Както вече споменах нямам право да давам цена за лампа, т.к. не аз ги продавам. Същото важи и за теб: защо трябва да обявяваш цена за нещо, което не предлагаш. Изчакай ДЕНИМА да обявят цените и след това коментирай дали са добри или не! А защо не сравниш и с аналогичните лампи на Хаген, Сера... Там цените какви са?

4. Не мисля, че хората от форума са достатъчно богати, за да си купуват евтини лампи.

ОК?


PS: Ето това също е една отлична лампа, но я няма на пазара у нас:
http://www.aquariumlights.ru/sylvania_d.html

abaro

DAYLIGHTSTAR съм почти сигурен че се внася. Цената мисля беше 15 или 18 лв
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

Стасе, политиците са хора без работа. Обикновено рано или късно стигат до прокуратурата  :lol:

Не знам защо не ти харесва цвета на рибите и растенията с аквастар. Аз съм с 2 аквастара + 1 гролукс и цветовете са екстра. Познава и други хора, които гледат растения с точно тази комбинация. Защо очакваш нещо по-различно от акварела, след като тя копира спектралната характеристика/цветовата температура на аквастара?

За братушките:
гро-лукс: На сегодняшний день одна из лучших ламп для аквариумных растений!
аквастар: лампа со спектральными характеристиками тропического света и с высокой цветовой температурой (10000 К), — лампа, создающая естественные условия для рыб и стимулирующая рост растений и кораллов
акварел: Одна из лучших аквариумных люминесцентных ламп.

Таааа, аз не виждам разлика в суперлативите за тези три лампи. Освен това, реномето на 'братушките' (не са мои при всички положения) за мен е твърде ниско, предпочитам други източници на информация.

Е, по-слаби лампи - не си криви душата. 10% отгоре в лумените (почетвъртвам - най-вероятно в синия спектър) ми идват доста солено ако цената е над 10 лева на бройка.

И финално за цените. Моето 10 лева е едно пожелание цените да са дотолкова разумни. Ако денима ги предложат около 20, това ще е подигравка. Меко казано. И какво значи достатъчно богати, за да купуват евтино? Евтините Т8 са по 1.50. Тук говорим за лампи с цена 9/10 лева. Което е много. А 20 е нагло...

77

Цитат на: "penchod"Аз сериозно ти говоря, ако знаете по-евтино място да ме светнеш, щото нямам нищо против да си монтирам някое долнопробно Аквастарче на още по тънка лайсна..., мен лично тая крушка си ме кефи.
аква стар или гролукс на 60 см стуват 7 лева ,а на 120 см струват 10 лева :D в търново :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

KingNothing

Цитат на: "77"аква стар или гролукс на 60 см стуват 7 лева ,а на 120 см струват 10 лева :D в търново :wink:

offtopic  77, Gro-lux от там където ми препоръча е по-малко от 7лв. :) което е много приемлива цена при условие че за същата лампа (същия размер) тука в Пловдив искат обикновено по 12 лв. ....  :evil:  апък да не говоря за цените на  SERA и Hagen. Относно Philips нямам никакви впечатления... но тези дни мога да си направя труда да видя как са цените им...., което ми няпомня че има и вносител на  OSRAM в Пловдив, и там ще взема да проверя...    offtopic

penchod

Лошото е, че Търново ми е малко далече :(

77

ако ти трябват пиши лс :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Similar topics (5)

12978

Публикации: 1
Прегледи: 3092

1832

Публикации: 49
Прегледи: 29525

8267

Публикации: 4
Прегледи: 3091

36473

Публикации: 12
Прегледи: 6140

4251

Публикации: 22
Прегледи: 12108