• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

14.10.2024 22:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

AquaEL Leddy Slim Duo SUNNY/PLANT LED за 63 литров аквариум? Да?

Започната от VassetZ, 18.07.2024 21:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VassetZ

Здравейте! Понеже на тема осветление съм голям лаик искам да ви попитам дали този тип осветление AquaEL Leddy Slim Duo SUNNY/PLANT LED ще е подходящо за аквариум с обем от 63 литра и с размери:
д/ш/в 60/30/35 см.?
За отглеждане на растения както си трябва, без да има дефицит на светлина. И дали ще е необходима втора такава "лампа"?
Параметрите на въпросната са:
Мощност: 16W LED
Цвят на светлината: 6500/8000 К
Светлинен поток: 1550 лумена
Благодаря предварително за отделеното време и споделената информация!  *THUMBS UP*

_Kirilov

Ако питаш за Това
За тези пари , които струва ако не става ще ни откажат от хобито  :'(
Не мога да ти дам съвет става или не , но за таква малка лампа тази цена ..... Chihiros ще си купиш

bunzip2

Относително е какви растения точно искаш да отглеждаш, както и размерите на аквариума.
За 60 лирвов аквариум, за мен това е слабо.
Става, но пак казвам, относително е спрямо височина и тип растения. Примерно при воден стълб над 40см и искаш да гледаш поляна, ще имаш дефицит. В общия случай - ще свърши работа.
Освен височината е важна и дължината. От характеристиките на лампата, се вижда, че пасва от 40 до 60см. В превод, 40см е самата лампа, другото са някакви телескопични крачета.
Ако имаш 60см аквариум, ще имаш 20 см общо отстояние, което прави по 10см от страна, което не е никак малко, Отново трябва да съобразиш какво ще сееш в тази зона, която няма да се осветява колкото останалата част.

Друго нещо, което трябва да се има на предвид е, колко равномерно осветява самата лампа, което от части пак е свързано размера. Дори да приемем, че като лумени светлината е долу-горе достатъчна, ако лампата е разположена в средната част на аквариума, ще имаш най-силно осветяване в средата и доста по-слабо в предната и задната част на аквариума. Аз съм с 35см chihiros на 35см аквариум. Лампата е 21 вата (замерил съм я, реални са). Лумените са повече от на тоя aquael и на 35 литровия аквариум с височина 35см и ширина 35см (разбирай куб), имам дефицит задния и предния план.

Чисто ценово, тази лампа, която гледаш , за мен не си струва.

VassetZ

Другата ми чуденка е за LED Осветление Fluval AquaSky LED 2.0 16W, 1100 лумена и цвят на светлината 3000-25000К.
Иначе нищо конкретно като растения.
Просто да имам "хардуера" за каквото ми хрумне и да обхваща по-голямата част от нуждите на повечето растения.
Но с тия параметри, като гледам, определено ще трябват 2 такива лампи...
Ако имате някакви препоръки за други ще съм ви благодарен да ги споделите!  :-D

bunzip2

В aquasabi често пускат Chihiros на промо за определени дължини. Може да преглеждаш там от време на време.
Иначе, някой тук си беше поръчал Hygger. Те са доста по-евтина алтернатива, може да ги прегледаш и тях.
Аз лично си направих лампа и съм доволен, но още не съм седнал да я опиша в тема.
Ще направя и това тея дни :)

П.П: Сега проверих в мойта тема, колегата Кирилов си е поръчал тази : https://www.amazon.com/Aquarium-Programmable-Extendable-Waterproof-30-36inch/dp/B086ST5KJB?th=1 , може да сподели мнение как е и дали е доволен. Като цена са доста изгодни.

VassetZ

Уау, тая лампа от линка е в пъти по-евтина от Fluval-ската...  *NO*
А пък Chihiros свети в пъти по-силно, за е на ~ същата цена, ако приемем, че е 1100 лумена  *SORRY*
Днеска гледах AquaSky 2.0 в магазина, никъде не пишеше обаче за тия 16W колко лумена предоставя, странно.

bunzip2

Моя съвет е да не я взимаш. Прекалено много пари за едно няма нищо.
Огледай алтернативите :)

VassetZ

bunzip2

Квото си взел, взел си  :-D
Сега остава да видим какво ще сътвориш с тях  *THUMBS UP*

Similar topics (5)

50409

Публикации: 15
Прегледи: 10001

44727

Публикации: 0
Прегледи: 2200