• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Достатъч

Започната от bimbargo, 10.06.2004 11:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bimbargo

Достатъчно ли е за 75 литров с h=35cm 18W Sygenia. Като чета на форума май не е, а на мен ми изглежда много осветен. Дайте акъл, please!  :wink:
По-добре мразена личност, но личност!
Аквариум

Boby_

Цитат на: "bimbargo"Достатъчно ли е за 75 литров с h=35cm 18W Sygenia. Като чета на форума май не е, а на мен ми изглежда много осветен. Дайте акъл, please!  :wink:

Ако ще гледаш светолюбиви растения, не е зле да има 2x18W. Ако ще гледаш само рибки, тогава и тази е достатъчна.

bimbargo

Ами аз изпратих малко снимки на аквариума ми щото не им знам имената на растенията. Ето една снимка и прецени.
http://bimbargo75.hit.bg/P5220180-1.JPG
По-добре мразена личност, но личност!
Аквариум

Boby_

Цитат на: "bimbargo"Ами аз изпратих малко снимки на аквариума ми щото не им знам имената на растенията. Ето една снимка и прецени.
http://bimbargo75.hit.bg/P5220180-1.JPG

Като гледам така, ми се струва, че си се обзавел основно с бързорастящи непретенциозни растения. По тоя повод по-слабото осветление ще е по-добрия избор, освен ако не искаш след месец в тоя аквариум да не се вижда нищо друго, освен зелена гора.  :lol:
И все пак нека се изкаже и някой, който разбира повече от растения - това определено не ми е силата.

artmika

аз имам 18 ватова и е повече от достатъчна - растенията се развиват много добре (бързорастящи са)

niky

Ами мидите ще растат и без светлина :cry:
А растенията...ти не знаеш ли какви са  :?

bimbargo

Ама тия миди са ви трън в очите май :?
А за растенията познай продавачката колко наясно беше, а да седна да ги търся из сайта няма да стане. Може би в някоя книжка ще погледна "тогава, когато сега ще бъде някога"  :wink:
По-добре мразена личност, но личност!
Аквариум

etg

Имаш два вида дъбчета, - Ceratopteris(ne sym siguren w prawopisa), и Валиснерия  със сигурност
Тези отзад ако не са искуствени (на снимката не се вижда много добре) евентуално са Кабомба (или Мириофилум или някакво подобно растение).
Всички те искат повечко светлина и са много бързорастящи.
А продавачите , коите не знаят какво продават да го д..... :lol:
За всичките тези растения можеш да видиш сайта.

Boby_

Цитат на: "bimbargo"... а да седна да ги търся из сайта няма да стане.

Ей, не мога да го разбера това отношение и това си е. Аз още преди да реша какво да сложа в аквариума си, на етапа, когато се колебая между няколко неща, изчитам всичката налична информация по въпроса. Не мога даже да си представя как някой може да си сложи нещо в аквариума и да не знае какво е.  :?

niky

Цитат на: "bimbargo"Може би в някоя книжка ще погледна "тогава, когато сега ще бъде някога"  :wink:

За мидичките - просто те насочвам към къде къде по красивите водолази. Има и водолазки  :lol:

А ако ще говорим сериозно...питаш нещо за растения, които не знаеш и изобщо не ти пука. Че какво ти пука за осветлението.
Аз можех да ти кажа веднага какви са, но идеята е ти да се заинтересуваш (можеш да благодариш на etq, той ти ги и казал, последното е кабомба, мириофилиума отдавна да е умрял).

p.s. Иначе снимката на костенурката е жестока. Трябва да снимаш и моя НУРЧО  :lol:

bimbargo

Е вие направо ме засрамихте  :oops: Отивам да се образовам.
А какви са тия водолази, нещо нищо не ми говорят май  :shock:
По-добре мразена личност, но личност!
Аквариум

harry

Водолазите са мнооо луди :!:  :D  Можеш да им сложиш и съкровище, което да разположиш в нещо като потънало селище. Тааа, купуваш си най-различни глинени съдове (амфорки и други делвички) + замъци и всякакви такива аксесоари и накрая пускаш водолаза да търси съкровището :P . Рибите ти направо ще пощуреят от кеф :shock:  :lol:

harry

:idea: Ама тука не сме на "лафче" ами на "осветление", така че да престанем с глупостите :D . Аз си мисля, че трябва да сложиш още една пура, защото растенията ти определено са светлолюбиви. Но не искам да те ангажирам с моето мнение...нека спецовете да си кажат думата :roll:

bimbargo

Не знам защо човек е устроен така - когато всичко му е наред си търси ново предизвикателство. В моето аквариумче всичко е наред; рибите са здрави и растат добре, растенията и те са екстра. Ама те ти на аз сега се чудя за осветлението. Честно до ви кажа в момента ми "изглежда" много осветен с тези 18W. Поразчетох се и за повечето растения пише 0,5W/L което прави 32W. Ако сложа още една пура (примерно пак 18W) ще стане ли 2 пъти по-осветен (става въпрос чисто визуално).  :wink:
По-добре мразена личност, но личност!
Аквариум

Boby_

Цитат на: "bimbargo"Не знам защо човек е устроен така - когато всичко му е наред си търси ново предизвикателство. В моето аквариумче всичко е наред; рибите са здрави и растат добре, растенията и те са екстра. Ама те ти на аз сега се чудя за осветлението. Честно до ви кажа в момента ми "изглежда" много осветен с тези 18W. Поразчетох се и за повечето растения пише 0,5W/L което прави 32W. Ако сложа още една пура (примерно пак 18W) ще стане ли 2 пъти по-осветен (става въпрос чисто визуално).  :wink:
Едва ли чак два пъти - растенията хвърлят сянка, част от светлината се разсейва навън. Но със сигурност ще е по-осветен.

GeorgeR

На много места в нета чета за препоръчително осветление за различните видове водни растения. Обикновено се дава в W/l. Имам следния въпрос: Препоръчителните W/l  за лампа с нажежаема жичка, за луминисцентна или за халогенна крушка се отнасят? Това никъде не се пояснява, а поне доколкото аз съм запознат различните видове крушки имат различно светоотдаване, яркост и спектър на излъчване.

artmika

за луминисцентна
но има различни видове лампи с различно светоотдаване (етг е писал по темата мисля)
аре, да не прекалявам, че ставам неудобен за някои...

sho

То според мене вобще не е правилно да се базира на ватовете тая работа - ватовете са единица за мощмост - виж сигурно някой маркови производители дават в характеристиките и светоотделянето в луксове или лумени и ако нямериш някаде описани нормите в горните мерни едници (въпреки че аз съм против да се иизползват стандарти за тая работа), щотот докато при обикновените с нагреваема жичка като светлина се отделя само около 25% от консумираната енергия при луминисцентните беше в пъти повече( не помна вече точно колко ) - ше се повтора ама най -добре си прецени самичък :)
Аз например ползвам за 120 литра  2 лампи от икономи4ните по 18В а за един 40 литров 1- 20 В пура луминисцентна - и сичко е супер!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

VassetZ

Луминисцентните отделят от 2,5 до 3,5 пъти повече светлинна енергия отт лампите с нажежаема жичка- според Владо Йонев :D