• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съчетание на обитатели

Започната от Noev__, 20.03.2023 20:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Noev__

Здравейте горд собственик съм на съд около 250литра и искам да потърся мнения за обитателите в него,както и за растения които да са съвместими. Ако е нужно ще предоставя информация за аквата.... Както вече казах е 250-260 литра сладък, филтрира се с канистър температура на водатат около 25-26 градуса, понеже съм в София водата е сравнително мека с леко ниско pH, няма система за CO2 за сега, грунда е кварц 1мм, осветление има около 100-110вата LED ленти 5 бели 1 червена и две сини, размерите са 130*60*35.... Бих искал да комбинирам няколко растения като вече има сагитария,имам и идея да пусна леща да плува горе ама малко ме е сърах ако после не мога да я махна,понеже знам че е упорита. Освен това ми се иска 2-3 вида охлюви и рибки различни. Сега ... Ако ми е амбициозен плана търпи орязване,но съм бос още във възможните съчетанията и ще се радвам да предложите вижданията си,както и храна и тор за съчетанията. Също така ще ви помоля да ми кажете основните принципи за подбор на обитатели,който използвате като ноу-хау Благодаря :)

jabeto

Грунда ти е малко ситен за растителен.3-5мм едрина на фракцията е по-подходящ.Торове на този етап щом си нов в хобито не ти трябват.Леща можеш да си гледаш ,ако решиш да я махаш просто я обираш с кепчето никакви ядове.Лещата е много подходяща за нови аквариуми като твоя,защото е бързоразтяща и консумира високите нитрати.Други лесни растения ,които  може да гледаш и ,за които няма да ти се налага да сменяш грунда,защото се привързват към камъни и корени,а не се садят в грунда са:Анубиаси,Микрозоруми,Болбитис.За повърхноста водна леща и роголистник(идеални за нов аквариум)Валиснерия може да пробваш в грунда.Осветление повече от 0.5вата на литър не ти трябва на този етап.Това което имаш е достатъчно.За риби всякакви видидове дребни тетри са ок.Но в началото не прекалявай с броя на рибите 20бр. общо са ок..Преди да пуснеш рибите трябва  да завъртиш азотния цикъл в аквариума.

Noev__

Цитат на: jabeto - 20.03.2023 20:42Грунда ти е малко ситен за растителен.3-5мм едрина на фракцията е по-подходящ.Торове на този етап щом си нов в хобито не ти трябват.Леща можеш да си гледаш ,ако решиш да я махаш просто я обираш с кепчето никакви ядове.Лещата е много подходяща за нови аквариуми като твоя,защото е бързоразтяща и консумира високите нитрати.Други лесни растения ,които  може да гледаш и ,за които няма да ти се налага да сменяш грунда,защото се привързват към камъни и корени,а не се садят в грунда са:Анубиаси,Микрозоруми,Болбитис.За повърхноста водна леща и роголистник(идеални за нов аквариум)Валиснерия може да пробваш в грунда.Осветление повече от 0.5вата на литър не ти трябва на този етап.Това което имаш е достатъчно.За риби всякакви видидове дребни тетри са ок.Но в началото не прекалявай с броя на рибите 20бр. общо са ок..Преди да пуснеш рибите трябва  да завъртиш азотния цикъл в аквариума.
Благодаря за съвета,бих искал да знам дали мога да направя нещо като ниска полянка с моите условия

jabeto


M14iro

Здравей
А ти имаш ли предпочитания за рибки? Между  другото  грунда ти е идеален за растения, може да ползваш и 0.5 мм Водна леща не слагай , че не можеш да я махнеш ако искаш. Какъв филтър имаш и с какво си  го напълнил ?

Noev__

Цитат на: jabeto - 20.03.2023 22:06На този етап не.
а на кой етап мога и каква

Noev__

Цитат на: M14iro - 20.03.2023 22:34Здравей
А ти имаш ли предпочитания за рибки? Между  другото  грунда ти е идеален за растения, може да ползваш и 0.5 мм Водна леща не слагай , че не можеш да я махнеш ако искаш. Какъв филтър имаш и с какво си  го напълнил ?
ами не съм се спрял на точни ... Харесвам пасажните шарени рибки. А колкото до филтъра aquael ultramax 1500,медията е каквато е била в кутията с него... Достатъчен ли е според вас за 250л

M14iro

Добро утро! Аз не знам с какво идва в кутията. Имай предвид , че дебита пада на половина , то при  всички е така . Така че твоя  ще стане около 750-  800л/ч. Аквариума ти чисто може би е 230литра, значи приблизително през филтъра ти минава за един час  3 и половина обема на водата в аквариума. По важно то е ,какви и колко филтърни  медии имаш в кутиите на филтъра? 

mushroom

Здравей,
колегите добре са те посъветвали. Само да добавя, че ще е хубаво да решиш, дали искаш да гледаш бързорастящи или бавнорастящи растения. Това ще ти даде малко яснота към какви растения да се насочиш. След това може да направиш стартирането на аквариума и ще имаш около 3-4 седмици да мислиш за рибите докато се получи азотния цикъл.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Noev__

Цитат на: M14iro - 21.03.2023 09:52Добро утро! Аз не знам с какво идва в кутията. Имай предвид , че дебита пада на половина , то при  всички е така . Така че твоя  ще стане около 750-  800л/ч. Аквариума ти чисто може би е 230литра, значи приблизително през филтъра ти минава за един час  3 и половина обема на водата в аквариума. По важно то е ,какви и колко филтърни  медии имаш в кутиите на филтъра?
префилтър с гъба,две кошници с черна и синя гъба, една с бяла вата, и една с био керамика( мисля че така се казва)

Noev__

ЦитатЗдравей,
колегите добре са те посъветвали. Само да добавя, че ще е хубаво да решиш, дали искаш да гледаш бързорастящи или бавнорастящи растения. Това ще ти даде малко яснота към какви растения да се насочиш. След това може да направиш стартирането на аквариума и ще имаш около 3-4 седмици да мислиш за рибите докато се получи азотния цикъл.
ще чакам не е проблем...всъщност как разбираме че се е зациклил добре ... А колкто до растенията, по скоро бавно растящи.... И искам съвет дали и как мога да залеся с някакъв пълзящ мъх или нещо подобно

M14iro

Ватата я махни ще ти се запушва много бързо , керамиката също порите й се запушват също мн. бързо и е много слаба био- филтрация. На тяхно място напълни кошниците, купи си, гъба 20 или 30ppi /това е размера на порите/ и ще имаш една отлична био- филтрация.Ще я почистваш /плакнеш в кофа с вода с едно или две изцеждания с ръце/ САМО , когато дебита на филтъра ти намалее Гъбата е 8 -ти по добра био филтрация от която и да е керамика.


mushroom

21.03.2023 13:54 #13 Last Edit: 21.03.2023 16:36 by mushroom
M14iro: Колега не съм ползвал канистър, но смятам че керамиката не е лоша медия за бактериите. Моите вътрешни филтри винаги ги прекроявам, ако са само гъба измислям някакъв начин да напъхам и керамика. Но както казах нямам опит с канистър.
Noev__: Принципно можеш да ползваш тестове за водата, но аз те съветвам след първата седмица да слагаш щипка храна все едно има риби вътре, а на 3-тата седмица пускаш първите рибоци.
Относно мъховете знам само за яванския мъх, че се самозалепва към корени/камъни. В началото ще трябва ти да го прикрепиш. Този номер става със секундно лепило (тука отварям скоба, че трябваше да е някакво акрилатно мисля че беше) или аз с корда го увивам около корена/камъка. Пак ще има да обираш мъх от аквата и да го "дозакрепяш". ( - : Ама лесно няма.
Edit: Все пак може би по-добре с гъбите. колегата изпрати материал за четене и мислене. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Noev__

04.04.2023 17:36 #14 Last Edit: 04.04.2023 20:35 by Noev__
Как ви звучи комбинация между тези видове като разбира се бройката е съчетана с размера, просто като видове сали виждате съвместимост:
Данио
Анцитрус
Тернеция
Родостомус
Неон
Хокейка тетра
Боция клоун
Огнена змиорка
Синя тетра
Коридорас
Барбус
Разбори
В София съм водата е сравнителни мека и неутрална към кисела

Similar topics (1)

52108

Публикации: 18
Прегледи: 6916