Може би вече от два месеца имам в аквариума окло 50-60 квадратни сантиметра
мидено поле, вече се учудвам че жертвите са не повече от 5-6 миди (рибите веднага почиставт)
ВЪПРОСЪТ ми е има ли начин да се хранят тези миди и да не загинат масово,
опитвам се да не подържам по високи темп. от 22-23градуса.
Нека някой каже дали може да се хранят с някакви торове или нещо от сорта. Благодаря!
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg297.imageshack.us%2Fimg297%2F8584%2Fimg4159hh9.th.jpg&hash=d270e93c811173db3901f9203cbb9aabd5859f44) (http://img297.imageshack.us/my.php?image=img4159hh9.jpg) (https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg386.imageshack.us%2Fimg386%2F8512%2Fimg4325if0.th.jpg&hash=3ce94a4ae9848d72fdb6948406d97d905f212996) (http://img386.imageshack.us/my.php?image=img4325if0.jpg) (https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg201.imageshack.us%2Fimg201%2F9207%2Fimg4355dj9.th.jpg&hash=c6a6085956cf3270549008fdf3830b245aacff7d) (http://img201.imageshack.us/my.php?image=img4355dj9.jpg)
Добре дошъл първо!
Иначе красота, поне за мен. Акъл не мога да ти дам, но ще те питам :)
Дай малко повече инфо за тях - какви са, що са, от къде, как се държат с китки (гледам криптокорината изглежда здрава) и тн. :)
тия миди съм се опитвал да ги гледам и аз ама винаги са ми умирали бързо...
Не съм спец, но според мен, за мидите трябва постоянно течение и по - студена вода от аквариумите - 10-15градуса. За храната - битрябвало да ядът всякаква микроскопична храна.
Мидите нямам идея какъв вид са,намерих ги случайно в един язовир
близо до Червен Бряг-захванати на гроздове по камъните и чакъла
целте във тиня и пръст. Рано или късно ще започнат да се
чустват зле от към хранителни "вещества" дали има някави торове
с които да могат да се хранят?
Растенията се развиваха добре докато
костенурките не си направиха салата от тях, сега са само PVC-та и
не им обръщат внимание.
:shock: тия миди убииствено мн ми приличат на черна черноморска сомо че млада! :shock:
до колкото знам те си се хранят като филтрират водата мисля че ще е добре да пуснещ чехълчета
от къде си че нещо ОТОТО нищо не ми говори :wink:
Доколкото знам се хранят с микроскопични организми и по този начин филтрират и водата.
offtopic Мисля че има ферми за отглеждане и развъждането на сладководни миди... Преди няколколко години като празниха гребната база и за мое учудване вадеха миди с черупка около 15 см диаметър. Как са попаднали там ???
За соленоводни аквариуми се продават храни за корали, които са точно разни миктоорганизми. Предполагам ще свършат работа и за миди.
Некои храни за ларви на рибки също ще стават.
Както правилно са отбелязали хората преди мен, мидите се хранят чрез филтрация, затова ако можеш им намери зоо или фитопланктон (т. нар. "жива прах" съдържаща най-различни микроскопични организми) възможно е и с храна за филтриращи скариди (ако въобще има такава!).
Аз лично обаче се съмнявам, че в аквариум с филтрация и отопление ще можеш да осигуриш такава плътност на храна и такава температура, че да не ги умориш от глад или да ги "свариш". Ако все пак успееш да ги задържиш живи пиши - може доста хора да се заинтересуват!
Мидите още са живи без никакви жертви, даже ми се наложи да
третирам с costapur и да повиша градусите на водата да около 26-27гр.
Дори след костапур не забеляазах да има мъртви миди. *spam
Ще обясниш ли къде е язовира, че ми харесаха и на мен?
Тези миди дали ще ядат спорите на водораслите?
Ако ядат и това, ще е супер.
Я си представете съкция от съмп-мидено поле.
Явно са някакви издържливи тия миди - като ти се намножат земи продай малко :)
Поне си градски - усещам как с Живко първи ще се уведим.
Я, ама той верно бил градски.
Здравеите :-) Зеброви миди (Dreissena polymorpha) имам ги от месец взех ги от язовир Цонево ако някои знае нещо повече за тях да сподели.
Тука не бях се появявал :), мидите наистина са Дрейсена, голяма напаст, вече ги има почти навсякъде - В Дунава си ги има оригинално и варненско езеро, шабла, дуранкулак, язовирите около ТЕЦ-овете Марица, че им забравих имената, яз.Жребчево, Щонево, Камчия и още куп други сега просто не се сещам. Хранят се чрез филтрация наистина, основно с бактериопланктон , но вероятно и с фитопланктон. Тайната на колегата, който ги държи толкова време е най-вероятно костенурката, която се вижда на снимката и която както е известно е способна да "произвежда" добри количества храна за мидите. А иначе за филтрация са перфектни в язовир овчарица след масовата им инвазия водата се избистри изключително бързо и видимостта нарастна от 1м на над 6 метра, все едно се гмуркаш край остров Тасос :-D
Няма ли някой да събере миди и да даде на желаещите да се пробват в отглеждането им.
Темата е много стара, от преди няколко години но да се впиша и аз в нея. Някъде бях пуснал тема също за подобни миди. Моите не бяха зебровидни а едно към едно с черноморските-чернички. Удивително бързо се захващаха за камънака в аквариума но и така бързо измряха. Опити не съм правил да ги задържа в аквариумите си повече от страх да не си навлеча някоя болест .
Но определено съм убеден, че няма как да виреят в аквариумите ни на тази температура. Може би в по-ниска, към 15-мах18 градуса да се чустват по-добре. Тук ги има в парковите езерца и бях си ги набавил от там. Има ги и в Дунав като също така и някакви охлюви наподобяващи рапаните в Ч.Море но тогава когато попаднах на тях все още не бях планирал да се връщам към хобито.