Trichogaster sp.

Българско наименование:

Златен Трихогастер

Снимка на Trichogaster sp.

снимка и информация: nikolaytoshev

Английско наименование: Gold Gourami

Разпространение: Южнокитайско море; Малайзия

Размер в аквариум:
10 – 13см.

pH: 6 - 8

Хранене: Това са всеядни риби. Хранят се с различни видове живи, пресни, гранулирани и люспести храни. В менюто им може да присъства и варена маруля и пресни зеленчуци.

Особености: За разлика от останалите трихогастери от семейството, Златният трихогастер е по-малко миролюбив спрямо останалите риби в аквариума. Може да напада по-малките или да води борба за територия.
Тъй като Златният трихогастер е лабиринтова риба, той може да живее и в бедна на кислород вода.

Отличителни белези: Тялото е удължено със златисто-жълт до оранжев оттенък. По цялата дължина на гърба има тъмни шарки. Отстрани на опашното стебло има тъмно петно.

Определяне на пола: Гръбната перка на мъжкия е по-удължена и по-заострена, в сравнение с тази на женската, която е по-къса и по-заоблена.

Размножаване: Развъждането е сравнително трудно, защото намирането на подходяща двойка може да се окаже голямо предизвикателство. Като повечето риби от това семейство, Златният трихогастер хвърля хайвера в гнездо от мехурчета. Преди размножаването нивото на водата в развъдния аквариум трябва да се намали до 13 см . Непосредствено след хвърлянето на хайвера, женската трябва да се отстрани от аквариума. В противен случай мъжкият може да я убие. Той се отделя от развъдния аквариум, когато малките започнат да излизат от гнездото.

Продължителност на живот: 4–5 години

Характеристики


Семейство: Belontidae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 11.04.2021 г