Symphysodon aequifasciata axelrodi (Schultz, 1960 )

Българско наименование:

Кафяв Дискус

Снимка на Symphysodon aequifasciata axelrodi (Schultz, 1960 )

снимка: }|{opukc

информация: nikolaytoshev

Разпространение:  разпространени са в средното и долно течение на р.Амазонка.

Размер:  Дължина до 20 см, в аквариум до 15 см.

pH: около 6,5

Хранене: Храни се с телешки и говежди сърца, кайма и жива храна като насекоми и тубифекс. Високо качествени сухи храни за дискуси и високо протеинови храни също могат да им се дават за разнообразно хранене.

Особености: По-голямата част от тялото е жълто-кафява на цвят с девет вертикални черти, които могат да бъдат видими или изобщо да не се виждат. Интензивността на ивици зависи от възрастта на рибата. Цветът на тялото се разширява в гръбната и аналната перка и може да се отличава със сини и червени ивици. На главата има светло сини линии и точки. Опашната перка е изчистена.

Изисква добра филтрация и чести смени на водата.

Дискусите са много миролюбиви риби, но и много плашливи. Поради това се препоръчва да се отглеждат самостоятелно във видов аквариум и да няма много движение около аквариума. Наличието на бързи рибки в аквариума може да предизвика стрес у дискусите.  Най-добре е да се отглеждат в група от 5-6 дискуса.

Диференциране на пола:
  Не е лесно да се определи пола. Обикновено това става по формата на генитални папили. При женските са заоблени, а при мъжките – заострени.

Размножаване:
Кафявите дискуси са моногамни двойки. Развъждането им в аквариум е сравнително лесно. Когато една двойка е вече сформирана тя си намира подходящо място за разплод. То обикновено е вертикална повърхност, например плосък камък. Ето защо е важно да осигурите такава повърхност, ако желете да се насърчи размножаването им в аквариума.
По време на хвърляне на хайвера, женският дискус плува в близост до мястото за разплод и освобождава яйца, които се оплождат от мъжкия дискус. Този процес се повтаря няколко пъти. Двамата родители се редуват в отглеждането на яйцата.
Яйцата се излюпват в рамките на 40-60 часа след оплождането. И двамата родители се грижат за малките, отделяйки хранителна слуз, с която се хранят малкте. Когато малките пораснат достатъчно и започнат да плуват самостоятелно, трябва да започнете да ги храните с новоизлюпени скариди.

Продължителност на живот: 10 години

За по-детайлна информация относно отглеждането и размножаването на Дискуси, прочетете статията.
 

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г