Symphysodon aequifasciata haraldi (Schultz, 1960 )

Българско наименование:

Син Дискус

Снимка на Symphysodon aequifasciata haraldi (Schultz, 1960 )

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в басейна на горното и средно течение на р.Амазонка. Обитават сенчестите места на спокойните водоеми, преди всичко близо до бреговете с мъртва дървесина и корени на крайбрежните растения, създаващи надеждни укрития.
Тялото е дисковидно, силно сплескано отстрани. Главата е доста малка, устата не е голяма. "D" и "А" са дълги, невисоки.
При самеца през размножителния период се вижда заострен семепровод, при самката конусовидно, тъпо яйцеполагало.
Мирни, не много подвижни риби, плашливи, придържат се в група към средния слой на водата, обичат затъмнените места, разсеяно осветление.
Може да се отглеждат в общ, но най-добре във видов аквариум с височина от 40 см, с растения с къси стебла и растящи нагоре едри листа, плаващи растения, корени.
Вода: 28-31 °С, dН до 12 °, рН 5,8-7,2. Трябва да се обърне особено внимание на чистотата на грунда и водата.
Някои акваристи ги отглеждат в аквариум без грунд.
Обезателна е ежеседмична смяна на 1/5-1/4 от водата /може също и ежедневна смяна на 1/10 от обема/.
Храна: жива, заместители.
Размножаване по двойки. Двойката се образува от група от 6-8 екземпляра. Ако имате двойка и знаете коя риба е самец и коя самка, то може да се определи пола на друга риба, като се пусне при тази двойка. Ако самеца гони рибата, то това е самец, ако самката гони рибата - самка.
Указание за готовност на двойката за хвърляне на хайвер е чистенето на субстрата /вертикално разположен лист на растение, камък, корен/. Останалите риби е най-добре да се отделят или да се премести двойката в размножителен аквариум с дължина от 90 см със субстрат за хвърляне /най-добре без грунд/.
Вода: 29-31 °С, dН 1-3 °, КН 0 °, рН 5,5-6,5. Самката хвърля до 250 зърна. За хайвера се грижи самеца, понякога и двете риби, по-рядко самката. През този период рибите се хранят на неголеми порции, така че храната да се изяде, в противен случай при отделянето на остатъците от храна рибите се безпокоят и могат да изядат хайвера или личинките. Инкубационен период 2-4 денонощия, малките плуват след 3-4 денонощия и около месец се хранят от особен секрет от кожата на родителите си Има случаи, когато липсва отделяне на секрет, което води до гибел на потомството. Малките може да се спасят, като им се дават тънки лентички от яйчен жълтък. Те се прилепят към стените така, че леко да излизат от повърхността на водата. След храненето малките се пренасят в друг, чист съд. Всяко хранене отнема 4 ч, храни се 4 пъти в денонощието. След 5 дена минават на хранене с науплии. Има случаи, когато рибите се бият заради малките. В този случай се препоръчва да се раздели аквариума с преграда, която не достига до дъното с 1 см, за да може малките да плуват от родител, до родител. След 5-7 денонощия на малките започва да се дава "жива прах" /най-добре с червен цвят, тъй като по почервенелия корем на малките се вижда, че те се хранят/ и се прави ежедневна смяна на 1/5-1/4 от обема на водата, запазвайки параметрите и. След като рибите престанат да хранят малките със секрет, те се отделят.
Полова зрялост след 2 години.

Разпространени са в басейна на горното и средно течение на р.Амазонка. Дължина до 20 см, в аквариум до 12 см. D YIII-X/29-34, А YII-IX/26-32, ll 50-61. Основното оцветяване на тялото е кафяво, главата е с пурпурен оттенък, тялото е пресечено от 8-9 тъмни напречни ивици. Устата, областта на гърба и корема, а също "D" и "А" са покрити с блестящи надлъжни сини вълнисти линии. "D" и "А" при основата си са с широка тъмно-пурпурна зона. Кралската форма има червено-кафяво основно оцветяване.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 300л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г