всички растения

Hemianthus callitrichoides ''Cuba''

Българско наименование: Хемиантус
Hemianthus callitrichoides ''Cuba''
Hemianthus callitrichoides ''Cuba''

снимка и информация: Raven

 

 

 

 

Общоприето наименование: НС

Семейство: Scrophulariaceae

Континент: Северна Америка
 
Регион: Куба
 
Широчина: 3-10+ см

Максимална височина:  до 3-6 см

Ширина (всяко стъбло): 1 см

Това е относително ново растение за хобито, но е едно от най-популярните растения за килими.
Най-добре расте в богат на хранителни вещества субстрат, за предпочитане е той да е гладък, за да може деликатната структура на корена му да проникне лесно в субстрата.  Изисква CO2.

Тази разновидност на Хемиантуса образува нисък, гъст  килим от светлозелени листа, който покрива плътно дъното на аквариума. НС може да се сади непосредствено в дънния субстрат или да се прикрепя към корени и камъни. Еднакво добре е пригодено за засаждане и в малки и в големи аквариуми, но поради фактът, че е най-малкото аквариумно растение, е станало емблема на нано аквариумите.

Растението е било открито от основателят на компанията Tropica -Холгер Уинделоуф (Holger Windelоv) по време на сухият сезон в река с каменисто дъно недалече от Las Pozas, на 90 км. източно от Хавана (о.Куба).

Там растението е расло между и върху едри камъни покрити в сухият сезон със слой вода с дълбочина около 50см. Понякога е расло и в полупотопено състояние.

Растението образува гъсти полянки,  достатъчно устойчиви на силните течения  по време на дъждовният сезон, когато тези полянки попадат под дълбочина около 1 метър.

Няма данни това растение да е намирано на други места освен в Куба.

НС образува ниски гъсти полянки с височина около 3-6 см. Листата му са малки, с къси стебла. От останалите хемиантуси се отличава и по светло зеленият си цвят.

Изисква относително силно осветление, може да вирее и на умерено осветление, но само при силна и подходяща светлина образува невероятните гъсти полянки, които го правят толкова прилекателно растение. Много бързо растящо е и изисква достатъчно подхранване. От време на време се нуждае от подстригване  поради бързият си растеж. 

Тъй като имам опит с това растение ще допълня малко мои наблюдения.

НС изненадващо бързо проявява признаци на липси на макро и микро елементи, особено ако е в бърз добре осветен аквариум с достатъчно високо ниво на СО2.

Още на първият месец се налага торене, първо с калий, а след това и с желязо и нитрати.

Подстригването става с малка ножичка, полегато по полянката - горе долу както се стриже дворна ливада, след тази процедура растението се възстановява за броени дни.

Осветлението трябва да е силно - поне 0.8 вата на литър или повече, в противен случай  се изтегля на височина и губи видът си, стеблата се оголват, а листата стават малки и редки.

Добре се развива на дребнозърнест пясък , около 1-2 мм.

Тъй като често се ползва в малки аквариуми по-добре внимавайте с дозирането на торовете, за неговият 50л. аквариум не рискувам сам да си бъркам торове и ползвам фирмени на Tropica.

Предпочита мека и кисела вода и температура, не по ниска от 22 градуса, издържа и на по-високи температури.

Стеле се отлично върху пясъчно дъно, привързано с конец към камъни или корени - не е задължително да е посадено.

Предполагам че достатъчно добре се храни и с разтворените във водата вещества и за това не е непременно необходимо да е посадено, това разширява сферата му на приложение за декорация.

 

добавено от Лора.

Засаждане:

Има два основни начина

  • НС пристига завит във минерална вата, с ножица се разрязва ватата с растенията така, че да се оформи квадрат от 1см. След около седмица НС трябва да започне да прави климче във вашия аквариум, ако са спазени по горните условия;
  • Другия метод е да се откъсват малки отделни стъбла и с пинсети да се засадят в субстрата. При този метод е възможно да се обхване относително голяма площ.

Засаждането става най-добре във влажен субстрат с помоща на пинсети, след това аквариума се пълни много бавно, за да се избегне изплуването му.

Hemianthus callitrichoides ''Cuba'', две седмици след засаждането му.

Hemianthus callitrichoides ''Cuba''


Имаме създадена тема във форума. Ще се радваме да ни посетите.
Семейство:
Твърдост:
Мека - средно твърда
Континент:
Северна Америка
Биотоп:
Растеж:
Много бързо
Трудност:
Средно
Разположение:
Преден план
Светлина:
Силно - много силно
Тор, CO2:
Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем:
30л
Температура:
22° - 29°
pH:
5,0 - 7,5
Вода:
Сладка
Връзки за споделяне: