всички растения

Echinodorus angustifolius, (Rataj, 1975)

Echinodorus angustifolius, (Rataj, 1975)
Echinodorus angustifolius, (Rataj, 1975)

Семейство: Alismataceae

Етимология: Echinodorus: (Gr.) echinos = таралеж, doros = тръба, маркуч, отнася се за бодливите плодове; angustifolius: тесно-листен

Разпространение:  Бразилия (Mato Grosso)

Изисквания за CO2:
не е задължително

Светлина: средна – силна

Температура: 20-28 °C

Твърдост на водата:
мека – твърда

pH: 6.0-7.5

Височина: 25-60 см

Ширина: 10-25 см

Разположение в аквариума: заден план

Скорост на рaстеж: средна - бърза

Изисквания: ниски

Трудност: ниска

Тип растение: розетно


Описание


Систематичният статус на Echinodorus angustifolius е неясен. Това растение много прилича на Echinodorus bolivianus, от който може да се различи по дългите подводни листа. Възможно е и да е хибридна форма на Echinodorus bolivianus.

Echinodorus angustifolius
  е деликатно блатно растение. Надводните листа са линиейни, с дължина 6-15 см и ширина 0.6-1 см.  Подводните листа са с къси дръжки, лентовидни, с дължина до 60 см и ширина 3-4 мм, светло зелени.

Въпреки че Echinodorus angustifolius принадлежи към най-препоръчваните и непретенциозни мечовидни растения, той не е много разпространен в акваристиката.  Растението привлича вниманието с дългите си, лентовидни листа, заради които често се бърка с валиснерия angustifoliate Vallisneria.
Отглеждането на Echinodorus angustifolius не е трудно, вирее както в мека така и в твърда вода, но изисква адекватно подхранване с микро и макроелементи за да изглежда добре. В леко кисела се развива по-добре. Температура в обхвата 20-28 °C.

Липсата на желязо често води до бледи цветове. Силната светлина и добавянето на CO2 стимулира бързия растеж,  без СO2 расте значително по-бавно.

Echinodorus angustifolius лесно се размножава чрез издънки. Веднъж аклиматизирано към новите условия, растението бързо се разпространява и затова трябва да се държи под контрол. Echinodorus angustifolius не е подходящ за формиране на „полянки“, но пък е особено подходящ за среден и заден план и е добра алтрнатива на видовете Vallisneria.

Приложение в Акваскейпа

Echinodorus angustifolius  изглежда най-добре в група на открито, странично или в заден план в аквариума.  Расте най-добре под силно осветление.

Семейство:
Твърдост:
Мека - твърда
Континент:
Южна Америка
Биотоп:
Растеж:
Бавно
Трудност:
Лесно
Разположение:
Заден план
Светлина:
Средно - силно
Тор, CO2:
Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем:
150л
Температура:
20° - 28°
pH:
6,0 - 7,5
Вода:
Сладка
Връзки за споделяне: