всички растения

Alternanthera sessilis (De Candolle, 1813)

Българско наименование: Алтернатера сесилис
Alternanthera sessilis (De Candolle, 1813)
Alternanthera sessilis (De Candolle, 1813)

Етимология: Alternus редуващ се, Anthera  прашникова торбичка, в общият смисъл на редуващи се плодни и безплодни тичинки, sessilis  - от липсата на дръжка на цвета

Синоним:
Gomphrena sessilis (Linné, 1753), Illecebrum sessile, Alternanthera triandra Lamarck, Alternanthera  repens Gmelin, Achyranthes alternifolia Linné fil., Alternanthera denticulata R. Brown.

Семейство: Amaranthaceae

Континент: Централна и Южна Америка, Азия

Разпространение:  Във всички топли страни по света

Изисквания за CO2:
Препоръчително

Светлина: силна до много силна

Температура: 20-28°С

Твърдост на водата:
мека до средно твърда

pH: 6.5-7.5

Височина: до 30 см.

Разположение в аквариума: среден, заден план

Скорост на растеж:  бърза

Изисквания: средни

Трудност: средна

Тип растение: стеблено


Описание

Alternanthera sessilis се отглежда като зеленчук в югоизточна Азия, на който се ядат младите листа и издънки. На много места се суши и използва като билка или за производство на лекарства (съдържа β-каротен, рицинолова киселина, миристинова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина, олеинова киселина и линолова киселина, α-спирастерол, урониева киселина и β-ситостерол).  От декември до март може да се сбърка с Aerva lanata, (от едно семейство са), която расте заедно с Alternanthera sessilis. Разпознават се по цвета, на Alternanthera sessilis е разположенинад стеблото и има кръгла форма, приличаща на рибешко око. Пуска плаващи коренчета на всеки възел.

Цвят на Alternanthera sessilis

Листата са ланцетовидни с различни размери дължина до 8 см и ширина от 0.5 до 1.5 см. При растеж извън водата листата стават кръгли, с тъп връх. Стеблото и горната част на листата са винено червени до тъмно червени или червеникаво зелени на цвят. Долната част на листата са тъмно лилави. Растението се размножава чрез странични издънки и чрез семена.

Това растение е по-добре пригодено за влажен палудариум, отколкото за аквариум, под вода има бавен и нестабилен ръст. Предпочита силна светлина и умерено захранен грунт, водата е по-добре да е мека и леко кисела. Като цяло алтернатерата е плевел по оризовите полета и от там следва да се създадат същите условия и в аквариума - силно осветление и относително добре захранено дъно.

 

Приложение в Акваскейпa

Alternanthera sessilis  се използва за засаждане в среден или заден план.  Може да се засади на група и да се служи като фокусна точка. С червеният си цвят се откроява в аквариум с предимно зелени растения. Подходяща е за отглеждане и в палудариуми, като листата и трябва често да се овлажняват.

 


Аквариум с Alternanthera sessilis rubra.


Имаме създадена тема във форума. Ще се радваме да ни посетите.
Семейство:
Твърдост:
Мека - средно твърда
Континент:
Южна Америка
Биотоп:
Растеж:
Бързо
Трудност:
С определени изисквания
Разположение:
Заден план
Светлина:
Силно - >0,8 Вт/л <1Вт/л
Тор, CO2:
Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем:
50л
Температура:
20° - 28°
pH:
6,5 - 7,5
Вода:
Сладка
Връзки за споделяне: