всички растения

Anubias afzelii

Българско наименование: Анубиас авзелии
Anubias afzelii
Anubias afzelii

Описание:

Anubias afzelii расте в близост до реки и в блатисти местности в западна Африка (Сенегал, Гвинея, Сиера Леоне, Мали). Достига до 1 м. височина и до 4 см. дебелина на ризомата.

В аквариума достига височина до 30 см. Листата са с дължина до 20 см, ширина до 10 см, овални с зелен цвят. Растението може да се отглежда в палудариум, както и полуводно като корените му се засаждат плитко в грунда, или напълно подводно. Може да се използва и в развъдни аквариуми, без да се прикрепя, като свободно плаващо растение. При засяване в грунда, ризомата не трябва да е надълбоко, защото има вероятност да загние. Растението обича слаб до средно осветен аквариум. При силна светлина е възможно появата на водорасли по листата.

Anubias afzelii може да се развива при почти всякакви условия и параметри на водата. Не е придирчиво растение и не изисква торене и подаване на СО2, но се развива по-бързо, ако му се осигурят хранителни вещества.

Размножаването му става като се реже ризомата и се разделя на няколко самостоятелни растения. Възможно е и полово размножаване чрез семена, които покълват бързо, но развитието до височина от 5-10 см. може да отнеме повече от 6 месеца.

Приложение в акваскейпa:

В аквариума може да се засее в група на заден план. Когато растението е на максимален размер, може да се ползва като фокусна точка. Големите му зелени листа могат да бъдат добър контраст в аквариум с предимно червени растения.

Информация: anasarka


Имаме създадена тема във форума. Ще се радваме да ни посетите.
Семейство:
Твърдост:
Мека - средно твърда
Континент:
Африка
Биотоп:
Растеж:
Бавно
Трудност:
Лесно
Разположение:
Среден, заден план
Светлина:
Слабо - средно
Тор, CO2:
Не е задължително
Миним. обем:
50л
Температура:
23° - 27°
pH:
6,0 - 8,0
Вода:
Сладка

Други растения от същото семейство:

Pиби от същия биотоп:

Връзки за споделяне: