всички растения

Alternanthera aquatica, (Parodi, 1878)

Българско наименование: Алтернатера акватика
Alternanthera aquatica, (Parodi, 1878)
Alternanthera aquatica, (Parodi, 1878)

Етимология: Alternus редуващ се, Anthera  прашникова торбичка, в общият смисъл на редуващи се плодни и безплодни тичинки, aquatica  - воден

Семейство: Amaranthaceae

Континент: Централна и Южна Америка

Разпространение:  Бразилия, Парагвай, Боливия

Изисквания за CO2: не е задължително

Светлина: средна до силна

Температура: 15-28°С

Твърдост на водата: мека до средно твърда

pH: 6.0-7.5

Височина: 12-14 см.

Скорост на растеж:
 бърз

Изисквания: средни

Трудност: лесно


Тип растение: стеблено

Описание


Alternanthera aquatica е интересен и необичаен представител на алтернантерите. Тя расте покрай бреговете на реките и езерата, както и в блатисти местности. Може да расте и надводно. Това голямо плаващо растение понякога се вкоренява в богатата на хранителни вещества кална почва. Може да израсте до няколко метра на повърхността на водата, като така покрива немалки участъци от местообитанията си. Междувъзлията на растението са кухи изпълнени с въздух, за да могат да плуват на повърхността на водата.

Предпочита големи количества на нитрати, фосфати, калий и микроелементи. Много важно е при отглеждане в аквариум да се подрязват новите разклонения, поради бързият му растеж. Отрязаните части могат да се засадят или оставят да плуват на повърхността, където след време пускат коренчета и образуват нови растения. Съществува и вариант Alternanthera aquatica "mini". 

Приложение в Акваскейпa

За съжаление това красиво растение не се използва за създаването на акваскейп. В аквариум се гледа рядко поради големината му. Най-често се използва в огромни аквариуми, най-вече биотопни, пресъздаващи региона Пантанал в Южна Америка, или като цяло Южно Американски биотоп. Тя покрива повърхността и създава автентично скривалище за дребните тетри и цихлиди от региона. Често се използва и в езера и ботанически градини. За да се развива добре в езера, поради по-високите си изисквания от хранителни вещества, е добре да се засади в саксии с глинена почва.

 


Типично местообитание на Alternanthera aquatica - регион Пантанал

Информация и превод: anasarka


Имаме създадена тема във форума. Ще се радваме да ни посетите.
Семейство:
Твърдост:
Мека - средно твърда
Континент:
Южна Америка
Биотоп:
Растеж:
Бързо
Трудност:
Лесно
Разположение:
Плуващо
Светлина:
Средно - силно
Тор, CO2:
Не е задължително
Миним. обем:
неизвестно
Температура:
15° - 30°
pH:
6,0 - 7,5
Вода:
Сладка
Връзки за споделяне: