всички растения

Anubias barteri var.caladiifolia

Българско наименование: Анубиас бартери каладифолия
Anubias barteri var.caladiifolia
Anubias barteri var.caladiifolia

Разпространение: Камерун, Южна Нигерия, Екваториална Гвинея

Описание: Anubias barteri var.caladiifolia е един от най-големите представители на Anubias barteri. Листата му са с дължина до 24 см. и  широки до 16 см., с овална форма светло до тъмно зелени. Ръбовете на листата са леко извити нагоре. Височина до 35 см. Интересното е, че листата му могат да живеят няколко години. Развива се доста голямо и се препоръчва главно за високи аквариуми и палудариуми.

Добре се приспособява в аквариум, развива се без проблемно както при твърда и алкална вода, така и при кисела и мека. Това което трябва да се знае, ако решите да отглеждате този вид анубиас е, че кореновата му система става много голяма, а и неговата височина предполага използването на големи и високи аквариуми. Подходящ е за цихлидарници. Може да го прикрепите към корени или камъни, както и да го засадите в грунда. Расте изключително бавно като дава до две листа на година при оптимални условия на отглеждане. В природата се открива в бързо течащи реки на големи групи, в близост до водопади прикачени към скалите.
Има разновидност с бели петна по листата Anubias barteri var. caladiifolia "Variegated"

Приложение в акваскейпa: Това е растение което може да се използва предимно във високи цихлидарници или в палудариуми, като надводният расте по-нисък. В аквариум се препоръчва засяването му в група от няколко растения.

Събиране на информация и превод: anasarka

Снимка:
http://anubias.narod.ru/new/anubsssr/r5/index.htm


Имаме създадена тема във форума. Ще се радваме да ни посетите.
Семейство:
Твърдост:
Мека - твърда
Континент:
Африка
Биотоп:
Растеж:
Бавно
Трудност:
Лесно
Разположение:
Среден, заден план
Светлина:
Слабо - средно
Тор, CO2:
Не е задължително
Миним. обем:
неизвестно
Температура:
20° - 30°
pH:
5,5 - 8,0
Вода:
Сладка

Други растения от същото семейство:

Връзки за споделяне: