всички риби

всички безгръбначни

всички твърди корали (SPS)

всички твърди корали (LPS)

всички меки корали

всички живи камъни

всички водорасли

Rhinecanthus aculeatus (Linnaeus, 1758)

Rhinecanthus aculeatus (Linnaeus, 1758)
Rhinecanthus aculeatus (Linnaeus, 1758)

Популярно име: Humu Picasso Triggerfish

Разпространение: Фиджи, Малдиви, Таити

Темперамент: Агресивен

Съвместимост с рифов аквариум: Не

Соленост: 1.020-1.025

Максимален размер: 25см

Цветна форма: Черна, Синя, Оранжева, Жълтокафява, Жълта

Храна: Месна

Съвместимост: Виж диаграмата

Rhinecanthus aculeatus има тяло с градиращи тъмни ивици, както и сини и черни ивици върху главата. Първата кост на гръбния му плавник е много мощна и може да се фиксира във вертикално положение.  При опасност рибата се скрива в убежище с тесен вход, повдига гръбната и коремната си перка и се заклещва така, че може да бъде извадена само с разрушаване на убежището. Още един начин за защита – може да издава хъркащи звуци с помоща на плавателния си мехур.

Rhinecanthus aculeatus притежава мощни челюсти (във външния ред на всяка челюст има по 8 мощни зъба, освен това на горната челюст във вътрешния ред има 6 пластинчати зъба, които усилват зъбите от предния) и зъби, които не дават шанс за спасение на храната - раци, морски звезди, скариди.  С помоща на тези зъби те лесно разчупват черупките на раците и скаридите, морските звезди и таралежи.  Обдухват ги със вода дотогава, докато не се обърнат, показвайки по-податливата си мека част на тялото.

Необходим е поне 300 литров аквариум с камъни и пещери, които той ще реаранжира след време по собствен вкус.   Аквариума трябва да е само с риби, тъй като  Rhinecanthus aculeatus ще унищожи всички безгръбначни.

Тази риба има ненаситен апетит и яде с удоволствие практически всяка свежа или замразена морска храна: скариди, месо от раци, миди, месо от калмари.  Внимавайте да не я прехранвате.
 

Семейство:
Твърдост:
8 до 12 dH
Континент:
неизвестно
Биотоп:
Трудност:
Лесно
Слой:
неизвестно
Хранене:
неизвестно
Минимален обем:
300л
Температура:
24° - 26°
pH:
8,1 - 8,4
Вода:
Солена
Връзки за споделяне: