всички риби

всички безгръбначни

всички твърди корали (SPS)

всички твърди корали (LPS)

всички меки корали

всички живи камъни

всички водорасли

Chaetodon auriga ( Forsskål, 1775)

Chaetodon auriga ( Forsskål, 1775)
Chaetodon auriga ( Forsskål, 1775)

Chaetodon auriga ,  позната още като Auriga Butterflyfish ,Threadfin butterflyfish, Golden butterflyfish, Threadfin, Diagonal butterflyfish.

Обитава 
Червено море и Индо-Тихоокеанския регион в задните части на рифове, лагуни и  рифови протоци. Откриват се поединично или по двойки  на дълбочина до 10 метра. Максималният им размер е около 20 см.  Възрастните екземпляри имат дълга гръбна нишка. При рибите от Червено море липсва петното върху меката гръбна перка (фалшивото око за да обърка хищниците) и гръбната нишка е по-къса. Младите риби са със ярко жълто  оцветена опашка.
Chaetodon auriga  е една от най-лесните риби за отглеждане. В аквариума трябва да има достатъчно места за криене, в които да си почива през ноща.

Соленост: 1.021-1.023

Съвместимост: Виж диаграмата

При хранене с разнообразни замразени храни рибата ще се чувства прекрасно. Chaetodon auriga с охота приема различни видове храни. Храненето с разнообразна храна е много важно за запазване на рибата в добро здраве. Замразени mysis shrimp, месо от ракообразни, морска риба, люспеста или на пелети суха храна.


Забележка:

Рибата-Пеперуда не се препоръчва за рифове, тъй като се храни с различни видове корали,  fan worms, и други видове безгръбначни.

Повечето Butterflyfish ядат и Аиптазията - анемонията паразит.

 

Ако искате да гледате повече от две Auriga Butterflyfish или друга Butterflyfish с подобно оцветяване, препоръчва се да се пуснат в аквариума по едно и също време.

Семейство:
Твърдост:
8 до 12 dH
Континент:
неизвестно
Биотоп:
Трудност:
Лесно
Слой:
Дънен-среден слой
Хранене:
Всеядни
Минимален обем:
200л
Температура:
22° - 26°
pH:
8,1 - 8,4
Вода:
Солена
Връзки за споделяне: