Това е старият вариант на сайта. Щракнете тук за новия вариант!
 
 
 english version 
 
 
Новини
21.06.2004
Eheim - Automatic Fertilizer

07.10.2008
Utricularia graminifolia

07.10.2008
Utricularia

12.07.2008
Epalzeorhynchos

29.05.2004
Glyptoperichthys
 
 
 
Ichthyophthirius, Ick, Ich, white spot
Ихтиофтириус
Най-разпространеното заболяване. Върху рибите се появяват бели цисти с размер до 1 мм, понякога изглеждат като посипани с захар. Рибите се почесват в различни предмети. Често има е вторична бактериална инфекция. Всяка циста е гнездо на паразита Ichthyophthirius multifiliis, който след съзряване напуска тялото на рибата и в продължение на няколко часа образува около себе си капсула, в която клетките започват да се делят и търсят нов стопанин. Ако не намерят - загиват.
Жизнения цикъл на паразита е 7-10 дена при температура 21°C, а при температура 10°C - няколко седмици. Лекарствата унищожават свободно плуващите паразити. Обикновено цистите присъстват във всеки аквариум, но поразяват само слабите риби.
Лечението не е сложно, ако болестта не е напреднала. Може да се използват фирмените препарати за лечение на тази болест. Някои сомове или например ботията са чувствителни към тези препарати, затова трябва строго да се спазва инструкцията. Обикновено се използват следните препарати:
Малахитово зелено - най-разпространения препарат за лечение на ich. Трябва да се мине пълен курс лечение - обикновено 7-10 дена. Това гарантира, че всички "съзрели и новоизлюпени" паразити са унищожени. В противен случай рибите може да се заразят отново след няколко дена. Препарата може да се използва няколко пъти, без странични ефекти(може да влияе на биофилтрацията).
Антибиотици - не винаги са ефективни против паразитите.
Друг начин е повишаването на температурата до 30-32°C , тогава свободно плуващите паразити умират. Добре е да се добави сол 1-3 г/л. Водата трябва да се аерира и сменя, тъй като при такава температура в нея има малко кислород. Метода е много ефективен и има малко странични ефекти.

 
Copyright © 2004-2008 Nikolai Nachev. All rights reserved.