• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Основна информация за Златните рибки

Започната от Малаваеца, 08.06.2006 18:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Малаваеца

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2FRaven%2F2%2F_gf1.jpg&hash=1ecc26c0dc772ab1566a41e99b61072008487da6

ПРЕДГОВОР: Днес се регистрирах в този прекрасен форум и започнах да чета.Видях , че много от абонатите задават въпроси за златните рибки и едни и същи се повтарят често. Позволявам си да напиша това мнение, защото всеки нов потребител, който иска да попита нещо първо влиза в раздел рибки и веднага започва да пита. Нека цялата информация да се събере на 1 място. Казвам да се събере, защото нея безпорно я има, но е пръсната и на доста хора нищо не им става ясно...

УСЛОВИЯ:

-Добре е всеки да осигури на своите златни рибки поне по 20-30литра на бройка , ако са телескопи може и по 10-15, защото те са по-дребни. Когато пораснат рибите имат нужда от повече място(и защото са по-големи, но и за размножаването, за което ще напиша по-долу), затова 40-50 литра на бройка не биха били зле!
-Температурата трябва да е в границите 15-24 градуса!
-Златните рибки се гледат САМО С ДРУГИ ЗЛАТНИ РИБКИ! Може да сложите някой японски шаран в аквариума, ако е по - голям или някой друга мирна рибка ако толкова желаете, но не е желателно. Внимавайте, защото повечето видове харесват опашката на златната рибка и често решават да си гризнат по малко.
-Грундът или покритието на дъното трябва да е с по-едри камъчета, защото златните прасенца обичат да опитват всичко, което не изглежда като тях и могат да се задавят с някое по-малко камъче. За щастие в повечето случаи те изплюват камъните, но ако глътнат може да е фатално! Задължително при видовете с по - изпъкнали очи грундът да е заоблен!
-Осигурете на своите рибки места за криене!По магазините има стотици разновидности, но ако желаете може просто да намерите подходящи камъчета и да направите фигурки, зад които могат да се крият. Ако в аквариума е пусто, вашите рибки ще се чувстват несигурно.
-Добре е в аквариума да има живи растения. Изберете такива, каквито златните рибки не ядат (анубиас, криптокорина)! Ако желаете, няма проблем да сложите такива, каквито ядат, но ще ви излезе доста скъпо, защото те могат да ядат безспирно. Най-добрия варият в случая и да сложите някои по-меки изкуствени растения, така че рибките да могат да отиват зад тях, където се чувстват доста комфортно!
Е мисля, че това са най-важните условия за средата на златните рибки! А сега към храненето!

ХРАНЕНЕ: Не купувайте пликчета с храна, на които не пише производителя и съставките, защото това МОЖЕ да бъде просто нарязана хартия или различни химични отрови, които сериозно ще навредят на рибките ви! Има най-различни реномирани фирми предлагащи специализирана храна за златни рибки.
-Слагайте толкова храна, колкото рибките изяждат за 3 минути!
-Варете понякога зеленчуци(марули,грах,моркови) и давайте на златните прасенца толкова колкото могат да изядът за 10минути!
-Един ден в седмицата рибките трябва да са на диета! В този ден те трябва сами да се справят, като ядат само ако случайно нещо е останало в аквориума! Естествено в диетичният ден те могат да пасат растенията!!!
-Премахвайте неизядената храна!

РАЗМНОЖАВАНЕ!(или ДЪЛГОТО ЧАКАНЕ ЗАПОЧВА...)
Ще напиша един план, при спазването на който ви очаква здраво поколение млади златни рибки!

1.Рибките трябва да са достигнали своята полова зрялост, като те са най-плодовити от 2 до 6 годишна възраст!
2.Чакате зимата да дойде и три месеца не включвате нагревател - старайте се температурата да е между 14-17 градуса!
3.След като са минали поне три месеца, един ден повишавате рязко температурата на 23-25 градуса!
4.Женската ще започне да снася хайвер из целия аквариум.
5.Мъжкият опложда, в резултат на което водата става по - мътна!
6.Когато хайверът е оплоден, вие трябва да го отделите от развъдния аквариум, защото на родителите може да им се услади...
7.Слагате събрания хайвер в 10-15 литров съд , с 5-10 см. вода при температура 24-25 градуса! Отстранявайте периодично поблелелия хайвер!
8. След седмица-две трябва всички да са се излюпили.
9.Хранете поколението със суха храна за новородени (маркова разбира се) или артемия.
10. Ако някой екземпляр расте по бързо, отделете го, защото ще изяде по-малките!
11.Когато рибките станат 1.5см. може да ги храните с храна за възрастни.
12.При достигане на големина 3-4см ги пуснете при мама и татко!

ЗАБРАВИХ ДА КАЖА, ЧЕ МЪЖКИЯ И ЖЕНСКАТА ТРЯБВА ДА СА САМИ В ПОНЕ 60-80 ЛИТРОВ АКВАРИУМ, защото иначе могат да не създадат поколение, поради неусигурени условия, в такъв случай - язък за чакането!

Чао и доскоро, искрено се надявам да съм бил полезен!

Desmoria

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Similar topics (5)

49466

Публикации: 6
Прегледи: 3819

51861

Публикации: 5
Прегледи: 3876

29548

Публикации: 41
Прегледи: 20530

58552

Публикации: 0
Прегледи: 1124

38513

Публикации: 39
Прегледи: 16147