• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Златна Рибка - наранявания по кожата

Започната от LeiNaD, 16.12.2015 20:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

LeiNaD

Здравейте,

искам съвет, преди 6 дни имах замърсяване на водата в аквариума поради счупен филтър и имаше вдигане на NO2. След смяна на филтъра, 40% от водата, слагане на бактерии "Stability" и минаване на време от 24-48 часа водата се оправи, но единствената ми златна рибка(телескоп) започна да има странни и некоординирани движения от време на време. Като например да се върти в кръг обърната на една страна в грунда, се едно се почесва, в следствие на което започнаха да се появяват наранявания по кожата. Също така забелязах от време на врем че единият анциструс да се лепи на нея. Златната рибка е една в 40литра, и температурата е около 22-23 градуса.

Днес след работа когато се прибрах забелязах, че цветът и е почнал да изчезва и в голяма част е бяла, когато я огледах по добре видях че от страната която се почесваше вече няма просто леки наранявания а направо си липсват люспи и си има голяма рана.

Извадих рибата в съд в който няма в какво да се наранява.

Моля дайте съвет дали мога да направя нещо за рибката, чудя се дали да не сложа в новият съд в който е omnipur.

Благодаря предварително за съветите Ви.

Amev

Имах подобен проблем със голямата ми златна ,около 11 см беше. Казвам беше защото и аз я лекувах с омнипур , костапур и други подобни , раната и беше под окото и една по малка до устните. Рибката си се хранеше ,но явно нещо и имаше и една сутрин си замина. След като почнах да установявам причината стигнах до извода ,че е амонячно натравяне , защото точно в този период сменях външния филтър с нов и бях пуснал вътрешен стар с зацепен цикъл ,който обаче беше спрял. Не искам да те отчайвам ,ама от признаците които описваш изхода е ясен. Все пак направи едно лечение с препарат.

LeiNaD

@Amev - моята риба също не е малка на 3+ години. Показателите на водата меря със тестови лентички на JBL.

В момента съм я отделил във съд в който не може да се наранява. Ще пробвам да я третирам с препарат. Водата във съдът е 50/50 от старият аквариум и вода която е преседяла. Голям проблем ли ще е ако сложа в този временен съд друг филтър?

Amev

И аз меря със същите , нямах големи отклонения освен на нитратите тогава. Раничките и бяха хванали като мъх бяло , с препаратите за 4-5 дни се беше пооправила и тъкмо си мислех че ще се оправи и я намерих една сутрин вкаменена...
А за друг филтър ... Ако е работещ филтър може , ама нов недей , няма да има зациклени бактерии . Защо не я лекуваш в аквариума , хем ако е нещо ще го изчистиш от аквариума.

LeiNaD

Защото в аквариума се почесва постоянно и се наранява повече по грунда, раната е около сантиметър на 4 мм. Сутринта беше само като протъркано, а в момента направо си липсват люспите. А и ме притеснява това че анциструсът се лепи на нея. Няма мъх по раната, отворена рана си е. Както сутринта нямаше промяна в цветът на рибката, в момента има големи бели петна. Мога да ползвам стар филтър който не е ползван скоро или да преместя филтъра от аквариума.

raiko

Причината е в анциструса. Когато анциструсите остават гладни и храната за тях не е достатъчна започват да атакуват бавноподвижните риби.Аз съм имал случаи на анциструси, които атакуват големи дискуси и се хранят от епитела им.

LeiNaD

Здравейте отново. Вече 6 дни рибата е в друг съд в който е сама и няма в какво да се наранява. Когато я преместих сложих една доза omnipur в съдът. Рибата се държи по добре, тоест яде редовно и е бая подвижна спрямо преди 6 дни. Това което ме притеснява че от 1 ден се вижда червени петна между люспите и раната е червена, като в началото раната нямаше червено, а само липсваха люспи. Ето снимка на рибката, моля за съвети.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2F5zxm6pwql%2Friba.jpg&hash=19b9d036d1749d24a2dbcad7d1734a53db95bbf4

Similar topics (5)

50438

Публикации: 1
Прегледи: 2015

52909

Публикации: 5
Прегледи: 2642

57297

Публикации: 12
Прегледи: 3543

53713

Публикации: 4
Прегледи: 2544

55573

Публикации: 1
Прегледи: 1670