• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Старт на аквариум

Започната от Supreme, 14.03.2013 14:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Supreme

Здравейте всички!
Нов съм във форума, за това - казвам се Христо, приятно ми е!  :-) А също така съм и доста начинаещ.  :-[
От декември месец насам имам 1 златна рибка, която я гледам в малък кръгъл аквариум, подарък(заедно с рибката) от приятелката ми. Още същата вечер, когато ми я подари започнах да чета за акваристиката като хоби и страшно много се зарибих, чета вече няколко месеца, преглеждам теми, коментари и най-различни форуми за това как да стартирам аквариум, защото със само рибка е доста празно  :-D Прегледах доста теми, но никъде не открих това, което ми трябваше, затова пиша тази тема с желанието да намеря отговори на така измъчващите ме въпроси.
Решил съм аквариум ми да не е много голям, до 35литра, поради невъзможността ми да намеря подходящо и празно местенце в къщата (майка ми е залесила всеки сантиметър от нея с цветя  :duvar: ), и да представлява нещо подобно на fancy aquarium - грунд и камънчета, нещо подобно на ,точно това клипче ме вдъхнови  :-D
Въпросите, които ме "измъчват" са няколко:
1. След като в аквариумът няма да има растения и максимум до 4-5 рибки(знам, че бройката е голяма, за такъв малък литраж, но нямам възможност да купя по-голям аквариум, поради гореспомената причина, а пък и съм студент...всички знаят, че студентите сме бедни хора :D ) трябва ли да чакам за оформянето на азотния цикъл? И ако да, да ме посъветвате по какъв най-бърз начин мога да спомогна за формирането му.
2. Сметнах, че за аквариум ще ми трябва филтър около 130-150л/ч. Това добре ли ще е? И ако може да ме посъветвате какъв да взема. За нагревател още не съм гледал.

Благодаря Ви, предварително!
Поздрави!

Caxapa

Добре дошъл! Щом знаеш, че аквариума който си решил да имаш е малък за "толкова" риби(той и за една е малък) какво предлагаш  според теб?  Рибите си имат изисквания и сме длъжни да им ги осигурим. Иначе си е измъчване. Потърси друга алтернатива за малък аквариум до 35 литра.

Supreme

Добре, ще имам едно на ум за това, но какво ще кажете за въпросите?

Caxapa

С  отпадането на златните рибки се предполага, че този малък аквариум ще представлява късче от природата. Тоест обитатели-подходящи за големината на аквариума и някакви растения.  Азотния цикъл е важен за всеки обитател в аквариума. Най вече за рибите.  Той, при всички положения трябва да се породи и да остане в добри параметри.Едва след това сме готови да пускаме риби или скариди в аквариума си.
: 14-03-2013, 14:58:39
Колкото до филтъра- според обитателите и филтъра. Иначе 3 до 4 пъти обема на аквариума на час  е добре.

Supreme

Добре, но ако запазим концепцията за fancy goldfish аквариум, но с една златна рибка, която вече я имам ? Какво правим с азотният цикъл?

Caxapa

Дали е една, две или пет се изисква азотен цикъл. Умнои момче си, казваш чел си доста теми във форума. В ляво има едно изкачащо меню. Там е описано точно и ясно всичко за начина на стартиране на аквариум.

dgwrite

Хаха, колега и мен точно този клип ме вдъхнови за златните рибки. Доста време мина докато успея да си селектирам риби които на мен ми харесват. В момента имам 6 риби в 200 литра аквариум. Изобщо не е добра идеята за 5 риби в 35 литра. Първо много цапат, второ в този обем стреса ще е голям. От там тръгват всички болести. Златните са много капризни риби, общото схващане че са лесни за гледане във всякакви условия не е вярно. За да имаш Fancy Goldfish Tank, с такива риби трябва да вложиш и малко средства, първо в техниката и после в рибите. Не става с рибки от 2/3 лв.  *STOP* Искаш да имаш такъв аквариум или просто искаш да имаш аквариум със златни рибки. Ако искаш да имаш "фантастични златни рибки", трябва да вложиш доста средства и търпение. Ето една от моите красавици, дано ти хареса ;)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.imgbox.com%2FaboMYGim.png&hash=1ddd83085af14954b0a34ae695416e759e8279d4

Supreme

Рибката е страшна, браво!  *THUMBS UP* Ами да, това със средствата е така, знам че се изискват доста средства....посъбрал съм малко пари (около 60лева), надявам се да ми стигнат за техниката.  :-) А що се отнася, до това дали искам такъв аквариум или просто да имам аква със златни, мисля че отговорът е ясен...и сега имам "аквариум"(ако може да се нарече така, объл, малък, около 4-5литра) и до този момент златната рибка си живее в него, знам че я мъча така затова реших да я преместя вече в по-голям.....А желанието ми да имам аквариум е от много малък...просто преди 3 месеца започнах да се интересувам по-задълбочено относно акваристиката.  :-) Благодаря ви за отговорите. :)


Desmoria

На първо време 35л ще ти стигнат за твоя рибок. С добра филтрация и достатъчни смени на водата нещата ще са в норма. Можеш и растения да сложиш, нещо издръжливо със силна коренова система и не изискващо много светлина: криптокорина и анубиас. Ако решиш да му взимаш другарче обаче, ще трябва да се замислиш за по-голям аквариум, мин 60л - 70л. Азотния цикъл изисква време, можеш да го ускориш като добавиш нитрифициращи бактерии (Sera Nitrivec, Tetra Aqua SafeStart, PRODAC Nitridac, JBL Denitrol и още куп други, за които не се сещам), като преди това водата е престояла минимум 24 часа. Така подготвени нещата, пускаш филтъра да си работи денонощно, пускаш 1-2 по-големи люспички храна в аквариума, за да завърти цикъла и не го пипаш в близките 1-2 седмици. На втората седмица може да добавиш още 1-2 люспички. Като минат двете седмици, смени 10% от водата с престояла и пусни рибока.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Supreme

Ами аз вече го пуснах аквариумчето, попитах и продавачката(изглеждаше ми начетена жена) в магазина(магазинът се намира на бул. "Свети Климент Охридски"(не знам дали е в Студентски или в Дървеница), точно срещу Лесотехнически университет) и ми каза, да процедирам по следният начин:
1. оправям си декорацията нали..(в моят случай - грунд и камъни)
2. пълня го с чешмяна вода(попитах я дали трябва да я оставя да престои едно денонощие, тя ми каза, че не е задължително)
3. пускам си филтъра да работи, след което добавям Sera Nitrivec - 5ml за моят обем, който е около 26-27литра(с грунд и малкото останало място отгоре, общо 32л.), след това ми каза да добавя Sera Aquatan, около 10 капки или отново 5ml.
4. изчаквам филтъра да повърти около 6-7часа и вече съм могъл да си пускам рибока вътре, също и водата, в която е в момента.
Това ме посъветва магазинерката, искам и вашето мнение, защото който питам - различно ми казва ...
Благодаря предварително!
Поздрави!  :-P

Caxapa

Цитат на: Caxapa - 14.03.2013 15:16
Дали е една, две или пет се изисква азотен цикъл. Умнои момче си, казваш чел си доста теми във форума. В ляво има едно изкачащо меню. Там е описано точно и ясно всичко за начина на стартиране на аквариум.
Аз тук съм казал къде да четеш преди да правиш грешки след грешки!

Desmoria

Аз само ще поправя начетената жена, че първо се слага акватан, изчаква се известно време и тогава се добавя нитривек. Чешмяната вода убива нитрифициращите бактерии.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Supreme

Сега след като вече го върти това 6 часа какво да правя? Да добавя ли още от nitrivec-а?

Desmoria

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Supreme

Сутринта към 11 някъде добавих 3-4капки от nitrivec, също и водата от старият 4литров аквариум, но пък мисля, че aquatan-а не е подействал, защото водата ми е малко мътна. Възможно ли да не е подействал или тепърва ще се избистря? Филтърът работи вече 19часа.

Similar topics (4)

54543

Публикации: 14
Прегледи: 5411

58552

Публикации: 0
Прегледи: 1125

52860

Публикации: 0
Прегледи: 1581

54979

Започната от Dajana


Публикации: 11
Прегледи: 4939