• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 13:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съквартиранти

Започната от Biserka, 26.12.2015 21:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kojuharov

Цитат на: Biserka - 07.01.2016 08:34
Така, четох още преди да си взема рибки в този форум,  че магазина в Бургас срещу 1 РПУ е един от най-добрите в града...Доверих се и точно том отидох!  1 тъпия чичак там ми каза, че златните могат да живеят без помпа и дори ми предложи кръгъл аквариум,  тогава взех 2 златни рибки. Известно време живяха добре, но водата им стана ужасна на 1та седмица! Сменях я по често отколкото трябваше, но осъзнах че няма да се получи така... Отново отидох до магазина и чича ми каза, че ми трябва сом за да чисти тъй като златните много замърсяват, взех и сом (като той изобщо не спомена, че той не може да живее сам и че сомовете живеят на групи! ) Тогава положението стана критично! Тогава сома започна  да прави тези номера.Порових се малко и ми стана ясно, че немогат да живеят без помпа! Отново отидох и едва измъкнах информация от намусената жена която работи там! Тя ми предложи оборудван аквариум и още 3 сома и 1 златна за да е ок всичко! Попитах за нагревател и тя ми отвърна "Няма смисъл не им е необходим".Ок, но сома ми сега умира а аз взех заради него аквариума за да го спася...в крайна сметка го губя заради тези малоумни уж професионалисти които не знаят кой с кой може да живее и в какви условия...и как да вярвам и на кого...Сома ми от 3 дни ни мърда от дъното и само диша...какво да направя сега...как да му помогна??? Да го убия да му спестя мъките или някой има по добро предложение?  Страдам с него и нямам сили да го гледам така...


Тия златни рибки ... как решават всички, че лесно се гледат не знам ?
За да можете да помогнете на рибката, трябва да предоставите поне следната информация:

1. каква е точно рибката;
2. какви са параметрите на водата ?
3. От съветите на колегите, нещо променихте ли ?
4. колко често сменяте водата ?

И няма да е лошо да попълните формата. Има много колеги, които с удовоствие ще помогнат, стига да имат информация.

Biserka

По горе съм написала всичко, повече от тази информация немога да дам...60л аквариум готов оборудван с лампа и вътрешна помпа 3 златни 4тигрови сома 21° температура на водата.   

Amev

Повечето хора които работят по-магазинчетата са просто продавачи и са там за да ПРОДАВАТ. Много рядко може да попаднеш на професионалист , не че няма такива , просто са по-малко , други пък са си началници и не се мяркат много по магазините си. От лично мнение мога да кажа тази ситуация за два магазина в Пловдив в които един път случа на точен , разбран и компетентен човек в магазина , на следващия път като ида е някой който гледа по-бързо да ми даде каквото искам и да ме разкара и нито мога да си поговоря с него за акваристика нито съвет за нещо може да даде. Може би повечето в този форум са минали по твоя път ,но с много четене сама ще стигнеш до отговори на проблемите ти , създаването на точната среда за рибките , справянето с евентуални болести и ако не всичко ,то най-важните неща за отглеждането на рибки и растения. Не се отчайвай , да верно е че в началото когато не вървят нещата и рибките страдат е кофти ,но това трябва само да те амбицира. В повечето случаи проблемите на начинаещите са точно от неправилен избор на съд , оборудване и съвместимост на риби. Скоро и аз бях свидетел как за коледа взимат на едно детенце аквариум от 8 литра , взеха му 3 златни и 3-4 от "онез шарените" (гупички) ,без помпа , без филтър , без нагревател , без дори и някакъв препарат за дехлориране на водата. Дали според теб тези рибки ще са оцелели от коледа до нова година?! Просто в свободното си време вместо fb влизай тук и чети ... След време всичко ще ти стане ясно за хобито.

sVGNsali

Толкова ли е трудно да се приложат 1-2 снимки? Неоразмерени, хубави снимки..
Тогава, в добавка на представената информация картинката ще се изясни.
Иначе, по-горе писаните неща са стандартни. Повечето начинаещи бумкат доста риби в малък съд и става мазало.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Caxapa

Незнам колко сте чели за изикванията на рибите но, 1 Златна= 35 до 40 литра вода. 2 Златни=80 литра вода.......3 Златни...100 до 120 литра минимум за да се чустват добре.....Тигров сом както го наричате или още казано Botia Dario се нуждае от 300 литров аквариум.  Толкова с информацията  в общ план. Колкото до това , че сте се предоверили на продавача си е грешка на купувача. И както казва колегата, една или няколко снимки няма да са от вреда а само ще бъдат в полза.

Biserka

 Благодаря за отговорите! Туко що получих обаждане от приятеля си че моя любимец вече не е сред живите...
Щом толкова се държи на снимки още щом се прибера от работа ги имате...но не виждам какво една снимка ще помогне...
Надявам се останалите да се климатизират и да успея да им дам всичко от което се нуждаят...
Благодаря отново!

Публикациите са слети: 07.01.2016 11:43

Извинете грешката е моя леопардов сом не тигров...

Amev

Снимката би помогнала ако е някаква бактериална инфекция или болест и има опасност за останалите обитатели да се вземат мерки със съответните лекарства. За това колегите искат снимки ... Ако е болест и е заразна сега може и другите обитатели да са заразени..

elina_89

Здравейте и аз да се включа с въпрос. Пурво да кажа нищо не разбирам от риби подариха ми две златни в кристална топка, след което им купих 60л. аквариум, след което реших да им взема другарчета купих неони и един по един изчезваха безследно докато един ден не видях как златната го изяждаа. С никакви дръги риби ли не могат да живеят освен с златни?

baygry

Този въпрос е обсъждан многократно.Информация в нета и във форума колкото искаш..Просто отделете 10 минути и прочетете.
За по-лесно,отговора с две думи е : Златни се гледат само със златни рибки,като е желателно да са еднакъв размер.Успех Ви желая.