• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 06:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Новият ми аквариум

Започната от Dajana, 04.10.2015 11:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Dajana

Здравейте!
Да , аз съм със 5- литровата колбичка и 2- те златни.Говорих с родителите си и заедно започнахме да се интересуваме как да си направим красив дом за нашите рибки.
Решихме да вземем фабричен аквариум, от тези с капаците, вграденото осветление и филтрация.70 литра или 50-36-56
Продавача ни посъветва да си вземем 12 кг грунд, ако искаме живи растения, така и направихме.Харесах си една скала с малко изкустени растения по нея и я взехме. Взехме един анубиас big , който беше доста голям и се оказа с два корена, по малкия сложихме на преден план, по големия на заден.Купихме едноцветен син фон, по мое желание, шарените ми се видяха доста цигански,
Когато се прибрахме хубаво измихме аквариума, отвътре само с кърпа с вода, а отвън с препарат за стъкло.
Измихме грунда хубаво, докато излезе бистра вода от него. Взехме бели камъчета 4 кг, по малки бели 4 кг, бледо зелени 2 кг и кехлибарено жълти 2 кг, комбинацията се получи естествена и свежа.Объркахме грунда и засадихме растенията, сложихме скалата на една страна и съвсем леко я заровихме в грунда за да изглежда по естествено, чиято дебелина е 4 см.Напълнихме с вода от чешмата, по препоръка на ппродавач консултанта, а след това капнахме капки, биофилтър на даяна пет , пак по негова препоръка.Когато наливахме водата се образува бяла пяна, а водата беше много мътна.На следващия ден се избистри. Аквариума е пуснат на 1 октомври, казаха ни че 5 дни са напълно достатъчни за завъртане на азотния цикъл.осветлението е 5 w и свети по 5-6 часа на ден.Нагревателя и филтъра не се спират, а нагревателя е включен на 22 градуса.Купихме и керамика която сложихме върху ватата, 250 мл. Така ли трябва да е или ватата отгоре а керамичните топчета отдолу?
Оказа се , че 2 кг от грунда е морски, това проблем ли е ?
Ще купя тестове за ph, Gh, Kh, или 5 в 1 от тези на лентичките за да проверя въпросните параметри, а какви трябва да са те? Търся навсякъде но не намирам.
Моля Ви кажете, ако бъркам някъде или нещо съм пропуснала, защото ускам да създам най - добрите условия на златните ми рибки, при които искам да добавя 2-3 сома и ме консултирах , че мога да сложа още 2-3 златни, за да не станат големи, защото искам да останат пи 5 сма максимум.
Благодаря за отделеното време,
надявам се , че въппросите ми не са чак толкова тъпи.
*thanks

fam

Добро утро :) и Честито! за новия дом за твоите златни и за хобито дето явно те радва.
Въобще, ама въобще не подхващай темата за "тъпи въпроси"..защото  "най- тъпите" са тези  дето не сме ги задали и после всичко се е объркало заради липса на отговори, информация и знания. Така че...щом търсиш начин да създаадеш хубав дом и искаш да положиш усилия и си готова да отделиш време за да се научиш- аз само мога да те поздравя за това. @}->--
Декорацията, която си описала  е важно да отговаря на твоя вкус :) Анубиасите са чудесен избор защото  (доколкото знам и аз лично  ще си взема и за моите златни) та рибоците не ги  хапват..
Важно нещо за Анубиаса е да му оставиш ризома над  грунта. Само корените може да са  в него. Повечето  хора привързват анубиасите към дърво или камък- Това отново зависи как на теб ти харесва, само  ризома да е отгоре. (Ризом- това е зеленото като хоризонтално стъбло, долу до корените, в основата на растението.)
Относно лампата тези  5W  на 70л....има ли  вероятност нещо да не си видяла абсолютно коректно, защото ми се струва твърде, твърде слабо осветление..
Относно нагревателя- не знам как е по книгите или препоръчките...но нашите златни от както ги имаме са без никакъв награвател. Това, което аз знам за златните е, че те по- скоро се спавят на студено отколкото на топло та за това..
Относно  подредбата на филтъра- вероятно и доста по- запознати от мен има и  биха ти помогнали..с моя лаически опит   бих споделила, че се следи  как се движи водата във филтъра и тръгваш по  пътя и ..ватата е преди  керамиката. Причината е логична- ватата е за механична филтрация- т.е. отделя  големите  отпадъци попаднали във водата, докато керамиката е за химична филтрация- т.е. тя подобрява качеството на водата.
Извинявам се ако това звучи объркващо..просто това "отдолу" и "отгоре" за филтрите е относително - зависи как  протича водата през тях.
Относно морския грунт- ей тук и  аз не съм  мн сигурна..аз бих го избегнала..защото златните са сладководни, точно какво имат предвид производителите като слагат надписа "морски" аз не знам, но ако е солен..това няма да е добре.

За добавянето на повече рибки ... по- добре постепенно и да се поизчака мъничко..да се установи положението с наличните. Да си спокойна, че е в равновесие аквариума ти  и  тогава една по една може да добавяш, каквото си си  харесала.

Ами за това се сещам в момента :) ако ми хрумне нещо което съм пропуснала, ще добавя. Пък и вероятно и  другите форумстващи ще се включат и ще ти помогнат.
Поздравления още веднъж. Радвам се и за теб и за рибоците ти :)

ПП: би било  супер удачно и навременно да  публикуваш и някоя снимка :)  и ние да ги видим тези хубавци в новия им дом.

ПП2: А за размерите на аквариума дали не е 50х36х36?

Caxapa

Добавянето на още "златни"  не е добра идея. Добавянето на сомчета е ОК но зависи   на какви сте се спрели. Нека бъдат Джули или Панда и като цяло от  техният вид и размер.Защото има сомчета* които се нуждаят от аквариуми с по 200  и повече литра.Предложението на продавачите да си вземете повече рибки за този обем аквариум е просто равен на лудост. Рибките ще останат недоразвити с хронични болести и проблеми. Надявам се не желаете това на своите рибки.  Като грунд това което изброявате ми се струва прекалено много но при подредбата ще си проличи.

Dajana

Здравейте,
много Ви благодаря fam!
За осветлението е възможно да има грешка., но нищо не пише нито по лампата нито по аквариума.За нагревателя, той е подарък, заедно с препарата който споменах и едно пликче храна за рибки, та за това...
Иначе и аз съм чела( последните месеци много се бях взела насериозно и викам : ей сега ще прочета всичко и рибките ми ще бъдат адски щастливи.
Знам че звучи смешно, но...
За снимките , нямам представа кака, пиша от мобилно устройство, веднъж опитах , но нищо не стана.
Сахара, благодаря и на вас,
но сигурен/на ли сте че още 2-3 рибки ще дойдат в повече.
Много големи стават иначе, затова така искам.
Мерси много, помагате!!!

Caxapa

Цитат на: Dajana - 04.10.2015 16:33

Сахара, благодаря и на вас,
но сигурен/на ли сте че още 2-3 рибки ще дойдат в повече.
Много големи стават иначе, затова така искам.
Мерси много, помагате!!!
Повече от сигурен даже.  :-D То и Трабантчето е 4 местно но четирима щангисти няма как да в се поберат в такава кола нито пък ако влязат ще им е комфотртно. Все пак търсим оптималните  условия за рибите си.

Dajana

Здравейте отново!
Моля Ви помогнете, имам въпрос, задаван сигурно над 10 000 пъти, но получих супер много мнения и вече не съм сигурна кое е вярно и кое - не...
Казаха ми ,че 5 дни са напълно достатъчни, за да се завърти азотния цикъл във въпросния 70 - литров аквариум.
Така ли е ?????
Пуснах го вечерта на 1 октомври,
А днес на 5-ти октомври се чудя дали аквариума е готов за моите рибки, които са в 3-литров буркан за спешни случай...
Друг човек ми каза, че аквариума трябва да бъде без обитатели поне още 3 дни...
И така, не знам кой - крив, кой - прав и затова питам Вас.
Моля Ви, ако знаете нещо по въпроса, кажете го до довечера, важно ми е ....
Благодаря на тези, които са прочетоха всичко това, а още повече ще Ви благодаря, ако напишете мнението си!!! *HELP* :-)

asito

Не 5,а 30 дни е периода за азотния цикъл.

Caxapa

Ето в тази тема http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=98 е написано как се стартира сладководен аквариум.

fam

Цитат на: Dajana - 05.10.2015 17:10
....моите рибки, които са в 3-литров буркан за спешни случай...

Всичко, което са ти  написали   съфорумците подкрепям напълно. Хубаво е да се запознаеш с темата за стартиране на аквариума...
О баче, мисля че е важно да се съобрази теорията и пожеланията с конкретната, практическа ситуация и  това че рибките са в 3л буркан е доста....обезпокоително...
....Не защото е най- правилния начин по - принцип, но в конкретния случай мсля че е по- добре да пуснеш рибките в големия аквариум, НО и това НО е много важно за да живеят рибките...важно е да подпомагаш работата на филтъра докато се развърти азотния цикъл.. И това значи да се сменя вода често...всеки ден ако може по 20-25%..в твоя случай 14-17л.  И по възможност да усмукваш дъното. И  на следващата седмица- през ден пак толкова  и така докато  се успокои положението т.е. 3-4 седмици.
Хранененто да е контролирано и по- скоро по- малко отколкото повече..
:) И предвид голямото ти желание за нови рибки- никакви нови  до поне месец :)Обещай! :)

Нещо от предния ти пост... fam_post@yahoo.com ми е мейла.. прати ми снимки там ..ако искаш и аз ще ти ги кача тук за да покажеш новия дом и тези  обгрижени любимци :)

asito

 А ако намериш 30л вода от действащ аквариум, добавиш нитрифициращи бактерии може да пуснеш рибките и без да сменяш толкова често вода после. Ама се обърках нещо, уж в 5л колба били, сега пък в 3л буркан за спешни случаи...

Lightning_boy

Даянка, здравейте отново. Защо не попълните бланката от падащото меню. Така всички ще сме сигурни какво точно се случва и кое колко е. ;)
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Ivan_S

Цитат на: asito - 06.10.2015 03:05
А ако намериш 30л вода от действащ аквариум, добавиш нитрифициращи бактерии може да пуснеш рибките и без да сменяш толкова често вода после. Ама се обърках нещо, уж в 5л колба били, сега пък в 3л буркан за спешни случаи...


+1

Бих добавил сифонирана вода от работещ аквариум, в която да попаднат бактерии от грунда и хранителна среда за тях. Пране на гъби от филтъра на работещия аквариум също може да помогне.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (4)

58552

Публикации: 0
Прегледи: 1139

45159

Започната от Supreme


Публикации: 18
Прегледи: 8548

54543

Публикации: 14
Прегледи: 5437

52860

Публикации: 0
Прегледи: 1594