• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 05:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Начинаещ с въпрос

Започната от Dajana, 28.07.2015 19:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hip9

Цитат на: Dajana - 31.07.2015 13:37
.Но искам да избера рибоци, които се гледат лесно, да не трябва да им отделям по 3-4 часа на ден, защото се притеснявам дали ще мога да ги съчетая с ученето... и затова, аз иначе съм по мащабните работи, и като споделих на мама за 80 литров аквариум, тя възкликна:
"Ама ти ще ни наводниш!Много е голям, дай по- малък."
Та така се разбрахме за максимум 25-30 литра.Ще говорим пак, ама не знам, мисля че няма да се справя с толкова голям аквариум... дори да се съгласи
Поздрави!
Здравей, и аз съм ученик, не се притеснявай грижите не са толкова големи и ще се справиш. Аз разполагам с 6 аквариума и за всеки ми е мърморено със същите реплики, за родителите ми съм маниак, обаче все ми се врът в ръцете при седмичната подръжка. Наистина ще ти е много по лесно с 80-100 литров аквариум, така че преговаряй до последно.

Dajana

Благодаря Ви,
много Ви благодря за милите отговори.Ами аз се чувствам страхотно тук, в този форум, защото виждам, че всички професионалисти се стараят да ми помогнат!Трогната съм!Написах около 3 теми и досега не съм получавала такива приятелски съвети!
А сега по същество,
разглеждах много и се спрях на една обява за 39 литров аквариум, оборудван с вътрешен филтър, термометър, нагревател и кеп, на доста разумна цена.
Разпитах в няколко зоомагазина какви рибки ще се сприятелят с двете ми златни рибки, и получих едни и същи отговори:
"3-4 гупи , няколко молинезии или2-3 хелера.Изискванията им към топлина на водата са близки, затова можете да ги отглеждате .Ако желаете към един от вариантите , също можете да гледате почистващо сомче най -много 3 броя."
Помислих и реших , че гупите много ми харесват, а също и сомчетата и реших че когато поръчам аквариума ще си взема 3 гупи 1 мъжка 2 женски, 3 сомчета + 2 -те ми принцеси. На всичкото отгоре продаваха и бременни гупи и реших , че в 13 литра ( старият ми аквариум) бих могла да направя родилно помещение.
Нужно ли е при малките рибета да има нагревател и филтър .Не ми се иска да оборудвам цели два аквариума.За 39- те литра Реших също че ще сложа около 5-6 растения, истински, но мога ли да държа бебетата при другите риби при положение че ще има къде да се крият или така директно ги обричам на смърт?

Caxapa

 :duvar: :duvar:  rulez Kaзаха Ви! Четете повечко!

ancitrusa

39л. Е много малко за две златни рибки. А още повече да слагаш и гупи при тях. За този обем не повече от шест малки рибки.

niki_o

Виж,радвам се,че имаш някакво желание.Виждам и радоста ти от обърнатото внимание...
Но реалноста е друга.Ето мои пост от предишната страница Осигури на всяка златна по 25 литра вода и добра филтрация и тогава ще мислиш за други риби.Сферата не е място за рибки и добре си се ориентирала за аквариум,но този е прекалено малък.
Ако го спазиш няма да има нужда от повече цветущи описания.
Колкото и пъти да питаш за това дали тези рибки ще се поберът в тези литри  пак чети поста и мисли-как ще се чувстват в тези литри.Явно ги обичаш-помисли за тях :whistle:

hip9

Зравей, златни рибки се отглеждат само с други златни рибки. Ако държиш на тях си поръчай поне 60 литров аквариум и недобавяй други риби. Или върни златните и гледай гупите в 39 литра, просто са несъвместими рибите и условията за живота им. Също е добре и да четеш, както са ти казали в по горните постове.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 5036X using Tapatalk


Dajana

Здрвейте!
След упорито разглеждане мисля, че взех решение.
80 литров аквариум, обикновен , ще купя отделно и нужното оборудване.Ще си купя и поставка.
Обитателите си остават 2 златни рибки по около 2,5 см и 5 сомчета.
Мисля си за грунд 0,3- 0,6 мм.
Около 8-9 растения.
Няколко каменни фигурки.
Споделете мнението си, ще се радвам да го чуя!Какво мислите за обитателите, да добавя ли нещо в плановете си?За сега разполагам с 2 златни, другото ще го купувам като взема 80 литровия аквариум.

Ivan_S

Това вече е друга приказка :). Радвам се, че разумът надделява ... дано да е така наистина. С риск да се повторя, проектът за 80 л. е ОК. Ако държиш на златните, 3-5 сомчета са достатъчни като допълнение. Да, в началото аквариумът ще ти изглежда празен и ще искаш още рибки в него, но НЕ СЕ поддавай на това желание. Всички сме минали по този път :). Остави рибите да пораснат и ако всичко се развива нормално, след 1-2 г. сама ще започнеш да говориш, че съдът е малък за тези риби. Златните наистина стават големи риби ... стига да има къде да пораснат. Колкото повече обем, толкова по-бързо и правилно ще изразстат. Малките, тесни аквариуми причиняват деформации на рибите.

Някъде мярнах, че са ти предложили хелери, молинезии, гупи за съквартиранти на златните. Не, не са подходящи. Просто златните обичат доста по-хладна вода, в сравнение с повечето тропически риби и за това се отглеждат самостоятелно.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Dajana

А ако махна златните какви рибки и колко мога да сложа в него?

Ivan_S

Цитат на: Dajana - 03.08.2015 17:30
А ако махна златните какви рибки и колко мога да сложа в него?

Ами ... в такъв случай доста можеш да се развихриш :). Разгледай в профилите на рибите раздела за харациди - http://aquariumbg.com/family.php?family=44 . Мисля, че там има доста богато разнообразие. Няма как да се изброят всички възможни комбинации. Всяка риба си има профил, в който е написано от къде произхожда и какви изисквания има. Ще трябва да почетеш първо и тогава да правиш комбинации, не в обратния ред ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Dajana

Благодаря много!
Разбирам желанието Ви да ми помогнете и да ме вкарате в "правия аквариум" , но искам да споделя нещо.
Познавам човек, който отглежда 2 златни рибки, 2 скаларии и един сом(хищник), храни го с чернодробна за да не яде рибките, и тия пет рибки съжителстват мирно и кротко от ... година и половина.Чела съм, че има правило "Никога не гледайте скаларии със златни"
Но защо тогава...
Също съм чела и в форума и на други места как хората гледат:
"2 гупи, 1 златна, 2 данио"
Всички казват, че не може, а всъщност...
Не искам да засягам никого, но споделям част от това, което намерих в купищата теми и сайтове и въобще.
Сигурна съм в професионализма Ви , но съм виждала такива съжителства и затова питам, казах Ви начинаеща съм, искам да съм абсолютно сигурна във всичката информация, с която ме засипвате, извинявам се, ако съм обидила някого, нямам това за цел.
Поздрави!

Ivan_S

:) Разбирам, че изпадаш в противоречие и си казваш: Тези хора как тогава ги отглеждат заедно, пък всички ми казват, че не може. В самия този въпрос е и отговора. Разбира се, че ще срещнеш какви ли не комбинации от риби, но и обръщай повече внимание на това повечето мнения около какво се групират. Щом повечето акваристи ти казват, че не е добре нещо, значи не е. Това, че някой отглежда еди как си дадени риби, не означава, че така е правилно. Ако видиш в един аквариум например красиви червени бети, наситени сини малавийски цихлиди и шарени апистограми, какво би си помислила? Може би първоначално ще е: О, колко е яко, сини, жълти, червени риби и тези зелени растения, я как хубаво си живеят и как си плуват ... Да, но това ще е тотална грешка - рано или късно тази идиля ще се разпадне. На едните риби в примера хабитатът им е ез. Малави в Африка, другите живеят в оризищата в Азия, третите в реките на Ю. Америка и т.н. Съвместими ли са тогава да живеят на едно място? Да, те ще плуват, защото имат вода, ще се хранят, защото няма начин иначе (освен да умрат от стрес) и това е. Както си видяла, не че не могат да живеят заедно, но трябва ли, това е въпроса. Едни предпочитат силно течение, други тъкмо обратното, поведението им е различно, диетата - също. Ако сложиш куче, хиена и полярна лисица в една клетка те вероятно ще живеят и така, но ..... колко време?!?!? Въобще когато се правят комбинации трябва да се гледа дали в природата има такива и ако не, то поне изискванията на видовете риби да са сходни.

П.П. Не обиждаш никого, не се притеснявай. Всеки начинаещ е минал през този етап и въпросите ти дори са очаквани. Просто трябва да почетеш малко материали и ще разбереш какво имат предвид колегите, когато дават съвети или пък когато казват, че нещо не е правилно.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

hip9

Кобинаций от рода на златни и скаларии нестават заради условията които изискват, а 2 гупи и 2 даниота плюс златни, защото златните ядат всичко което им се побира в устата и отново различните условия на живот.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 5036X using Tapatalk


pl86

Да се включа и аз ...
в някой случай риби от съвсем различни региони живеят в много подобна вода и се спогаждат и тогава не е проблем да се гледат заедно, всички тук (и аз) ще ти кажем че не е добре да се прави защото не е ествствено, но въпреки това могат да се гледат заедно.

Обаче случая със златните изобщо не е такъв, те имат съвсем различни изисквания от другите риби които споменаваш.

Като каза за човека със златни и скаларии се сетих веднага за семейство Симсън в 10 сезон 7 серия (намерих точната серия ако някой иска да я гледа),
Хоумър си взе омар и го сложи в аквариума с риби и доливаше сол и вода докато ту рибите ту омара ставаха с корема нагоре :), някрая всички станаха с корема настрани. И той каза: "Ето, трябва да намериш баланса" :-D

Та и скаларии с златни е така, намерил е баланса и не умират, ама това изобщо не значи че и двата вида не се мъчат.

Поздрави и успех
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Dajana

Здравейте,
един познат разбра, че отглеждам рибки, той ми каза, че има аквариум, който ще ми подари с огромно желание, не знам точните му мерки, но каза, че е голям, днес ще го взема и ще споделя размерите и литража му, някъде мярнах нещо, но не помня точно какво, май, че Се умножаваха дължина по ширина по височина и после се делят на 1000, така ли е , за да съм сигурна в сметките си?А , да нали споменах, че постоянно чета за рибките, намерих информация, че в 50 литра 7 златни ще си живеят супер.

п.п. реших, че първо ще задържа този аквариум, ако е поне 40 литра, а после ще мисля за по- голям.

Similar topics (1)

899

Започната от niki__s


Публикации: 525
Прегледи: 160362