• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 22:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проектоправила на форума към БАЕ

Започната от NO CARRIER, 04.01.2012 01:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Здравейте,

Това е проект за новите правила на форума към Българска Аквариумна Енциклопедия. Моля, прегледайте ги и очаквайте съвсем скоро да влязат в сила. Ще се радваме ако имате конструктивни забележки към тях.

Общи правила

1.1. Всеки има право да публикува мнения в настоящия форум, като не нарушава добрия тон на поведение.

1.2. При регистрация, потребителското име може да бъде написано на кирилица или латиница, може да съдържа цифри и препинателни знаци. То трябва да се вмества в общоприетите норми и правила на поведение. Невалидни регистрации ще бъдат изтривани.

1.3. Един потребител има право само на една регистрация. Повторни регистрации ще бъдат блокирани. При системни нарушения ще изискваме от интернет доставчика на потребителя вземане на съответни мерки.

1.4. Мненията, потребителските имена, аватарите и подписите не трябва да съдържат преки обиди към никой от участниците тук, както и не бива да обиждат или уронват престижа на известни личности. Форумът е на тема акваристика и теми с цел религиозна или политическа пропаганда, както и подстрекаващи към насилие, не се допускат. Правилото важи и за личните съобщения. При забелязано нарушение, използвайте връзката - информирай модератор.

1.5. Българските думи и публикациите на български език ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се изписват на кирилица! За целта има бутонче за превключване на клавиатурната подредба във всяка форма за публикуване на мнение. Теми, започнати на шльокавица и съдържащи в последствие обиди към някой от участниците, ще бъдат или затваряни или изтривани, а потребителите - наказвани. Мнения на шльокавица ще бъдат изтривани или редактирани по усмотрение.

1.6. Не се препоръчва на новопостъпили членове да отговарят на теми, в които последното мнение е било отпреди повече от 2 месеца само с цел трупане на постове. Обикновено излиза предупреждение, че в темата е не е писано повече от 2 месеца. Моля, замислете се дали наистина има нужда да отговаряте!

1.7. Форумът има търсене. Използвайте търсачката, преди да започнете да задавате въпроси, по които надълго и нашироко е коментирано. Ако вашият проблем е сходен и откриете подобна тема, продължете я.

1.8. При създаване на нова тема задължително използвайте описателни заглавия. В самото съдържание избройте по-важните факти и обстоятелства на естеството, за да бъдат избегнати недоразумения поради липсата на достатъчно информация, както и ненужното задаване на въпроси. Теми със заглавия от рода на "помогнете, спешно, хееелп, търся" могат и ще бъдат заключвани, изтривани или премествани в архива без предупреждение.

1.9. При дублиране на тема, ако има възможност, новата ще бъде сливана със съществуващата или изтривана.

1.10. Темите трябва да бъдат публикувани в съответните раздели.

1.11. Когато отговаряте, старайте се да не излизате от рамките на темата. Разводняването й с коментари от рода на "-Сигурен ли си? -Дааа -Ами добре тогава" е ненужно и излишно. За целта си има система за лични съобщения. Изключения се правят за окуражаване и изказване на благодарности.
Също се старайте да отговаряте максимално подробно (позволява се прикачване на картинки и/или линкове) с цел постигане на ефективно решение на дискутираната тема. Мнения, състоящи се само от емотиконки или междуметия могат да бъдат изтривани без предупреждение и обяснение. Това правило не важи за раздел Лафче.

1.12. В сигнатурата(подписа) на потребителя не трябва да има много на брой картинки и/или те да бъдат с голям размер. Изключение може да се направи за повече картинки, ако са с достатъчно малък размер на файла.

1.13. Съобщения, обясняващи колко лесно се печелят пари през интернет и приканващи към регистрация, както и всякакъв долнокачествен спам, са АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНИ тук!

1.14. Забранява се рекламирането на други форуми и собствени сайтове от потребители с по-малко от поне 50 смислени мнения във форума на aquariumbg.com! Това може да става чрез добавяне на ненатраплива връзка в подписа.

1.15. Коментирането на действията на модератор или администратор в публична тема е забранено и може да доведе до изключване от форума без предупреждение. Недоволства се изказват с лично съобщение чрез форума, мейл или други начини, описани в профила/подписа на съответния модератор/администратор.

1.16. Писането на повече от една дума само с ГЛАВНИ букви може да се използва само в изключителни случаи. В противен случай, може да бъде наложено наказание.

1.17. В раздел Фотография се допуска публикуването на авторски снимки само на акваристична тема или свързани с акваристиката - аквариуми, аквариумни обитатели, растения, биотопи. Всички останали неща могат да бъдат публикувани в Лафче, Links или друг подходящ раздел, стига да не нарушават общите правила на форума. Публикуването на снимки на собствените аквариуми става в раздел Снимки на аквариумите на членовете на клуба

1.18. Мненията могат да се променят от авторите им не по-късно от 24 часа от публикуването. Две последователни мнения пуснати в рамките на 24 часа се сливат автоматично.

1.19. Мнения и текстове, публикувани във форума не се изтриват под никакъв предлог, освен ако не са накърнени нечии авторски права или са в разрез с останалите точки от правилата.

1.20. Екипът има право да изтрива/премества/редактира мнения, които са в разрез с правилата.

Пазар

С цел избягване на злоупотреби и/или измами:

2.1. В раздел Предлагам имат право да публикуват обяви потребители, регистрирани най-малко преди 6 месеца и с най-малко 100 мнения.

2.2. В раздел Търся имат право да публикуват обяви потребители, с най-малко 100 мнения.

2.3. Всеки потребител може да коментира всяка обява, като е забранено публичното обсъждане на цената, както и съобщения от типа ,,Имаш Л.С.".

2.4. При първоначално публикуване на обява задължително се посочва точна информация за местоположението и начина, по който може да се осъществи връзка с потребителя / лицето, продаващ / търсещ дадената стока. Задължително се предоставя цялата налична информация за нея (включително авторска снимка и/или описание), за да може евентуалния клиент да е максимално информиран и да няма недоразумения след извършване на покупко-продажбата. Цената се обявява задължително. Чужди снимки и "от интернет" не се приемат!

2.5. Авторите, пишещи в Предлагам и Търся след приключване на сделката да имат грижата да обявяват резултатите, с цел темата да бъде своевременно затворена и преместена в архив.

2.6. Могат да се публикуват обяви за продажба/подаряване/търсене САМО на акваристични и фотографски стоки. По изключение и само с предварително разрешение от екипа могат да се публикуват други неща, като това се упомене изрично в темата.

2.7. Търговците, които не рекламират на сайта нямат право да пускат обяви ,,на едро".

2.8. Темата за общи коментари е тук:
http://aquariumbg.com/forum/pazar/komentari-po-obyavite-v-razdeli-tarsya-i-predlagam/

2.9. Обявите в разделите "Търся" и "Предлагам" могат да бъдат обновявани не по-рано от 48 часа след последната публикация. Изключение правят съобщения когато обявата е за заключване. Забранява се пускането от един член на форума на повече от една обява със сходно съдържание. Правилото не важи за търговците, които рекламират в сайта.

2.10. Обяви тип ,,заменям" могат да бъдат публикувани само в раздел ,,Предлагам".

2.11. Забранява се цитирането на снимки при обновяване на обявата.

2.12. Екипът на Българска Аквариумна Енциклопедия не носи никаква отговорност за обявите във форума.

Всеки потребител си поема отговорността за мненията и темите, които е писал.

С публикуването на мнения и теми във форума, всеки потребител се съгласява с това с текстовете и нагледния материал (снимки, диаграми, схеми) да се разпорежда екипът на aquariumbg.com, както намери за добре в рамките на форума. Текстове от aquariumbg.com или части от тях не могат да бъдат препечатвани извън сайта и форума без изричното съгласие на авторите им.

Нарушаването на изброените правила ще води до предупреждение, а след няколко предупреждения и до забрана за писане във форума на конкретния потребител, IP адрес или област от IP адреси.

Добавено от Longanlon:
и понеже тия правила и наказания звучат малко страшно, ще подчертая, че ако се държиш като нормален човек и не пишеш глупости, никой няма да седне да гледа дали си нарушил т. едикоя си, алинея незнамсикаква. Тука гледаме да сме приятели и да си помагаме, не да се тормозим един друг излишно.

Сайтът и форумът са български, но имаме посетители от други държави. Моля, отнасяйте се колегиално и толерантно към тях.

Правилата могат да бъдат променяни по всяко време от модератор и/или администратор на форума без изрично предупреждение.

С присъствието си тук Вие автоматично се съгласявате с правилата и се задължавате да ги спазвате.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NO CARRIER

Ето малко разяснения.
Новите правила много малко се различават от старите. Промените касаят предимно пазара. Сами виждате, че вече имаме доста търговци, плащащи за реклама. Ние сме длъжни да осигурим тяхното предимство пред останалите, които не си плащат за това. От друга страна имаме натрупан лош опит с хора, които просто си предлагат секс услугите, колкото и невероятно да звучи това, завоалирани под претекста, че продават рибки. Наскоро получих оплакване от един забит сайт за някаква смотана снимка на плата, че сме били нарушили авторските права - човекът просто имал такава за продажба.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

NO CARRIER

Забравих... Неприятно е, че няма да можеш да се регистрираш за да си продадеш аквариума, от който искаш да се отървеш. Съжалявам. Но това е с цел да се предпазим от хора, които пуснат едно съобщение с недостатъчна информация и никога повече не влязат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Асен Евгениев

Цитат на: NO CARRIER - 04.01.2012 01:13
Ще се радваме ако имате конструктивни забележки към тях.


т. 1.13  Може да добавиш, че забраната се отнася и за молбите за гласуване за снимки
от разни конкурси. Или поне да важи правилото за 6-те месеца и 100-те публикации.
Често се появяват гастрольори, регистрирани само за да ни агитират да гласуваме
за снимка на бебето им, за да спечелят 20 памперса.

т. 1.18 и 1.19  На няколко пъти по телевизията даваха за един ирландец, който заведе
дело в Европейския съд срещу Фейсбук за това, че си изтрил профила, а те запазили
цялата информация за него. И съдът подгони Фейсбук /и не само тях/ по този параграф.
Демек ако някой иска да изтрие нещо /информация за себе си или собствена публикация/,
не може да му бъде забранено. Знам причините /от Коко/, довели до тези забрани във
форума, но мисля, че рано или късно споменатите точки ще трябва да отпаднат. Аз нямам
намерение да трия нищо, говоря принципно.

т. 2.1  Добре ще е условието за 6-те месеца и 100-те публикации да не се отнася за тези,
които подаряват.

т. 2.4  Крайно време беше за условието за авторска снимка. Много продавачи пускат
страхотни снимки на прекрасни екземпляри от нета, а реалността се оказва съвсем друга.
И доста колеги се подвеждат.

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

tomatomov197

    Относно ограничението в разделите " търся" и " предлагам"  за 100 публикации :  Как някой , който наскоро си е взел аквариум ще си търси оборудване и обитатели ?  Особенно , ако е от по-малко населено място без магазини за акваристика ?   А примерите за раздел " предлагам сме ги разисквали и друг път , но ще дам един пример : имам 80 мнения , но ми се налага да замина за 1г. някъде и искам да си продам рибите на безценица и ще се наложи да напиша в 20 теми неща , които не искам , за да изпълня условието .   Все пак това е форум , а форумът е място за говорене още от римско време  :-)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

NikolaV

tomatomov197 - абсолютно правилно!
Форумът е форум и е за потребителите, не за търговците. Ако Гошко от Мало Бучино с 3 мнения иска да си продаде гупите и водораслите не може да си сложи банер на форума и това как и след колко мнения си пуска обявата не виждам как пречи на търговците.
Коко, виж Фото форума. Това, че е основно място за продажба на фото техника без грам правила и пълен с всякакви крадци, мошеници и не фотографи не го прави по-малко ценен и е първото място, за което се сещам покрай фотографията.
И сори ама спрях да чета внимателно още на 1.2...Не мислите ли, че това някой да определя кой как ще се казва вече идва малко излишно?
И относно това без "имаш лс". Лично съм свидетел за хора в тоя форум (а и в други), които не знаят какво е ЛС, не виждат, че има нещо, че нещо е забранено за изкачане и тн.

MeTogu

Цитат на: akapulko - 04.01.2012 03:31
Или поне да важи правилото за 6-те месеца и 100-те публикации.


6 месеца или 100 публикации.Защото познавам колеги от форума от преди 5 години и нямат 100 публикации.Той си има пълното право да гласува според мен.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Peza

За мен лично правилото за 6 месеца и 100 публикации също е малко дискусионно. Много по-полезно за пазара ще е да има "форлаге" което да се попълва задължително при публикуването на обява, а за хората неспазващи го ... е не точно наказания ... но мерки в тази насока. Така ще си спестите преди следващата моя (или на някой друг тарикат) обява в раздел предлагам/търся да се появи тема в раздел "лафче" която съдържа точно толкова мои (или на съответния тарикат) мнения колкото ми остават до 100 от типа "1","2"..."59" и "100  *BRAVO* " (например).
6 месеца също ми се виждат множко, 3-4 ми се струва достатъчно ограничаващо в тази насока. Особено за "търся".
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

tonino

То явно ограниченията са само в пазара.Това с 6 месеца и/или 100 публикации и на мен ми се вижда доста.По-добре махнете тези нови правила,а дайте значки на още 5-6 модератора и да има контрол по другите точки от правилата.А за тези, които не ги спазват не  7-10 дни *ban ,а ми 1-6 месеца и готово.

djibarov

Подкрепям последното мнение на Методи  - 6 месеца или 100 мнения. Просто има различни хора - някои могат всеки ден пускат тема /трупат "мнения" /, а други /вкл. и аз/ не пишат "мнения" - просто по-често ползват лични съобщения.

Здравков

Каквито и мерки да се вземат, винаги ще има измамници. Единственото което може да направи е купувача  да прегледа темите и постовете на потребителя който продава съответното нещо.

cwetalin

6 месеца и 100 поста и на мен ми се вижда множко. Аз съм регистриран 2007, но нямам 100 поста. Просто някои не пишат често. А и както казаха колегите по-горе, като съм си купил аквариум преди седмица, купил съм си рибката Х, изчел съм всичко във форума за рибката Х, търговците в сайта не я предлагат, как да си я намеря. Знаем че все още има хора, които гледат слабо разпространени рибки и единствения начин да се сдобием с тази рибка е да питаме в "Търся"

Георги

Проектоправилата са следствие от проблема, че пазара се разраства с бързи темпове и задушава останала част на форума.
Отнема време да се проверява всяка обява и да се наказват тези дето си мислят, че са на битака. Да не говорим за тези дето взимат подарени риби и ги продават.

Предлагайте решения на проблема, не коментирайте сроковете предложени тук.

Аз 3 години не бях влизал във форума, отвратен от това в което го превръщат такива хора и тези които ги мързи да си размърдат мозъка.


AbaddoN

"2.1. В раздел Предлагам имат право да публикуват обяви потребители, регистрирани най-малко преди 6 месеца и с най-малко 100 мнения."

Според мен е по-добре да се намали срока от 6 месеца на 3 месеца и да се премахне ограничението от 100 мнения, така ще се спести излишния спам в останалите теми

tomatomov197

Цитат на: Георги - 04.01.2012 10:58
Проектоправилата са следствие от проблема, че пазара се разраства с бързи темпове и задушава останала част на форума.
Отнема време да се проверява всяка обява и да се наказват тези дето си мислят, че са на битака. Да не говорим за тези дето взимат подарени риби и ги продават.

Предлагайте решения на проблема, не коментирайте сроковете предложени тук.

Аз 3 години не бях влизал във форума, отвратен от това в което го превръщат такива хора и тези които ги мързи да си размърдат мозъка.


Георги ,  във форум от този тип като нашия , най-полезното нещо за един акварист са статиите и темите разискващи различни проблеми и веднага след това е пазара .  Защото предлаганите неща са наполовина по-евтини от тези в магазина .  Не виждам нищо лошо в това .   Вие направихте така , че темата "пазар " да не се вижда човек като влезе във форума , вече не пречи на никой , който не иска да я гледа .  Може да направите и задължителна форма за обяви , за да няма неясни такива .  Може и да увеличите времето за "ъпвъне" на една обява на 7 дни примерно .  А някой , ако продава подарени рибки и го хванем , ще бъде подобаващо обруган в съответната тема  :-D
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.