• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Препоръка за сайта

Започната от theater, 09.03.2006 19:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

theater

Здравейте,
от известно време ме мъчат въпроси от типа на "какво е дъбче, паричка, тревичка" и т.н. ....... та си мисля дали няма да е добре да се сложи едно допълнително поленце в сайта в подразделението за растения и риби със статус "фолклорно наименование" или "леймърско именце".... нещо такова, ммммм? Какво мислите?

Бих дал за пример един доста поизоставен сайт, който ползвам от време на време за справки за даден вид сладководни риби - http://www.fishbg.com.

Надявам се няма да има твърде бурни реакции за това, че рибите и растенията се наричат само и единствено с латинските им наименования. В крайна сметка понякога е по-удобно да отидеш в кварталния магазин, когато ти е дошла някаква идея и да си напазариш някои непретенциозни растения без да изискваш от продавачката да знае всички латински имена.
Последния пример от животе беше миналата събота. Питах една продавачка в едно мърляво магазинче в Красно село дали имат pH и gH метри и тя след едно доста продължително "ъъъъъъъъъъъъ" ми каза, че имали само "тези" и ми посочи някакви изкуствени растения.  :lol:

Поздрави,
theater
140л - харацини
http://starividri.org

niky

Ами то за дъбчето си го има. Напиши в търсачката "дъбче" и ще видиш. За тревичка...не съм чувал :D
Не са сложени, защото примерно за "мъх" има много растения с това "народно" име.

Ако има някои "твърди" няма проблем да се сложат и да ти излизат на търсачката.

Raven

с именат на растенията се свиква доста бързо, и ако се интересуваш след няколко месеца ще знаеш какво е Aponogeton Undulatus, но няма да се сещаш какво е "житен клас" или "живородка" както е по популярен.

аз например знам двете имена на повечето разпространени аквариумни растения без да съм си давал труд специално да ги уча,а даже и успявам в повечето случай да ги изпиша правилно- латинският правопис е много по лесен от англииският.
други са така с рибките- като поровиш малко по разни сайтове и почетеш такава литература и щеш нещеш ги научаваш за голяма радост на приятелите и роднините си.

понякога като кажа на жена ми "абе тая сагитария субулата нещо ми се изтегля прекалено" тя ми вика че и звуча като гинеколог :lol:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

theater

Това съм го забелязал и при мен, макар да нямам енциклопедични познания. Лека, полека започвам и аз да ги заучавам.  :lol:
140л - харацини
http://starividri.org

dido

Цитат на: "raven"...понякога като кажа на жена ми "абе тая сагитария субулата нещо ми се изтегля прекалено" тя ми вика че и звуча като гинеколог :lol:

tooth

Гледай да не и казваш нищо ако хванеш тендовагинит. Тогава може и да те изхвърли от къщи след като прегледа латинския речник  :lol:

Longanlon

Май само аз ги използвам тия 'народни' наименования и то главно като обяснявам на начинаещите, щото продавачите в по-скапаните магазини ми е малко невероятно да знаят латинските имена на дъбчето и лимончето (то на лимона и аз не го зная де :oops: )
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

Лимона е хигрофила коримбоза, а паричката е хидрокотиле(кво да е).
Дъбчето го знаете.
Разни мои АКВАРИУМИ