• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.05.2020 21:09

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Предложение за правило - търговските интереси във форума

Започната от dido, 07.04.2006 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Напоследък зачестиха случаите на пререкания и провокативни постове от страна на твърде анонимни или явни "фенове" на този или онзи търговец на стоки, свързани с акваристиката.

Въпросните постове неминуемо водят до спор и скандал. Смятам, че подобни интереси нямат място във форума - извън определните по регламент места. Затова предлагам следното:


Да се въведе правило - забрана за пускането на мнения, които промотират конкретни търговци на акваристична стока, извън рекламните подфоруми.


За да не се ограничи правото на обикновените потрбители да бъдат информирани относно стоките и магазините/търговците, които ги продават, секция "Магазини" ще бъде адекватно организирана по секции продукти и градове.


Пример - отговор "Отиди в магазин Х" на въпрос от сорта - "къде мога да купя стока Y" би трябвало да се смята за некоректен. Достатъчно е потребителя да бъде насочен към секция 'магазини'. Там той ще може да намери адреси и телефони за връзка с магазини, предлагащи съответната стока.

Също така - мнения от сорта - много съм доволен/недоволен от магазин Х или много съм доволен/недоволен от стоката, купена от магазин Х би трябвало да се считат за некоректни и да бъдат изтривани след предупреждение към потрбителя, който е пуснал мнението.


Да обобщя с няколко думи. Не искам да се уреждат търговски спорове или да се промотират търговски интереси във форума ИЗВЪН ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ЗА ТОВА МЕСТА - а именно, рекламните подфоруми. Подобни действия само вредят на отношенията ни тук.

Търся вашето мнение по въпроса, както и начин да се формулират адекватни правила, които да ограничават такива постове.

Boby_

Напълно подкрепям това предложение!
Форумът започна да се превръща в място за разчистване на сметки между конкуриращи се търговци, в място за коректна и некоректна реклама и антиреклама (в която, признавам, имам участие и аз). На това трябва да се сложи край, ако искаме да имаме и занапред приятно място, посветено на акваристиката, а не бит-пазар, на който най-гласовитите собственици на сергии успяват да надвикат останалите.
Мисля, че ти доста добре си формулирал възможните правила:
1. Да може да се говори за конкретни търговци и магазини само в спонсорираните рекламни секции + секциите "Магазини", "Предлагам" и "Търся".
2. Всички останали мнения извън тези раздели, които цитират в положителен или отрицателен смисъл конкретни търговци и/или магазини, да бъдат изтривани или местени в съответния раздел от модераторите.
3. Всички провокативни мнения, свързани с изясняване на търговски отношения, разчистване на сметки и др. такива да бъдат изтривани своевременно.

Достатъчно просто и ясно.  :wink:

nixanbal

Съгласен съм, че така възникват много спорове, но все пак:

Цитат на: "dido"

Пример - отговор "Отиди в магазин Х" на въпрос от сорта - "къде мога да купя стока Y" би трябвало да се смята за некоректен. Достатъчно е потребителя да бъде насочен към секция 'магазини'. Там той ще може да намери адреси и телефони за връзка с магазини, предлагащи съответната стока.


Тука става така, че не може човек да бъде посъветван и да му бъде дадена информация от първа ръка за продуктите/услугите от еди кой си магазин.
Примерно направил си си аквариум при еди кой си и някой пита откъде да си поръча. Ти му казваш виж Магазини. Е, той там как ще се ориентира и как ще знае къде наистина се правят хубави аквариуми? Или да попадне на кой да е пък сам ще разбере като му направят аквариума...


Цитат на: "dido"
Също така - мнения от сорта - много съм доволен/недоволен от магазин Х или много съм доволен/недоволен от стоката, купена от магазин Х би трябвало да се считат за некоректни и да бъдат изтривани след предупреждение към потрбителя, който е пуснал мнението.
[/b]

Това е същата работа.. Принципно в един форум би трябвало човек да може да бъде посъветван точно за такива неща. Иначе да действа на сляпо.

Longanlon

Напълно съм против това предложение.

Всеки потрбител е свободен да изрази мението си относно който и да е продукт, или да препоръча търговец, който според него е коректен и има дадена стока.

Пререканията, които стават по тоя повод, са плод на някакви предпубертетни комлекси и склонност към заяждане. Ако пък някой много настоява и наистина прави реклама на продукт, фирма или търговец (извън изразяването на собствено мение) много лесно е да му се отрежат претенциите, без да се ограничават останалите потребители в това какво да говорят и какво - не. Поне аз с рязането проблеми нямам  :twisted:

Boby_

Лонги, що не оставиш правата и свободите на гражданите настрана и не погледнеш какво става? В момента в този форум се говори повече за търговци, магазини и вносители, както и за отношенията помежду им, отколкото за акваристика. А не бива да е така. Това, че няколко желаещи да споделят тайните на най-добрата покупка юзъри ще бъдат настъпени по мазола, е доста ниска цена за възможната полза от въвеждането на подобни правила.

NO CARRIER

Като се замислиш, винаги може да се похвали даден магазин чрез Л.С. но при наличието на толкова Instant Messengers, то съществуването на форума се обезмисля?!

Хубаво е да има някакви ограничения, щото верно в последно време форумът замяза на чат но чак такива драконовски мерки са ненужни, според мен.

А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско. :-)

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dido

Очевидните случаи явно не ги режеш. Да речем явно провокативните постове на узер somcho остават абсолютно безнаказани. А те са просто очеваден случай на разчистване на сметки между търговци, които се правят пред очите на останалите членове на форума.

Целта на тези правила е да се избегнат подобни случаи. Говориш ми за пререкания и предпубертетни комплекси. Когато нещата се обръщат на битак и има замесени търговски интереси, винаги ще има недоволни клиенти, ощипани търговци, плюещи се един друг търговци и прочее. И съответно - пререкания. В случая ти не харесваш резултата, но нямаш нищо против причината за конфликта.

А, и ако нещата се ограничат до секция магазини - не виждам защо да не се сложи и място за коментари към всеки такъв? Като ще чета сеири то поне да е накуп  :D

NO CARRIER

Идея - В конкретните форумите, търговците да си пускат рекламите в заключени теми. И една обща тема за коментари, въпроси и предложения.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Pac

На мен също ми е дотегнало да слушам разни търговски спорове. Някои хора просто прекаляват. Иначе наистина ще е кофти да не може хич да се говори за конкретни магазини и търговци. Според мен не е проблем някой да похвали някого (или пък да изрази недоволство), но стига това да не е непрекъснато плюене по едни и възхвала на други. За съжаление това трудно се регламентира. Може би е хубаво в раздел "магазини", както и в "търся" и "предлагам" да се остави възможност да се говори за нещата с конкретните им имена, както по-рано boby_ предложи.

Longanlon

бе не знам... аз тия 'провокативни мнения' ги виждам некакси да се дават само с разделите, където не съм аз модератор...

tishovsx

Съгласен съм за ограничаване на "споровете", търговци-клиенти и това да става там където трябва...ако погледнете мойте правила в моя /нашия/ форум свет ше ви се завие :D И там всичко е ток :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

topspeed

Незнам до колко и аз мога да изкажа мнението си (от скоро съм регистриран)
Но тук научих много полезни неща и неразделна част от тях е рекламата на една или друга фирма. По същия начин смятам, че именно от "търканията" в мненията между отделни личности останалите също могат да научат нещо. Съгласен съм че има нужда от промяна, но не виждам нищо лошо ако някой попита "... каква храна ще ми препоръчате... или ... кое е за предпочитане Х или У ..." и още много такива, да олучи адекватен и точен съвет макари с риска да последва малък спор.

77

форума се разраства и търговските апетити също ще се разрастват,и ако не ги спрем сега ще стане по лошо...

dido

topspeed, не говорим за коментар на продукти. Това е полезно за хората тук. В случая обаче имаме найсе търговци, които продават един и същ продукт Х и ще се изядат един друг да ни прекарат да го купим именно от тях. Това вече не е добре мисля аз.

Както вече писах - идеята на това правило е да се внесе известен порядък в този тип прояви на някои членове на форума. Демек - след като все пак имате желание да се наслаждавате на такива биташки сеири - нека то да е в раздел 'магазини'. За какви сеири иде реч - дайте едно търсене на постовете на узер 'somcho' и ще разберете  :D

theater

Мдам..... наскоро един форум изгуби доста от популярността си поради такъв тип забрани и триене на теми, мнения и т.н. Не знам дали си представяте как точно изглежда това предложение, но стои доста кофти понякога.
Ако някой се насира от "скрита" реклама или открити конфронтации, няма лошо да се трият теми, но да се каже никъде освен в предложените подфоруми да си говорим за магазини е кофти. Това означава, че ако пусна въпрос, в който питам за конкретен проблем с растенията ми и ми кажат "добави едикакъв си тор, увеличи светлината, слагайки едикаква си лампа" и аз питам "откъде да ги купя", отговора трябва да се изтрие. Ще се получат някакви извадки на мнения извън контекста на темите, непълни теми и т.н.

С най-добри чувства,
theater
140л - харацини
http://starividri.org