• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 07:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Новак с много въпроси!!

Започната от delta14betta, 21.08.2016 22:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

delta14betta

Здравейте знам че има много новаци като мен но моля ви помогнете ми да се науча. Таааа въпросът ми е: Дали във този аквариум http://www.megazoo.bg/bg/item/4199-diversa-startup-60-oborudvan-akvarium-54l-/ мога да гледам 1 кралска бета (мъжка) и 3-4 коридораси панда? Неопитен съм затова питам вас. Научете ме!Пишете ми.  :-D  :-)

vm_pain28

Има много да учиш!  8-)

asito


niki_o

Цитат на: vm_pain28 - 21.08.2016 22:24
Има много да учиш!  8-)
Малеее как му помогна на човека.
Към колегата с въпроса-ако се ограничиш в посочените рибки няма да има проблем,даже е добре Пандите да са 6 броя поради социалното им поведение и изисквания.Бетата няма да ги закачи.Остава да съобразиш грунда и растенията с обитателите и ще се радваш на спокойно кътче природа в дома си :-)

delta14betta

Благодаря ти много niki_o за информацията. Преди съм гледал само една мъжка кралска бета и поради невнимание от по голямата ми сестра тя изяде няколко мравки и почина. Беше много красив син мъжки. И само още няколко въпроса: По принцип мога ли да сложа изкуствени растения? , Какъв точно грунд е по подходящ? Фин или едър? Преди ползвах финен 2-3 мм. И ако нищо не променям от аквариума който ще купя ще могат ли да си живеят живота? Страшно много ви благодаря за отговорите.

Публикациите са слети: 22.08.2016г 09:09ч

Извинете само още един въпрос: Така й не разбрах как се сменя водата? Четох че колкото по голям аквариум толкова по малко трябва да му чистиш. А как само става щото от кавкото разбрах трябва да махнеш няколко % процента вода. Ами другата тя си остава такали? И как да мия декорацийте и грунда щом трябва да оставям от миналата вода. И като купя рибките как да ги пусна в самия аквариум? Благодаря ви предварително.

Публикациите са слети: 22.08.2016 10:20

И ако слагам живи растения кои са най подходящи и лесни за гледане за такъв аквариум?

asito

Грунд 3-5мм, грунда, декорациите, растенията не се мият сложени веднъж в аквариума. Не променяй често нищо в аквариума.
Рибките с торбичката в аквариума за 15 мин, да се изравнят температурите на водите, после наливаш в торбичката малко вода от анвариума, да се сближат параметрите на водите. После вадиш с кепа рибките и пускаш в аквариума. Не е хубаво да ги изсипеш с водата от магазина, щото може да е с химикали, зараза и т. н.

delta14betta

Много ти благодаря asito за информацията. Вече разбрах как да го чистя. А иначе може ли и други рибки да са в този аквариум който е 54 литра освен: 1 кралска бета и няколко коридораси панда. Или 3-4 ще си взема или 5-6. А по принцип коридорасите растителноядни ли са или обичат месце?

pl86

Здравей,
относно смяната на вода, повечето хора сменят по между 20% и 40% всяка седмица. Зависи и от филтрацията, ако имаш по-малко риби, може да сменяш по-малко вода, ако аквариума има повече риби или малко филтрация, тогава може и две смени на седмица. Не е добре да сменяш повече от 50% на един път.

Относно другите риби който може да гледаш ... с бета е малко на късмет, общо взето едната половина бетата ще ги бие, другата - ще хапят перките на бетата.
Има и изключения, зависи колко е "луда" бетата която вземеш :)
Щом толкова искаш бета, не бих рискувал с риби които има шанс да я нахапят, като неони и други тетри.

Може да пробваш с 3-4 мъжки гупи (само мъжки) не ти трябва да се множат, а мъжките има мнохо хубави, но има шанс бетата да ги нахапе.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

delta14betta

Благодаря ти за отговора pl86. А тогава какви рибки могат да се гледат с коридораси панда? Също така имам й котарак който обожава да гледа рибки. Предишната ми бета която беше й първата котаракът ми много я обичаше. Даже не веднъж той я е пазил (котаракът) аквариума ми (стария) ми беше без капак а той дори й 1 път не е помислил да бръкне в него. Прочетох доста й за коридорасите панда но така й не разбрах дали са месоядни или растителноядни? А със тази храна може ли да се хранят и по колко да на ден и на седмица. Тази храна ставали http://www.megazoo.bg/bg/item/3190--/ или трябва друга?

ti6o89

Храната е супер за коридорасите,те общо взето намират какво да ядат по дъното. Рибките се хранят по веднъж на ден, 6дни в седмицата,един ден ги оставяш на диета. Това за повечето сладководни рибки важи. Корудорасуте миже да ги гледаш с доста видове рибки,не са конфликтни,за бетата обаче е друг въпрос, аз съм гледал бета с неони и не съм имал проблем,веднъж купих една мъжка гупа,пуснах я при бетата и неоните и... 10 мин. живя. Въпрос на късмет е общо взето. Най-сигурно е да е сама, с други видове сомове също няма проблем. Бетата е много красиеа рибка,но си има своите особености така че си прецени дали ще гледаш бета или други рибки,в твоя случай с този аквариум е по-хубаво да са малки рибки за да можеш повече да сложиш. Успех!

delta14betta

Добре разбрах ti6o89 и ти благодаря много.  :-D Ами тогава какви други рибки мога да сложа с 3-4 коридораси? Почетох за гушите но пък те са като китайците. Размножават се като луди. Въпросът ми е: Може ли един мъжки коридорас и 2-3 женски да живеят спокойно с една мъжка гупа или с други рибки? Благодаря предварително  *YAHOO*

ti6o89

За разбирателството м/у мъжки и женски коридораси не съм много запознат, за гупите е вярно че се размножават много,но е вярно и че си ядат малките, идеята е че ско не искаш бровт им да се увеличи просто не отделяй бременните,като родят поколението им няма да оцелее,смисъл то може да оцелее и в общият аквариум,но трябва да имат укриятия малките,по- гъста растителност или мъхове.. Иначе .. Доста трудно. Та ано искаш гупи гледай,имай едно на ум че ,ако искаш повече от един мъжки ще ти трябват и женски. Кофтито на тези рибки е че лесно умират,от стрес,от тормоз от други рибки .. И още доста причини. Мисля че с половете на коридорасите няма да имаш проблем. Ама си вземи поне 5. За други рибки.. Ами разгледай,избери си и кажи пък ние ще ти кажем може ли или не,видове доста...

delta14betta

Ами ti6o89 става ли да сложа 5-6 коридораси 3 мъжки, 3 женски, една мъжка гупа и само това да бъде в аквариума. А как е по добре: Растенията да са изкуствени или да са живи? Аз май предпочитам изкуствените. И ако можеш ми кажи някои рибки който може да съжителстват с коридорасите освен гупите. Очаквам предложения. Много ти благодаря й за помоща и информацията където ми даваш. Благодаря много.  *YAHOO*

Публикациите са слети: 22.08.2016 14:00

Също така какъв цвят грунд ще подхожда на аквариума с коридорасите панди. Аз мисля за черен. Казвайте мнения и вие!! *BRAVO*

ti6o89

Ами става,не мисля че ще е проблем. Ами аз имам вишнев барбус,при мен не са изявявали някакъв боен характер и лично аз си ги харесвам, напиши в гугъл мисля че трябва да излезе снимка, че съм забравил как им е латинското име, неонките също стават, всчки видове живородки(плати,хелери,молинези) даниото мисля че също ще е ок. Има и още,но сега не се сещам, ще ме извиниш за правописните грешки,но пиша от телефона, не ми се получава много. Растенията е по добре да са живи,може и изкуствени ако не ти се занимава. Иначе от живите има такива които могат да минат само със светлина,разните мъхове,валиснерия имаше и още,обаче съм ги позабравил тъй последно време съм в соленоводните аквариуми.

Публикациите са слети: 22.08.2016 14:14

Грунда си е по твой вкус,за рибите не е от значение,повечето хора си взимат естествен. Ако ти харесва повче цветен.. Слагай него. Ако ще гледаш живи разстения имай предвид че е хубаво поне 3-4 см слой да имаш по дъното.

delta14betta

Благодаря ти много. Вижда се че имаш много опит. И не се безпокой и аз съм от телефона. Всеки може да сбърка докато пише. Засега съм се спрял на 5 коридораса панда и няколко рибки плати. А то по принцип колко плати е добре да са? И мерси страшно много че ми помогна с информацията. Според теб неонките хубави рибки ли са? Щото четох че можели да пренасят болести ако не са здрави.