• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

зеленясването на водата

Започната от velikiller, 06.01.2006 19:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

velikiller

Защо водата на аквариума ми зеленясва много бързо -добре се филтрира но за 3 дни ства тъмно зелена има ли някаккъв начин за по бързо избистряне - каде греша?????

cihlidi_fan

Това са водорасли, които мисля че много трудно се премахват  :cry:  Мисля че трябва да намалиш осветлението, и да сложиш повече растения, но нека акваскейпърите да кажат   :lol:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Stas

Това е т.нар. "Зелена еуглена". Премахва се може би най-лесно от всички останали водорасли.

Ето варианти:
1. Три дни без никаква светлина и хранене на рибите само на втория ден с осветление за 30 мин.
2. UV-C лампа. Виж при Евгени Младенов на съботния пазар, ако има 8 ватови. Излизат на много добра цена.
3. Някакъв препарат против зеленясване на водата.

Превантивни мерки:
1. Никога аквариума не се слага на пряка слънчева светлина!
2. Всеки аквариум се нуждае от "Азотен цикъл" - прочети FAQ!
3. Осветлението не бива да работи повече от 12 часа.
4. Храненето на рибките става в количество, което могат да изядат за 5 мин.
и т.н.

Нека колегите ме допълнят ако съм сбъркал или пропуснал нещо.

Успех в борбата!

Raven

спри изобщо да сменяваш вода- с това само стимулираш процеса :!:
затъмни и изчакаи - до няколко дена ще се оправи сам.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Joro Vn

UV-то е наистина ефективно, но освен финансовата страна при закупуването, има и друг проблем- ще трябва да се прекарва водата през корпуса на лампата. И това налага прилагане на разни технически прийоми на подвързване към вътрешна помпа /филтър/, ако филтърната система не е проточна /външна/. Затъмнението май е най- удобния вариант. Заедно с мах филтриране, включително и сифониране на загиналите водорасли. При по- малки обеми аквариуми водата може да се прецежда извън него, например през по- плътна/и филтърна хартия, поставена във фуния, цедка на кафемашина и др. И след това да се връща същата, прясна ще върне всичко на изходни позиций.

Raven

добър вариант е да се натъпче санитарен памук във външния или вътрешния филтър- но трябва да се сменя през една седмица защото загнива.
памука обира еуглената ,но силно снижава дебита на помпата.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Stas-е, пак говориш наизуст.

Слънчевата светлина не пречи на стария и работещ аквариум. Напротив, най-често "помага" за осветлението.
За азотния цикъл - казвал съм ти го. Това е малко като цикъла на старата мома - подозират, че го има, но никой не го е виждал наяве. С две думи -  няма отношение по въпроса.

Твърди се, че неконтролируемото размножаване на зелени плаващи микроорганизми в новия аквариум се дължи на липсата на техните естествени врагове - чехълчета и други ротатории. След като мине известно време в аквариума се завъждат чехълчета и те изяждат еуглените и плуващите от разред хлорофита. Тогава цъфтежа изчезва. В този смисъл съм чувал, че екстракт от ечемик разкарва бързо цъфтежа на водата - а това е добра медия за развъждане на чехълчета.

Stas

Дидо, ОК.
Аз споделих моето мнение - минал съм през тези проблеми. Иначе не бих се обадил.

А по повод слънчевата светлина - остави си да ти грее слънцето върху аквариума и ще видиш за какво става дума! Бедна ти е фантазията! Така яко "помага", че ... нямам думи! :broil

За естесвените врагове на еуглената съм напълно съгласен.

Ernest

Цитат на: "dido"В този смисъл съм чувал, че екстракт от ечемик разкарва бързо цъфтежа на водата - а това е добра медия за развъждане на чехълчета.

ааа какво представлява това екстракт от ечемик? :)) и то само за цъфтежа ли помага....и по-принцип ако се сложи ко ще стане...примерно ако се развъдят много чехлъчета ?? :)

offtopic не мога да се сдържа!!!!! еми какво ще стане кат се развъдат много чехълчета - рибките ще си правят "Женски пазар" аааа :bash
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

dido

Цитат на: "Stas"Дидо, ОК.
...А по повод слънчевата светлина - остави си да ти грее слънцето върху аквариума и ще видиш за какво става дума! Бедна ти е фантазията! Така яко "помага", че ... нямам думи! :broil

Моят аквариум се намира в зимна градина, сутрин се осветява от слънцето в продължение на около 4-5 часа. Зелена вода съм имал само в началото - когато аквариума беше нов.

tishovsx

...малееее, ама уж учени хора сте, акваристи се пишете...какво ще навреди два часа не пряко осветен аквариум от слънчевата светлина, та даже и да свети в него..ами нищо...моя вече два месеца влизат слънчеви лъчи от зад , за по някоплко часа ( сега слънцето е ниско) дори по стъклата ксенококус нямам, важното е баланса и стабилноста на аквариума...всичко друго е чиста проба невежество, сори, ама почнаха да се пишат абсолютни глупости, искаме да направим подобие на природен биотоп, ама да няма водорасли..дрън дрън, винаги ще има, въпроса е до какво количество, природата ме може да я прецакаме разберете го, и ако почнеме да се стремим, към това...е виждате резултатите...
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

dido

Да бе, тъй си е. Аз му казах на Стас, че повтаря чужди приказки без да ги е обмислил или  проверил сам нещата ;-)

Stas

Тишо, прости ми, но акваристи не се пишем - абсолютни глупости също не пишем! Слънцето дава твърде силна светлина и това определено води до   нежелани последици. Не мисля, че е редно да заблуждавате хората, че слънчевата светлина не пречи на аквариума и неговия баланс! Грубо е. Ми за какво ти е осветление - тури си аквариума на слънце и ще си спестиш и таймерите и лампите и няма и капаци да се налага да правиш! Айде моля!

Дидо, не разбрах точно чии приказки повтарям!? Би ли уточнил, т.к. в момента ми се струва, че пишеш наизуст заучени фрази с една единствена цел - заяждане! Това, което съм написал е ЛИЧЕН 100%-ов ОПИТ и мога да покажа какви са резултатите в развитието на синьо-зелените водорасли, когато слънцето осветява аквариума.

Брей! Големи акваристи станахте да му се невиди! Чак мислите на хората вече четете! Телепатията и акваристиката явно при вас вървят ръка за ръка...

dido

Пич, не се засягай толкова ;-)

Слънчевата светлина не пречи на баланса на добре вървящия аквариум. Напротив, от полза е, щото спектъра и е добър и спестяваш откъм осветление  :lol:

Както ти писах, моя аквариум се осветява по няколко часа сутрин без каквито и да е негативни последици. Ако ти си имал проблем, то значи нещо не ти е бил наред аквариума и едва ли причината е била в слънцето.

Stas

Хубаво, явно имам различно мнение. (Мое мнение.) :)
А баланса между светлина, СО2, торене, който мисля че съм постигнал би се нарушил, ако вкарам слънчева светлина в аквариума. Би трябвало да засиля торенето и СО2-то ако увелича осветлението, но това трябва да става контролирано. А слънцето не мога да контролирам, май... Не съм се опитвал :).

Similar topics (5)

7197

Публикации: 2
Прегледи: 3226

29197

Публикации: 8
Прегледи: 7957

3846

Публикации: 23
Прегледи: 8878

14691

Публикации: 4
Прегледи: 2273

39549

Публикации: 5
Прегледи: 3941