• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2020 05:05

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

зелени водорасли

Започната от saturn, 07.03.2014 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

saturn

Аквариума е нов, около месец и нещо, казаха ми, че всеки нов аквариум често минава през различни атаки на водорасли. Преборих нишковидните водорасли, сега започнаха да ми позеленяват стъклата и светлите камъни по грунда имам и малко кафяви водорасли по оборудването и тук там по грунда, имам UWC което работи постоянно, а лампите светят по 10 часа. Въпроса ми е как  да различа синьо-зелените "водорасли"(цианобактерии) от реалните зелени водорасли и какво да предприема за борба с кафявите и зелените, четох че синьо-зелените се оправят за 2 дни с еритромицин, но просто не знам визуалната разлика между обикновени зелени и синьо зелени.

velkov5

Здравей !!!
Според мен не е нужно uv-то да блъска постоянно,защото и аз съм я допускал тази грешка и Евгени от Враца ме посъветва да го пускам само когато опреснявам водата за не повече от 24 часа.
Ако искаш пробвай този вариянт !
Това за зелено по камъните наистина може да се дължи на тази "цианобактетия" което се среща най-често през пролетния сезон. Помириши да ли водата на аквариума мирише на застояло или тиния.
Ако е така ! Борбата е само с Макропен от аптеката (1 хапче на 100 литра вода) на втория,третия ден няма да има следа от зеленилката.


kandoveca

Преди време имах проблем с циано бактерии и представляват едновременно и кафяви и зелени като кафявите бяха и по стъклата и по листата на растенията и се триеха като блажно а зеленото беше с тъмен цвят и образуваше повлекла наподобяващи плесен както по растенията така и по грунда и се махаха лесно механично.Ако е това както казва колегата с макропен за една седмица си готов.Във форума се срещат различни дозировки  ,но лично аз сложих на веднъж цялата опаковка от 16 хапчета на моите 250 литра вода спрях СО2 и торовете намалих осветлението на половина и след една седмица нямаше вече циано бактерии.На рибите не им повлия нищо от това ,че сложих на веднъж цялото количество а не всеки ден по малко както е редно според много хора ,но предупреждавам ,че аз пусках през тази седмица двойно кислород а и гледам едри риби -скаларии.