• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2020 04:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Завъдих водорасли, дайте съвети

Започната от pachoo, 06.11.2011 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pachoo

Здравейте, завъдих доста водорасли в аквата и вече се хващам за главата! Дайте съвети с какво да третирам или как да си оправя аквата! Ето малко снимки!


Малко повече за аквариума ... стартиран е юни тази година. До преди 3 седмици беше с вътрешен филтър в момента е с канистър Ам-топ 3336. Осветлението е 4х18W или прави по 0.36в/л. Водата се сменя на 2 седмици.

FHM

Има ли пряка слънчева светлина към аквариума там може да е проблема за появата на водоралите .
За третиране има доста фирмени продукти например :
http://www.petshop1.com/prod.php?id=632
http://www.petshop1.com/prod.php?id=490

pachoo

На около 2 метра е от прозореца... сутрин попада светлина... възможно ли е да е от нея?

FHM

Напълно възможно аз в 300 литровия който е далеч от пряка слънчева светлина водорасли почти нямам сведени до допостимия минимум за разлика от палудариума кадето са раците по листата на анубиасите кадето грее слънце има рога а по стъклата беше ужах от ксенококус . А забравих да кажа че има и друг вариант за борба с водораслите това са така наречените алгояди ( САЕ , барбус кохонорхиус , неринити  сигурно има и други за който не се сещам или не са толкова ефективни )

VDO

Видях ,че аквариума е стартиран юни месец,но да не би тези растения на снимката да са добавени скоро?Друго ,което се сещам е смяна на водата всяка седмица,дори може с едно междинно сменяне с по-малко количество вода към средата на седмицата,докато има подобрение.Успех с разрешаването на проблема!

pachoo

Мерси, дано да имам успех иначе растения нови не съм добавял тези са от стария аквариум прехвърлени в новия, а в стария си бяха перфектни без грам водорасли :(

VDO

Ако скоро си ги прехвърлил,може би затова се получават,от смяната на условията,при мен се получава същото нещо,но като се адаптират и тръгнат ще се оправят.

pachoo

Та последно какво да разбирам *SORRY*? Да изместя положението на аквата ли? В смисъл може да й измисля друг ъгъл, но това малко трдуно ще стане и все пак... за здравето на рибоците... Преди подарявах с чантите растения сега ме е срам и 1 да изпратя :(

FHM

Цитат на: pachoo в 09.11.2011 20:08
Та последно какво да разбирам *SORRY*? Да изместя положението на аквата ли? В смисъл може да й измисля друг ъгъл, но това малко трдуно ще стане и все пак... за здравето на рибоците... Преди подарявах с чантите растения сега ме е срам и 1 да изпратя :(

По лесно е да се сложи на прозовците дебели пердета или щори от колкото да се мести работещ аквариум . Всеми си алгояди . Сега се усетих зачести смените на водата да речем на 5 дни по 30% вода . Не си споменал  и колко време светят лампите .

pachoo

Мерси за съветите колега, трябва сега да търся пердета, но ще намеря иначе за лампите светят около 12 часа в момента като 2 са Силвания гролукс, 2 студена бяла светлина. Общото осветление е 72 вата.

chaykov

При положение че си толкова  близо до слънчева светлина. Няма смисъл да светиш с изкуствена. Алгояд... Мое мнение... Поне при мен не помогна ! При мен помогна спиране на лампите, но беше достатъчна естествената светлина. Сега зимата ще е трудно особено ако е на ъгъл аквата. Но ако си остане там на всяка цена спри лампите поне до като зачезнат... И водата... параметри попрочети има доста изписано по темата!
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп![/url]