Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Водорасли => Темата е започната от: tomatomov197 - 26.08.2010 14:44

Заглавие: За брадата и торенето
Публикувано от: tomatomov197 - 26.08.2010 14:44
   Тръгна ми лека брада (тип катинар ) по краищата на някой листа. От днес започвам да ползвам  Easy carbo .  Четох , че някои колеги са се оправили така за 1 седмица. Въпроса ми е през това време дали да продължавам да торя и да подавам со2 по същия начин или да намаля нещо ?
Заглавие: Re: За брадата и торенето
Публикувано от: don_misho - 26.08.2010 15:02
За първо време спри торенето или го намaли на половина(зависи какви растения имаш в аквариума),продължи с подаването на CO2(ако подаваш)и започни с по-чести смени на водата,през два дни по 1/3 от общия обем.Добре е също хубаво да сифонираш дъното,като внимаваш да не се вдигат частици мръсотия,забелязал съм че свободно плуващите мръсотийки из аквариума благоприятстват развитието на черната брада.Брадата не се влияе особено от осветлението,така че него не го пипай.
Аз лично се справям с брадата за 1-2 месеца само със чести смени на вода,но аз не торя и не подавам  co2 в момента.Разбира се при всеки аквариум е различно,но общо взето това са основните неща за справяне с брадата.Нямам наблюдения върху ефекта от специализираните препарати срещу алги,аз лично предпочитам да ги избягвам.