• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2020 04:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за водорасли

Започната от Вени, 04.11.2011 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Вени

Здравейте проблемът е следният аквариумът ми е на 1 месец 100-50-50,светя с 4 пури Т8 30вата 1аквастар,1гролукс,1-830,1-865.От седмица забелязах по растенията това както и зелен налеп по задното стъкло и гниене на листата светя по около 8-9 часа на ден торя с Среа Флорена при смяна на водата.Това е аквариумът като цяло Много ще съм благодарен ако ме посъветвате как да се справя с тези водорасли. :-| :-| :-|

tomatomov197

   Махни листата с водорасли , ако трябва и целите растения .  Спри да ториш .  И защо въобще си почнал да ториш ?
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

aznavur

Здравей!Няма да е лошо да се обурудваш и с по-добра филтрация за този обем.

dafil

Намали си осветлението и осигури  добро движение на водата в аквариума.С този филтър няма да стане :-)

Вени

Цитат на: tomatomov197 в 04.11.2011 23:11
   Махни листата с водорасли , ако трябва и целите растения .  Спри да ториш .  И защо въобще си почнал да ториш ?
Знам ли май ми се иска прекалено бързо да се развият нещата.А за филтрацията само снощи беше гъбата че одължавах флейтата на филтъра модел(HAELIA RP-600)

Peza

Здравей,
тъй като и аз съм от "търпеливите" също като теб си имах проблеми от прибързаното торене и понатрупах опит с борбата с водорасли :). От моят скромен опит ще ти кажа да не предприемаш на този етап чистене със затъмняване и третиране с кислородна вода по този метод. Затъмняването при мен го пробвах за да изчистя космовидни и нишковидни, на растенията явно им бе рано и трудно понесоха шока => пак тръгнаха водорасли. С кислородната вода опитът ми бе пак трагичен, за нов аквариум съм обеден за себе си че влияе доста зле на азотния цикъл. След третирането при мен тръгнаха еленови рога в промишлени количества. Затова ще те посъветвам да се придържаш към основните принципи, смяна на вода, намаляне на светлоденя и засега се въздържай (до колкото е възможно) от торене. Според мен няма да сбъркаш ако почнеш да ториш едва когато растенията си го поискат. (може да използваш времето до тогава да прочетеш всичко свързано с торенето, че аз от недоглеждане пак си изпатих). С подобряване на условията водораслите започват да линеят и лека полека изчезват. Ако искаш все пак искаш да ускориш този процес ще ди препоръчам да третираш брадицата която е тръгнала при теб (поне от снимките на мен на такава ми прилича, може и рогца да са ... не съм експерт) с перхидрол, но по друг метод, който при мен не пречи нито на рибите, нито на растенията нито на азотния цикъл.

Добавя се перхидрол в следното максимално количество: 1 капка на 10 литра вода (или 10 капки кислородна вода за 10 литра.) Основният принцип е да не се превишава концентрация от (цитираам по памет) 2mg/l водороден пероксид.

Вземи си една спринцовка и игла. Ако само капеш в аквариума ефекта няма да е същия. Напълни спринцовката с необходимото количество перхидрол и го разреди с вода, колко точно е по твой вкус, може и да не се разрежда. Ако ползваш кислородна вода не разреждай. Бавно и внимателно "шприцовай" мястото което искаш да третираш, филтъра не се спира, не се прави "извънредна" частична смяна на вода. Брадата и рогара започват да кипят и почервеняват, след което умират. Тази процедура се прилага 1 път на ден докато не решиш, че повече няма нужда. Основното е да не превишаваш оказаната доза, както и да се придържаш към правилната потдръжка на аквариума.
Нямам наблюдения как влияе перхидрола при другите водорасли, но при брадата и рогата е много ефективен.

Това е от мен, дано ти е от полза.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Вени

Благодаря ти много.Нямаш си и на идея колко съм ти благодарен за изчерпателният отговор. *DRINK* *DRINK*