• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 07:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Това еленови рога ли е?

Започната от coolmen78, 03.11.2013 17:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

coolmen78

Здравейте, моля за помощ относно борбата ми с тези водорасли. Аквариума е 110л стартиран е май , осветлението 1бр.-aquastar, 1бр.-gro-lux, 1бр.-aquarelle, 3х18W светят по 9ч. Растенията са валиснерия, криптокорина, анубиас, роголистник и кабомба. Филтъра е sera fil 120 на мястото на активния въглен съм сложил още siporax mini. Рибките са син трихогастер които търся на кого да подаря, 5- данио, 3- анцитруса, 2- отоцинклуса, 2- молинезия и тернеция. Рибите храня през ден храната се изяжда за около 1мин. Вода сменям неделя 50%, сряда 30% като обирам остатъците от дъното без да го ровя. Торя след смяна на водата по 3мл sera florena. Проблема започна след едно ихтио продилжило 10 дни и едно разравяне на дъното което вдигна голема мътилка. Сега въпросът е какво е това и как да се боря с него. Прилагам снимки.












petko

Спри торенето.Махай най-засегнатите листа.

coolmen78

еленови рога ли са ?

petko

Приличат на такива.

coolmen78

Вече трета седмица е така. Даже малка част от валиснерията е унищожена. Мисля да си поръчам Easy Carbo® на Easy-Life® и да сложа още siporax mini.

petko

Цитат на: coolmen78 - 03.11.2013 20:25
Вече трета седмица е така. Даже малка част от валиснерията е унищожена. Мисля да си поръчам Easy Carbo® на Easy-Life® и да сложа още siporax mini.
Не бих ти препоръчал Easy Carbo да слагаш.В дозата за борба с водорасли ще окаже лош ефект върху валиснерията и роголистника.
СО2 може да помогне малко като засили растежа на растенията.

Лора

След третирането на аквариума и обитателите му с препарат, си унищожил азотния цикъл. Водата бързо се влошава. Твоя аквариум не е пренаселен според описанието, за да се търси причина в рибите.
Растенията които си засадил, не изискват максимални грижи и торене. Може да се мине и без торовете.
Може да засадиш още бързорастящи.

Не мога да си обясня, защо в неделя сменяш по 50%, а в сряда 30%. Аквариума ти не може да заработи, като хората с такава смяна на водата.
Ограничи се в смяна на водата един път в седмицата и не толкова голямо количество. 30л за твоя обем е идеално.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

coolmen78

Сменям по два пъти защото в началото си мислех че това е брада, и все още имам съмнения. Този филтър дали ще ми е достатъчен или да направя един външен с около 1л siporax mini.

Лора

За съжаление интернета не ми позволява да видя снимката и не смея да изказвам предположения.
Ако мислиш, че е брада, може да прочетеш тази статия, но не се втурвай да правиш каквото и да било, без да с прочел и осмислил всичко. Някои от растенията ти, няма да издържат експеримента.
http://aquariumbg.com/statii.php?statia=32
И още една статия
http://aquariumbg.com/statii.php?statia=20
Друго което може да пробваш е глутаралдехида. Има хора от форума които продават от него. Аналог е на Easy Carbo. Но наистина ще е пагубно, особено за валиснерията ти.
Спираш торенето и започваш подаване на СО2 (има теми във форума за самоделки от мая и захар и за самоделка с лимонена киселина и сода, ако не си готов да инвестираш в готова под налягане).
Още веднъж препоръчвам да сложиш още бързорастящи растения, като Лудвигия, Бакопа...
Намали и времето на осветеност на аквариума.
Филтъра трябва да завърта водата 3-4 пъти. Следователно този който имаш е слаб.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

crazzzy

Здрасти, имам същия проблем, някой ми каза да сменям по-голямо количество вода при седмичната подмяна, което се оказа голяма грешка, стана мазало от еленови рога, в един аквамагазин (от, който съм много доволен, но да не правя реклама) ме посъветваха да сведа смените на вода до минимум, повече бързорастящи растения, глутаралдехит и СО2 , следователно ги послушах, сега почти съм се изчистил , успех.

danku

При мен се получи след прекаляване с торенето и светлината и съответно липса на со2. Бях завладян от космовидни и от еленови рога. Спрях торенето, намалих до минимум смяната на водата, за да запазя параметрите и константни и покрих цялата повърхност на аквариума с водна леща. Ефектът беше поразителен - от водорадлите не остана и следа след месец

Лора

Най после успях да отворя снимките.
Това не са рога и брада не е. Рогата си приличат на рога (с разклонения). Брадата е по гъста и доста по къса.
Някакви нишковидни, космовидни, мъховидни...
Прочетох, че имаш в аквариума си отоцинклуси и молинезии. Спри им храната за няколко дни и забележи дали няма да проявят интерес към алгата.
Иначе по горните препоръки за СО2 и засаждане на още бързорастящи, трябва да реши проблема.
Ежеседмични смени на малко вода, да не омажеш положението още. Глутаралдехида и easy carbo-то могат да заменят системата за СО2. Може да прочетеш из форума за дозировката им.

П.П. Бях се зарекла да не ползвам такива препарати, но маркучите от самоделките, много ме дразнят. Доста изчетох преди да се реша на покупка.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

coolmen78

Днес си поръчах изикарбо, изрязах най-засегнатите листа до дъно другите по-нагоре. Пуснах няколко меланий и още две молинезии. Молинезиите скубят от тези алги от време на време но отоцинклусите не ги закачат. Докато изрязвах листата на валиснерията забелязах че има дупки и стават на места прозрачни, утре ще кача още някоя снимка. Значи CO2 няма да пускам, ще заложа на изикарбото няма да торя и смяна по 30л веднъж седмично. Ще увелича биологичната филтрация с помпата която е 700л/ч (да се надяваме че дебита ще е ок).

coolmen78

Здравейте, малко развитие по темата. Вече почти седмица добавям по 2мл изикарбо, на анубиаса директно впръсквам по най-засегнатите листа. Валиснерията се развива перфектно, роголисника и той. Осветлението е на 8ч, рибките са същите без трихогастера плюс 8 неона малки и 2 молинезии, смяна 30% веднъж. Водораслите видимо намаляват, мъховете на анубиаса станаха бели. Като цяло съм доста обнадежден. Сега обаче имам друга грижа, листата на валиснерията избледняват и се появяват дупчици а върха им е леко извит. Явно има недостиг на калии и магнези, снимки утре ще кача.

Julliano

И никой не каза какви са водораслите,  а май са много разпространени (и при мен). Торене 2 хапчета JBL Ferrotabs който са за 50л за 14дни а аквариума е 160л. Светене по 10ч+  СО2
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

Similar topics (5)

5643

Започната от manolito


Публикации: 31
Прегледи: 12779

54809

Публикации: 2
Прегледи: 1777

2576

Започната от venki


Публикации: 55
Прегледи: 22513

23655

Публикации: 18
Прегледи: 7910