• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Търся снимка на черна брада

Започната от niky, 15.11.2005 19:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Ха, Пенчо, почти съм убеден, че ни еб**аш с тези еленови рога ;-) Дай някакви снимки поне та да взема да повярвам... ;-)

abaro

Ето две снимки от личната ми колекция:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fabaro.hit.bg%2Fimages%2FIMG0433www.jpg&hash=e20a80c8abeef7298ac8d8172ab289c8fe79ab0c

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fabaro.hit.bg%2Fimages%2FIMG4789www.jpg&hash=07884efe6b3850becdc69d58e1c31e5beedb8bc1

А ето тук има перфектни снимки.

http://www.aquamax.de/HG06UG05.htm

Жалко че са подписани.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

Цитат на: "abaro"...
А ето тук има перфектни снимки.

http://www.aquamax.de/HG06UG05.htm

Жалко че са подписани.

Сайта е страхотен. Изчетох му статиите за водораслите, доста задълбочено са написани.

77

какво пише за ксенококуса :?:  :?:  :?: може и на лс :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dido


Legion

Снимките не са лоши но на човек червата му се обръщат като гледа sick Снимайте как някоя гадинка ги  напада от засада водораслите :twisted:  :twisted:  :twisted:
На http://www.aquamax.de/HG06UG05.htm нещо ново(малко известно) за водорасллите не пише    ли?!?!

dido

Нищо ново бих казал. Интересно е, че вкарва алтернативно име на класическата черна брада - род Rhodochorton, срещу род Audouinella. Освен това на препоследната снимка - целия аквариум - мисля че са някакви зелени нишковидни от разред Chlorophyta, а той твърди, че е Compsopogon/Rhodophyta.

Аз търсих добро описание на "еленовите рога". Когато писах статията за водораслите, това водорасло ми беше сравнително непознато и не съм писал нищо за него. Сега има доста вопли, особено от penchod и ми се иска да го разкрия що за гадина е :-) Убеден съм , че е нещо от  Rhodophyta, но не знам какво точно.

Иначе статията е много грамотна, снимките са просто убийствени. Любопитно е, че не говори директно за алелопатията - дава съвети от сорта поддържайте здрави растения и те водораслите ще изчезнат, щото се "съревновават" с растенията... Но ако оставите растенията да гладуват, водораслите ще ви  hump . Което принципно ни е известно като закономерност някаква.

В първите две точки става дума за основните изисквания на водорасли и растения - светлина и храна. Там подчертава именно тези факти, около които се разгоря тежък и нездрав спор напоследък - изискванията на растенията са еднакви с тези на водораслите по отношение на микро/макроелементи, светлина - спектър, сила и т.н. Затова да се говори за пълно ограничаване на някои от тях с цел борба с водораслите е несериозно. Всичко това е логично, разбира се, фактите са известни от много години насам, но явно заблудите продължават да циркулират из акваристичните среди.

miTko

Цитат на: "abaro"Ето две снимки от личната ми колекция:....

Чудесни са! Такава брадица имах тогава по анубиаса! :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Цитат на: "dido"За съжаление нищо.
Специално за нишковидните нещо интересно раздухват ли? :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Legion

Спецялно за алелопатията и водните растения така и не ми стана ясно как растенията поддържат по-висока конц. на тези в-ва във водата около самото растение :?:  :!:  :?:  :roll: В реалните водоеми дори да са със застояла вода обема е много по-голям от този на аквариумите и ако растението отделя в-ва които подтискат развитието на водораслите те веднага ще се разтварят(в река ще се отмиват) и конц. на тези в-ва около самото растение пък и в обема на целия водоем ще е нищожна и няма да има никакъв смисъл от отделянето на подобни в-ва :wink:

dido

За нишковидните и ксенококуса нищо специфично не пише. Конкретно нишковидните зелени са към chlorophyta със всичките типични особености. За 'ксенококуса' (XENOCOCCUS) - не съм намирал добра информация. Дори не съм сигурен, че това, което ние наричаме така е xenococcus.  По принцип xenococcus спада към рода на синьо-зелените водорасли - цианобактерии (cyanophyta). Ако имаш малко фантазия тия зелени точки по анубиаса могат да ти се сторят твърде ярко зелени, подобни на синьо-зелените водорасли и нищо чудно да е така всъщност. То определянето на точния вид може да стане само с микроскоп ако разполагаш с голяма база микроскопски снимки и знаеш какво да гледаш... :-(

За алелопатията - отровите - феноли най-вече, се съхраняват в специфични клетки по листата. Действително в естествени условия ефекта им върху биотопа като цяло би бил нищожен. На локално ниво - примерно върху повърхността на листата - сигурно има ефект. За по-мащабно влияние обаче, примерно целия водоем, е абсурд да се говори.

В един добре залесен аквариум обаче гъстотата на растенията е много голяма, нещо нетипично в естествените биотопи. Тогава този ефект със сигурност е доста по-ясно изразен.

Така или иначе на тези, които се мотаят навън около реки и езера, сигурно им е направило впечатление в какъв вид са растенията на открито. Често са покрити с голямо количество тиня, но нямат водорасли. Водорасли има в големи количества по камъни и други потопени предмети. Гъстотата на растенията е много малка. Въобще нашите аквариуми с растения изглеждат почти стерилни в сравнение с една река примерно :-)

Не знам дали в тропиците е така, но снимките на естествените биотопи на нашите аквариумни растения са подобни - големи групи растения на места, големи оголени петна по реките без растения или отделни екземпляри пръснати по руслото на реката.

Legion

Живи растения покрити с тиня не съм виждал,по обясними причини(фотосинтеза и т.н.) :shock: Има много обяснения за липсата на водорасли по листата на растенията в природата  най-простичкото от които е наличието на много организни(които липсват в аквариума)хренщи се с водорасли,по-голяма площ за прикрепване по камъните(поне при мен когато се появи черна брада много рядко се лепи по растенията и когато това стане се лепи по-растения чиито листа са "по-твърди" и с по-голяма площ) и т.н
Наличието на феноли в специфични клетки по листата е  интерсен факт.Но ще повярвам че това е алелопатията когато се докаже механизма и се изясни с каква цел се натрупват тези в-ва.И в някои клетки на пияниците се натрупват алкохоли,но с каква цел...... :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

penchod

Цитат на: "dido"Ха, Пенчо, почти съм убеден, че ни еб**аш с тези еленови рога ;-) Дай някакви снимки поне та да взема да повярвам... ;-)

За съжаление Дидо не се, всъщност основня проблем е, че много хора имат проблеми с тях, но обикновенно казват:"Ох, мале-е-е как мее нападнала брадата", за пример може да служи дори и тази тема, в цялата тема има само две снимки на черна брада, а тези на Абаро, Ноби и тн. са еленови рога. Странното е, че аз по едно и също време с едни растения стартирах 2 аквариума и проблем с гадното водорасло имам в този с по-добри условия. Войната до момента показва следния резултат- с ежедневни сменина водата, спира да се разпространява, но където го има не изчезва, ако разредя смените(примерно през ден) тръгва отново. Третиране с 5% разтвор на белина 30сек. не му оказва влияние, 1 минута същото, 2 минути водораслите умират категорично, част от растенията също, останалите са увредени сериозно, 10% са ОК.
Основния проблем с тази гад е, че се развива феноменално бързо- примерно вечерта си гледащ анубиаса и е като слънце, на другия ден след обяд го виждаш доста пообрасъл с рогчета, никога не съм стигал резултатите на Абаро и Ноби разбира се, но ме вбесява дори и гледката на  1-2 разкривени косъмчета върху някое листо.

dido

@Legion - виждал съм по наши реки растения от вида на роголистниците или хилядолистниците, които растат в бързото течение на реката. Почти без изключения листата им са покрити с фина тиня. Като ги разбуташ се вдига облак мътилка. Може би трябва да уточня, че съм голям фен на риболова с ръце и наистина ги виждам нещата от близо :-) За пример мога да дам река Вит около с. Дерманци. Там ходя редовно през лятото и гарантирам за това наблюдение.

За алелопатията - смята се, че това е изцяло защитен механизъм срещу неприятели на растенията, включително и водните. За справка търси по мрежата. Все пак трябва да отбележа, че този сценарии - връзката между алелопатията и липсата на водорасли в растителния аквариум, е твърде вероятен, но трудно доказуем.

Legion

Щ е потърся 8)
Я кажи нещо повече за риболова с ръце("На бъркане")Всякакви истории съм слушал за него.С голи ръце ли се бърка или нещо по-спецялно.Дори да е бракониерство голям купон ще да падне с малко бира и 5-6 веселяка :lol:  :lol:  :lol:

Similar topics (5)

4646

Започната от zmeq


Публикации: 42
Прегледи: 19842

38194

Публикации: 28
Прегледи: 11687

2295

Публикации: 8
Прегледи: 4892

24573

Публикации: 13
Прегледи: 7623

27448

Публикации: 1
Прегледи: 3272