• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Тъмно зелени нишки по грунда! дали е зелена брада? :(

Започната от Aqualover, 17.10.2013 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Aqualover

Здравейте колеги! Големия аквариум има отзад черен фон-взех си от едно студио за реклами.Откакто съм го напълнила светя по 6-7 часа със 2 лампи по 11 вата. Те са оригиналното осветление на аквата Атман.Някой ще каже, че е малко, но рибите пък адски се дразнят на светлината и се крият под пистията. Или още не са свикнали- едва на 2-рата седмица са при мен.
По грунда преди месец забелязах че почва да позеленява-всяко едно камъче се обхваща от 2-3 нишки. Нитратите са около 10-15 по теста на JBL 5 в 1. Нитрити - 0. Пх- 7-7,2.
Чистих го със сифона JBL, пробвах по друг начин-да отстраня горния пласт и да го промия много добре - с ръка да скърца както се казва. НЕ СТАВА!Зеленото се премества на друго място.
Гледах видовете водарасли в нета-не е нишковидни, защото не стават дълги, не е по растенията, не е еленови рога, не е черна брада.
Струва ми се че е начален стадий на зелена брада или синьо-зелени. Но нямам миризма. няма по растенията. Какъв вид риба примерно да взема пролетта?
Заради коридорасите сложих малко ситен кварц отпред в ъгъла.
Забелязах, че когато падне старо листо или частици от неизядена храна или просто от тези свободнодвижещите се-на тяхното място след дни става зеленото.  :-(
И последното което ме дразни и  искам да питам при вас получава ли се следното нещо?
От мръсотиите като стари листа, може би когато преминат през филтъра, но отново ги върне в аквата имам безцветни белезникави частички като точки от химикал, които се напрупват по листата и ръбовете им, по стъклата.Кабомбата и другите от този вид са станали като четка за прах. Обират всичко. Сякаш съм поръсила с пудра захар. И така листата ми се скапват според мен. Опитвам се през седмица да сифонирам.И от тях тръгват зелени налепи. Чистя с кеп след всяка смяна на вода стари листа, мътилки, люспи, ципи и каквото ми попадне на погледа. Също на някои листа има кафяво оцветяване, може би от светенето.
Дайте някакъв съвет! Слагам снимки на неизчистения и изчистения грунд.
А какво да купя за премахване на налепите? Кажете от коя марка сте доволни от пазара, за да мога да си го взема. И без това правя вече поръчка на други неща. Благодаря предварително!

Guppy, C. pygmaeus, C. sterbai, Colisa lalia. Какво друго му трябва на човек...:)

Caxapa

За мен, проблема се крие в недобра филтрация.   Може и в настройката на течението да е, тоест  кръговрата на водния поток.

Aqualover

Здравей Сахара. Благодаря за отговора. За филтъра-дори  на най-силното го пускам и тогава е добре, не се спира нищо на растенията, но пък рибите се крият защото им е силно, особено е зле за сомовете. Синьо-зелени водорасли имах-преборих ги, налепи по листата също, сега остана само зелената брада която се образува в най-долните листа на единия вид растения.
Guppy, C. pygmaeus, C. sterbai, Colisa lalia. Какво друго му трябва на човек...:)