Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Водорасли => Темата е започната от: Явор Станков - 21.05.2005 16:52

Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: Явор Станков - 21.05.2005 16:52
Абе някой може ли дами каже как най бързо и ефикастно да се справя с най модерният проблем наречен:
-АЛГИ,БРАДА или незнам точно как се наричат,защото какво ли вече несам ползвал.
Ако има такав човек ще сам му много благодарен!!!!!!
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: niky - 21.05.2005 17:00
И какви са тия безброй начини дето си опитал?
И за какъв аквариум, риби, филтрация, осветление говорим?
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: niki_s - 21.05.2005 17:02
отдавна имах едно искуствено пънче обаче с черна брада.извадих го и го почистих с четка за зъби(естествено стара)и го изпекох във фурната за езвистно време и го поставих в аквариума и чак досега още няма такова нешто.опитай и ти
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: Явор Станков - 21.05.2005 17:28
Имам 330 литров аквариум,10 Дискуса,и малко растения и то брадясали..........
Осветлението е92бр Силвания Гролукс по 120см.  и 2бр обикновенни крушки по 40вата едната.
Филтрацията се извършва с външна помпа,а тя е заредена със следното:
1 Фибри
2 Керамика
3 Активен въглен
4 Торф
5 Вата
Помпата се състои от  3 части,а съставките са разположени както сам ги изброил............не е зле за начинаещ,а????
Използвах на 2 пъти ALGOVEC НА SERA изчиства се и после пак се появяват,също така сам ги търкал около 1000 пъти.Не ми се ще много да използваам химия заради Дискусите,нали се сещаш.......
Тази информация дали щети бъде достатъна зада ми решиш проблема?????????
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: Raven - 21.05.2005 18:04
ами в твоя случаи най добре ще е или да наблъскаш много растения,да ги подхранваш както си му е реда с наи различни и широкообсъждани тук способи,да им пуснеш СО2,да следиш параметрите на желязото и нитратите- тоест да навлезеш в едно съвсем ново приключение,или да ги махнеш въобще и да си гледаш дискусите в стерилен аквариум както по принцип се прави с дискуси.

от този препарат на Сера които си ползвал ,както и от всеки друг такъв файдата е само временна - тоест никава- не си мъчи рибите с препарати.
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: niky - 21.05.2005 18:39
За 330 литра 2 лампи ми се струват малко.
А защо са ти 2 обикновени лампи? За нагревател?

Причините за водораслите се коментирани много пъти тук.
С химия определено няма да стане.
Или фитрацията не  ти е наред, или храниш много, или не сменяш водата често, или имаш само бавнорастящи растения.
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: stanko - 22.05.2005 03:17
извади дискусите от аквариума в отделен и за тях не ползваи активен въглен(мое мнение не го натрапвам на никои но убира голяма част от витамините в водата и те почват да се разболявят)
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: AQUASAUR - 22.05.2005 11:21
Повечето акваристи(предимно начинаещи),очакват след като са положили старание и научили поне "азбуката"...и инвестирали не малко в хобито си...,при възникване на упорит(или неразрешим) проблем - да узнаят възможно най-удачната и точна "рецепта" за преодоляването му... :!:  :?:
Яворе, колегите акваристи до един се опитват да ти подскажат,че този толкова често срещан "алгии-проблем" се базира на много по-сериозни и задълбочени познания,че е въпрос на всеки един детайл и взаимодействие от конкретни техническо оборудване,хранене,количество и размер риби,тестове,профилактика и прочее...
Както и може би от дилемата - дали да наблегнеш повече и качествено на холандския жанр...или на комфорта и перфектната кондиция на рибите(дискусите)...Не че синхрона между двете алтернативи е невъзможен, но наистина трябва да попрочетеш доста...или поне това което е писано нееднократно по темата...
Имаше една умна сентенция:"Колкото повече научавам и знам...,толкова повече се убеждавам,че нищо не знам!"
Когато прочетеш примерно коментариите на Ники Кралчев за "тайните на холандската действителност" и практика...,включително и на вещите наши колеги в този жанр...,+ всички коментарии по отношение на "Дискусово отглеждане"... - може би ще разбереш какво имам впредвид :idea:  :!:  :?:
А за твоя случай, ще е добре да сториш поне следното:
Ако можеш, отдели дискусите в друг аквариум...Направи си едно основно почистване на споменатия, кото механично отстраниш всячески алгиите от елементите на интериора...включително и по фугите на аквариума...Щом растенията са ти очевадно "брадясали" - по-добре ги "прежали"...и сложи нови!
Изобщо - рестартирай всичко и стабилизирай нещата преди да върнеш рибите отново...!
От там нататък от теб(и понаученото) зависи точно по кой път ще поемеш ...:roll:
Успех!
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: Живко - 22.05.2005 12:49
Цитат на: "AQUASAUR"
Имаше една умна сентенция:"Колкото повече научавам и знам...,толкова повече се убеждавам,че нищо не знам!"
Успех!

то и за това хората са казали"границата м/у мъдроста и глупоста е много малка".само трябва яко да си набием в главите горната сентенция и вече сме 90% мъдри.
Заглавие: помогни си сам
Публикувано от: Атанас Казаков - 22.05.2005 17:59
Яворе, не знам дали разбра колегите какво ти препоръчват да направиш, затова ще пробвам и аз.
Появата на алги се дължи на лоши параметри на водата най-вече!
Като начало започни да сменяш 10% вода всеки ден, и намали храната на дискусите!След това си вземи един Нитратен тест и един Фосфатен тест.Направи си замерването на водата и ако нитрата е над 30-40мг./л. - ето ти първата причина.Ако фосфата е над 0.25-0.5мг./л. ето ти и втората.Мое лично мнение е , че фосфата е основен причинител на алгите в аквариумите.За да нормализираш фосфата сложи във филтъра си "Phosphat rewoover".Аз лично ползвам този на "Sera" и съм много доволен от резултата.
За да се справиш с нитрата трябва да сложиш повечко бързорастящи растения в аквариума.Лошото при теб е , че в комбинация с дискуси/вероятна температура 29-30 градуса/, повечето са обречени на бавна смърт, а умиращите им части отново ще повишат нивото на фосфата, а от там пак алги!!!
Ако можеш/ако ти се рискува/, намали температурата на 28 градуса, но го направи бавно, за няколко дни.След време ще можеш да я върнеш на 29 или 29.5, но първо трябва да оправиш нитрата и фосфата.
След намаляне на температурата засади колкото можеш повече бързорастящи растения!
През цялото това време не забравяш да сменяш 10% вода всеки ден.Ако показателите ти са много високи може и 15% , дори 20%!
Храни рибите пестеливо , без да остава неизядена храна по дъното!
Когато успееш да свалиш нитрата под 20мг./л. и фосфата под 0.25мг./л. , ако имаш все още алги , ползвай пак "Алговек" , за да ги убиеш еднократно.
Дължината на светлинния ден трябва да ти е между 9 и 11 часа.
Недей да ползваш торове, докато имаш алги!Ако ги предозираш може да стане още по-лошо.Ще трябва да ги ползваш, но когато си оправиш параметрите на водата!
Надявам се да си разбрал какво трябва да направиш!
Успех!
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: Longanlon - 22.05.2005 22:13
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=701
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: tishovsx - 24.05.2005 11:52
Борбата е жестока с брадата, само не се предавай... :wink:
Моята вече намалява, свалих фосфатите на 0, нитратите също, сменям 10% от водата през два дена, сиамците си вършат работата, изчистих всичкия "хардуер" :P , прочети препоръките на Кралчев, от два дена ползвам и метода на Амано с осветлението...определено има ефект, търпение му е майката, успех!
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: FLEXX - 05.06.2005 16:57
По едно време се хвалих, че имам чист аквариум с малко светлина, чист от водорасли всякакви.... Сега незнам какво да правя... Валистнерията ми е обрасла с черни кичурчета, зелен полип....
В момента съм на червено и нищо не мога да направя... От многото четене на този форум съм стигнал до убеждението, че ако си увелича светлината брадите и зеленясването ще изчезне. Нитриди/Нитрати - 0. Фосвати-нямам тест. РН - 6-6.5 КН-минимална, не мога да си намеря варовик :(... 3 възрастни фосилиса в отлично състояние, 1 калихтис 10-12 см. мъжки, два анциструса мъжки 10-11см женски 9-10см. Имам валистнерия, криптокорини, ричия (почти цялата повърхност на аквариума, но се стремя да не засенчва валистнериите и криптокорините, другите растения не ми се захванаха имам едно където плува, ама нямам надежди за него) Водата сменям всяка седмица по 20-25%. 18 вата гро-лукс и скоро сложих една 15 вата ресън, в ефекта на която се съмнявам...
1/3 от листата на валистнерията са ми чисти. Кичури ми се появиха и по стената до лампата...(гърба на аквариума) А, аквариума е около 80 литра. Имам флорена на сера,(купих я за да видя дали има ефект, и се съмнявам) сипвал съм няколко пъти, въпреки че съм против изкуствените торове... За сега спирам торенето. Като за начало смятам да сложа още една гро-лукс. Пък ако не стане ще се обърна към животновъдството както казват 'градинарите' акваристи :)... колкото и да не ми се иска... :( Може би ще пусна някоя молинезия, доколкото съм чел ако не я храниш ще опасе водораслите, а доколкото е вярно незнам... На края на месеца ще се 'опрарича' до някаква степен:).
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: Raven - 05.06.2005 17:47
първо не си взимаи гролукс а аквастар- светопроизводимоста и е по висока.второ не си взимаи молинезия и въобще никакви риби не си взимаи повече освен сиамци,мит е че живородките помагат в борбата с водораслите- ядът ги да - и нищо от това.
трето как да ти растът растенията като няма какво да ядът,слагаи течни торове и мери нитратите докато ти станат5- 10 мг. на литър и ги дръж в тези граници постоянно.когато можеш си сложи още растения- ако беше казал вчера щях да ти донеса на пазара едно пликче растения,ако другата събота съм тук и можеш да доидеш ще ти дам тогава.
ако не ти се свиди - ричията я махни и я изхвърли цялата до корен ,това е безсмислено растение,върши работа само временно когато ти се вдигнат много нитратите ,но след това се маха цялата.
иначе светлината ти и без това е малко а ричията съвсем я намалява.
брадата расте от излишък на органика- като сменяваш водата просивонваи хубаво дъното и гледаи водата винаги да ти е бистра- ако из нея летят разни частици - те са иделната храна за брадата.

сера флорена не е лош тор ,но трябва да го слагаш редовно,ежедневно по малко така че да поддържаш постоянно количество на хранителни вещества за растенията и те ще се оправят с водораслите.само не сипваи този тор на куп - седмична доза- доколкото знам тогава може да има обратен ефект първоначално.
варовик и да сложиш - няма да ти втвърди водата особено - не за по малко от 5 години,наи добре е да нотрошиш черупки от морски миди-калцият в тях се отделя доста бързо и ще има повече ефект.

само да не праснеш черупките отпред - скрии ги някъде ,наи добре във иили около вътрешната помпа,да не се виждат :D
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: chandler - 05.06.2005 19:41
Цитат на: "tishovsx"Борбата е жестока с брадата, само не се предавай... :wink:
Моята вече намалява, свалих фосфатите на 0, нитратите също, сменям 10% от водата през два дена, сиамците си вършат работата, изчистих всичкия "хардуер" :P , прочети препоръките на Кралчев, от два дена ползвам и метода на Амано с осветлението...определено има ефект, търпение му е майката, успех!

Какъв е този метъод на Амано. Нещо съм пропуснал май. Я кажи в коя тема/постинг е.

Благодаря
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: Longanlon - 05.06.2005 19:48
Aми метода 'Амано', които аз ползвам е осветление най-много 8 часа дневно. Успехът е очевиден, но не знам дали само на това се дължи.
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: FLEXX - 05.06.2005 20:50
много е важна светлината, количество дължина на вълната и т.н.
Толкоз ме е яд за мойто корито че само за него мисля   ranting  ranting  ranting  ranting
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: Longanlon - 05.06.2005 21:20
Виж сега, важни са наистина, но не са жизнено важни.

И аз, както и кралчев и много други акваристи сме виждали отлични растения, отгледани на обикновена крушка с жичка. Амано използва металhalogenни лампи, но те са много скъпи, както обсъждахме в една тема вече.

За нормален аквариум са съвсем достатъчни комбинациите от акварюмни луминисцентни лампи, които се продават и у нас.
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: FLEXX - 05.06.2005 22:18
съгласен съм. А за Амано-велик човек (не че казвам нещо ново).
Търсих в интернет негови снимки и намерих една на която се е снимал с свой аквариум, заболя ме сърцето. Такава красота, такова съвършенсвто... всичко си е на мястото, всичко е естествено, всичко е перфектно... Наумил съм си, щом завърша училище и се мушна в университета да почна работа, след това да направя един 1800 литра аквариум, 3.20 м дълъг, 50см висок...  след това да се похваля тук във форума, да питам по-разбиращите от мен за растения, подредба...
Мечти...
За сега ще се мъча да оправя 80-литровия :) whistle  umn  :censored :mad
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: abaro - 05.06.2005 22:26
Много са си хубави 80 литровите аквариуми :roll: . Моя е 75л. Малко повече нерви и хамалогия ама се оправям горе-долу.
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: miTko - 06.06.2005 10:37
Вярно е, и моят е такъв калибър. В  нета има снимки и на  доста по-малки които изглеждат чудесно!
Заглавие: Спешна нужда от помощ!!!!!!!!
Публикувано от: FLEXX - 06.06.2005 12:42
Цитат на: "abaro"Много са си хубави 80 литровите аквариуми :roll: . Моя е 75л. Малко повече нерви и хамалогия ама се оправям горе-долу.
Абе така е, аз почнах с 10 литров-вървеше перфектно, но явно не е имало време да тръгнат водораслите. Бях го нагъчкал с валистнерия и други... С 8 вата пуричка беше. сигурно след месец ми се видя малък и направих 30 литров, пораснаха ми рибоците и сега съм с 80, следващия ще е 1800 литров, с по-,малък няма да се занимавам. tooth  punk  :beer

offtopic  ама емотиконите са супер ей ! :drunk