• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 12:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Синьо зелени водорасли

Започната от Deep, 03.03.2006 00:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Deep

Цитат на: "raven"някои растения вървят добре и с по малко нитрати ,други понасят и над 150,според видът им е - но наистина 50 е средна величина която устройва всички видове.ако и фосфатите са умерени - значи всичко е наред.
дискусите пък изобщо не понасят нитрати- за мен перфектният аквариум с дискуси е-стъкло,вода,и корен.без грунт,без растения,без никакви други риби.
яка биофилтрация за премахване на нитритите и чести смени на водата за премахване на нитратите - така се гледат здрави риби шампиони.

тези акваскейпи които са много модерни със много растения,дискуси и неони примерно - това си е насилване на нещата.

Би трябвало да има някакво равновесие. В интерес на истината дискусите се чувстват чудесно в аквариума при "ниската" температура от 28 градуса. Имат страхотен апетит и не спират да плуват, което за мен е показателно, че средата за тях е ОК. Ако не беше това третиране заради синьо зелените, кеото да им развали кефа за 2 дни, нямаха никакви проблеми. Сега отново след масивна смяна са добре. Все пак..... не мога да кажа същото за растенията. Големия ехинодорус направо се смали, другите растат....... горе долу. Но съм сигурен, че има някакъв баланс, където и растения /естественно определени видове/ и дискуси да се чувстват добре.

discus

Растения и дискуси не са проблем, проблем са подрастващи дискуси и растения. Deep 28 е долната граница на температурата ,но това не означава че водата е твърде студена, специално мога да ти гарантирам че повечето ехинодоруси се гледат супер лесно в аквариум с дискуси при температура 28-30 градуса, незнам дали имаш някаква подхранка в грунда но ти препоръчвам да сложиш нещо, според мен това ще е достатъчно да подхранваш ехинодорусите

Deep

Цитат на: "discus"Растения и дискуси не са проблем, проблем са подрастващи дискуси и растения. Deep 28 е долната граница на температурата ,но това не означава че водата е твърде студена, специално мога да ти гарантирам че повечето ехинодоруси се гледат супер лесно в аквариум с дискуси при температура 28-30 градуса, незнам дали имаш някаква подхранка в грунда но ти препоръчвам да сложиш нещо, според мен това ще е достатъчно да подхранваш ехинодорусите

Придържам се към долната граница 28 с цел да е по -лесно за растенията. Нямам СО2 система, не торя, светлината не е силна поне според мен. Интересното е че в дивата природа дискусите живеят и при 26 градуса, но както и да е  :lol:
А  нямам под грунда подхранка, но явно няма да стане без....... Големия ехинодорус, който беше 60 см. се стопи. Иначе малките ехинодоруси си живеят, зелени са и макар да нямат видимо нарастване на мен ми е достатъчно само да задържа картината.
И най-важното - синьо зелените ги няма вече  :lol:  :lol:  :lol:

dido

Слага ли антибиотик?

Stas

Не Дидо, човека го написа:
http://www.billig-markt.de/details_033040_market_15.html

Препарат на Тетра. Дано не рецидивират.

dido

А, мерси, не съм го видял в калабалъка.

bigbeer

Да разбутам малко темата.. :) Последно кой, и с какво е церил? Аз съм по експериментите, ама все пак да попитам.
Преди месец си разрових аквариума и извадих всички корени и наслагах камънак.. дори си почистих и филтъра. До сега никога не съм имал от тези прекрасни синьо-зелените.. до сега :) Като количество не са много, но не ми пасват на фона и ще требе да се разделя с тях.  Рибоците които ще трябва да преживеят терапията са двойка алтуми, 6-7 трихогастъра, 3-4 анциструса всичките на около година и половина. Преди 3 дни пробвах със 100 грама кислородна вода да моря останалите алги.. Че ще се церим с някакъв антибиотик ми е ясно, въпросът е какъв и в каква концентрация. Около 160-180  литра е водицата.

kapacitet

ЦитатПоследно кой, и с какво е церил?

При мен всичко започна след рестарт на аквариума. Бях със 60 литров, а новия е 120литра. Преместих растенията, които бяха съвсем малко, почаках ден два и набухах рибите. За капак купих и нови. Последва леко занемаряване на аквариума и  20- дневно отсъствие от дома. Резултата беше трагичен.
Растенията спряха да растат и започнаха да гният, рибите са разболяха от нещо и изгътаха половината, а дъното на аквариума се покри с хубав зелен килим. Отгоре на всичко имам сомчета които храня с  ALGAE WAFERS. На опаковката пише, всичко което до час не е изядено да се вади от аквариума, но кой да чете. Всички планорбиси изчезнаха и нямаше кой да рови и почиства грунда. Миризмата на водата със всеки изминал час ставаше все по- гадна.
Започнах чести смени на водата, подмяна на филтърния материал, сифониране, затъмнение на аквариума и до малка степех ограничих развитието на бактериите, но все пак си бяха много. Проблема беше, че аз чистя  и след час пак съшата гледка. Така 3 седмици, докато един ден ми писна и започнах да източвам водата в една кофа засмуквайки гнилочта, филтрирам през нещо като тензух и обратно в аквариума. В продължение на две седмица ръчно филтриране и промиване на горния слой на грунда, всеки ден по 50-60 литра вода, видимо изчистих всичко. Започнах с торене, подаване на СО2 и вкарване на огромни количества растения. Тези които до седмица не се захванат изкореняване и на тяхно място други. В един момент растенията започнаха да се развиват като луди, миризмата на водата се оправи и зелената слуз от грунда се прехвърли по листатана растенията. Намерих си ново занимание - почистване на всяко засегнато листо. По малките листа осмуквах дирекно с мъркуча, а по- големите чистих с парченце филтърна вата. Продължих да добавям растения, подобрих хигиената, появиха се охлювчета, които започнаха да ровят като къртици и всичко се оправи.
Та цялата тази гимнастика я направих с идеята, да премахна бактериите по естествен път. С подобряване на условията в аквариума да постигна една стабилна система. Смея да твърдя, че го постигнах.
Резултата: малко риби, хаос от растения, огромни колонии от охлюви и никакви водорасли.

Similar topics (5)

57887

Публикации: 9
Прегледи: 3657

42060

Публикации: 54
Прегледи: 15709

20986

Публикации: 5
Прегледи: 3201

39108

Публикации: 17
Прегледи: 8667

2606

Започната от Nemo


Публикации: 21
Прегледи: 8731