• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2020 05:05

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съвет за мъховидни водорасли

Започната от raishauer, 30.01.2013 20:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

raishauer

 От 5 дни наблюдавам че ме атакуват зелени мъховидни водорасли по стъклата по грунда  и по някой растения  от  по бавно растящите.Още не съм добавял никъква химия, а съм подготвил след време  Акваформула. Аквариума е стартиран на 24 декември 2012год. като съм спазвал всички процедури при пускането на нов аквариум.Аквата  е с размери 100/47/40 / към 160 литра пълен, осветление 2 бр 865 и 2бр GROLUX  засега светя само със двата броя 865   по 8 часа дневно .Растенията са
Anubias barteri var. nana
Cryptocoryne willisi
Anubias congensis
Hygrophila corymbosa
Limnophila aquatica
Bacopa lanigera
Ludwigia brevipes
Rotala rotundifolia
Rotala macrandra 
Ludwigia repens
От 10 дена подавам и СО2 по 2 балончета в секунда само когато е включено осветлението,видимо растенията се развиват много добре и си пускат доволно кислород.Риби 3 молинезий,  5 неона, 2 хелера, 2 анцитруса ,2 гупи  и 2 обикновенни сомчета храня 1 път на ден.Филтър външен   JBL e701  700л./h. Според вас колеги къде бъркам.. .        

JEM

За мен филтрацията е слаба за този латраж.Възможно е и там да се крие проблема.Кажи повече за лампите,като размери и мощност.От гролуксите нямаш почти никаква полза и да ги пускаш и да не ги пускаш.Наравно със СОто какво още подаваш?


raishauer

Лампите са 90см  по 30 вата всяка, подавам само СО2 без нищо друго.

Caxapa

Хм, 2 балончета в секунда  не е ли много? Какъв ти е дифузьора? Отделно  как подменяш водата в аквариума. Дай повече инфо по обслужването на аквариума.

BEYA

Аквариум на 1 месец,минаваш през цикъл на водорасли.Нормално е но може да се преусигориш взимаш си още 6-7 молинезии+2-3 лепкащи сома и гледа какво става!Сменяй по 20% вода на седмица и до 1-2месеца ще се стабилизира аквата"
Успех!!! :-)

petko

Не добавяй повече риби.Намали осветлението като време или махни едната 865 засега, поне още месец.

raishauer

Водата е сменям седмично по 30 литра,  реактора е Атомизер + филтърна кана с вата вътре 100% разтваряемост.Осветленито ми е свързано две по две  лампи тоест не мога да светя само с едната, А ако пусна двете Grolux,  или по добре да намаля часовете на 865.  Сега светят по 6 часа.Днес забелязах нещо друго че тези мъхчета ги има там само където попада директно светлината, на заден план под растенията ги няма.

petko

Защо не ги сложиш в кръг по една 865 и една Grolux.

Lithium

Цитат на: BEYA в 31.01.2013 17:05
Аквариум на 1 месец,минаваш през цикъл на водорасли.Нормално е но може да се преусигориш взимаш си още 6-7 молинезии+2-3 лепкащи сома и гледа какво става!


И моя аквариум е на около 2 месеца, и при мен се появи същия проблем. Намалих светлинния ден и взех 2 малки SAE-та, които вече изпасоха нишките по корена, по криптокорината, и в момента обработват лимончето. (взех и неретини, ама от тях засега ефект не виждам)