• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 02:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

проблем с водорасли...

Започната от P_A_N_T_E_R_A, 25.02.2007 16:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

P_A_N_T_E_R_A

значи по стъклото ми растат едни нишки които от далече приличат на жабурняк и просто на зеленясало така на петна но от близо са нишки(развяват се от движението на водата) дълги са към полвин сантиметър..не намерих нищо за такива в сайта във секция водорасли за това вас да питам...как да ги махна ? с гъба став ано пак се появяват след време...възможно ли е заради третиране с бактопур на сера ? или заради продължителна осветеност ( над 12 часа ) ?
няма нищо по-лошо от начинаещ,безпаричен акварист

valevbg


DJBamby

 Препоръчително:

1. Миеш с твърда четка стъклата и веднага сменяш 20-25% от водата след търкането. Това го правиш в началото през 4-5 дена като се стремиш да сифонираш дъното с маркуч.
2. Намаляш храненето на рибите и торенето
3. Намаляш продължтелността на светене на 10 часа.

Ако дадеш информация за аквариума и параметри на водата може да обсъдим подробно, но започни да правиш горните 3 неща те са направо задължителни за подържането на аквариума в приличен вид.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg380.imageshack.us%2Fimg380%2F1890%2Fa1gn0.th.jpg&hash=3ce3fd12d8a974e49b4c15f28f322edda0013e1e - 666 litra.

P_A_N_T_E_R_A

амо добре,ще търкам и ще намаля осветлението,попринцип не торя и не храня рибите много(от малък знам че рибите умират от преяждане а не от глад).проблема сега си го осъзнавам(мисля че е от него поне де) сутрин съм на училище и ставам в 6 и 30 и тогава паля лампата на рибите и ги храня към 7 , а вечерта си лягам кум 12 и тогава гася...също съм занемарил сифонирането щото ми се пукна маркуча на сифона и трябва да си правя нов....да сложа ли сера алгопур ( това против алгите) дали ще помогне ?
няма нищо по-лошо от начинаещ,безпаричен акварист

Raven

никакви алгопури и други пури не слагай- това са обикновенни зелени водорасли,основната причина е преосветеноста.
намали осветлението на 8 часа за две три седмици ,после го закови на максимум 10 часа и ще се оправят сами.

също така е добре да просифонваш всяка седмица- другата причина за появата на водорасли е излишъка на органични вещества.

добре е да си вземеш часовник  за осветлението- струва 7-8 лв. но спестява много проблеми.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

P_A_N_T_E_R_A

много съм се питал за това,но сеаг вас ще питам...кога да паля и кога да гася ? кои часове са най подходящи за запалване и кои за гасене ? ще осветявам 10 4аса,ок но това означава да запаля в 10 и да загася в 8 ...а аз ставам в 6 и стайото осветление свети и в аквариума и рибите се будат и без да свети тяхната лампа,пък не върви да им загася в 4 ?!?!?! ще си купя часовник но това не променя факта че трябва да включва и да изключва по някое време,а аз незнам кое е то ( или по то4но кое е най подходящото) кажете вие  *HELP* *HELP*
няма нищо по-лошо от начинаещ,безпаричен акварист

Longanlon

Ставаш в 6??? Съчувствам ти искрено...

Ако те няма цял ден, не виждам пречка от малко стайно светене сутрин. Нагласи лампите да светкат в 12 на обяд и да гасят в 8 вечерта примерно: така  ше може да се порадваш на аквариума когато е най-красив - вечер.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Raven

практически няма никакво значение в кой диапазон ти е световия ден,светлината която идва от прозореца не е много ,освен ако аквариума не ти е на самият прозорец.

моето осветление се пали в 14 часа след обяд и гасне в 23 вечерта- това е времето по което си лягам и за това така съм си го нагласил от години.

ако държиш да си гледаш рибите и сутрин може да направиш дупка на обед- примерно сутрин два часа ,останалото следобед и вечер- но е излишно разстройване на цикълът.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

P_A_N_T_E_R_A

26.02.2007 20:47 #8 Last Edit: 26.02.2007 21:08 by P_A_N_T_E_R_A
искате да кажете че е абслютно все едно кога ще се запали...всмисъл че рибите не усещат кога в действителност е ден,а за тях деня започва със паленето на осветлението ? и че когато и да запаля дори и в 12 вечерта и да загася в 10,рибите ще приемат за ден - деня в аквариума а не в действителност ? ...хмм има логика,но защо винаги си мисля че когато сутринта в 6 си запаля осветлението на стаята те почват да мърдат нали и да се въртят около повърхноста(за храна), и се усещат че е ден нали преди да съм запалил осветлението на аквариума? това със сигурност ли не им пречи ? различават осветленеито от стаята ми и осветленеито на аквариума тъй като на акварима е доста по-силно,надявам се него да взимат за ден,а не стайното, а на водорасли и растения стайното отазяа ли се ? или е прекалено слабо за да предизвика каквато и да е фото-синтезираща реакция ?
П.С.  благодаря за информацията по-горе   *thanks
няма нищо по-лошо от начинаещ,безпаричен акварист

Живко

 :-D :-D
Абе ти уроци нямаш ли да се притесняваш за тях, ами си седнал да мислиш за чужди проблеми. :-)
Никой не се е родил научен.

P_A_N_T_E_R_A

26.02.2007 21:49 #10 Last Edit: 26.02.2007 21:52 by P_A_N_T_E_R_A
ми имам си уроци амаааа...си има време за всичко...ся вие кат сте били 10 клас не сте си казвали " оо няа да се заниавам с акваристика щото имам да уча " нали ? така че...смело мога да кажа че си имам уроци,но си имам и аквариуми...:) ;-)
няма нищо по-лошо от начинаещ,безпаричен акварист

Живко

За рибите няма особено значение кога се осветява аквариума, стига да имат няколко часа тъмнина, която да могат да използват за почивка.
Проблема са растенията и водораслите. Растенията фотосинтезират около 12 часа, а може и по-малко. След това заспиват и алгите и водораслите почват да се множат по предното ти стъкло. За това се осветява максимум 12 часа, пък по кое време няма значение. Рейвън вече ти каза, че това важи, ако аквариума е далече от силна дневна светлина.
Ако речеш да питаш твоя дали не го грее много светлина. Няма кой да ти отговори, колкото и да си изчерпателен. Трябва сам да прецениш.

Сигурен съм, че всичко това го пише някъде из статиите.
Готин си, ама я ми кажи. Що трябва първо да питаш и после да четеш, вместо обратното.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

20562

Публикации: 4
Прегледи: 3079

6020

Публикации: 5
Прегледи: 3620

50615

Публикации: 22
Прегледи: 7059

38603

Публикации: 3
Прегледи: 4007

49185

Публикации: 4
Прегледи: 2630