• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 04:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с нишковидни и още нещо.

Започната от TiL, 17.09.2012 11:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiL

Аквариум           -    112 литра
Стартиран преди година и нещо, добавени растения преди повече от 6-7 месеца.
Филтрация - Hailea RP-600, а тази седмица вътрешния филтър ще бъде сменен с канистър.
Грунд                 -    речна фракция 2-5мм
Смени на вода  -    веднъж седмично по 30%
Торене и СО2    -    няма
Осветление  -   2х18w T8 + 9w (някаква луминисцентна лампа на Hailea). Продължителността на осветяване е 10 часа в денонощие.
Обитатели  5 неона, 5-6 гупи, 2 анцитруса, 2 мулинезии, 2 трнеции, 2 торакатума,  1 хелер, ~20 скаридки и около 6-7 големи планорбиаса.
Растения: Vallisneria americana var. biwaensis 5-6 стръкчета, Anubias barteri var. nana 7-8 броя, Anubias barteri var. barteri 1бр, шепа коледен мъх, шепа ричия, 1-2 малки стръка роголистник.

Та преди около месец-два си купих коледен мък, явански мъх и моносолениум от форума. Навързах мъховете(доста рехаво по съвет на човек от форума) и ги пъхнах в аквариума. Още тогава забелязах нишковидните и нещо което ми приличаше на черна брада(моносолениум) и уж ги зачистих. Малко след това махнах яванския мъх(не тръгна добре) и моносолениума(по него се въдеха още от тези черни нишки), а коледния мъх започна да расте добре. Сега имам проблем с нишковидните(зачиствам ги при всяка смяна на водата) и някакви други водорасли които почнаха да никнат и по анубиасите ми. Понеже още са малки и ги зачиствам всяка седмица не мога да определя точно какви са, но са или черна брада или (Еленови) Рога - Staghorn algae. Та как да ги унищожа? Днес направих лампите да светят 9 часа(ако трябва да намаля светлината още), но какво още мога да предприема? Мисля да си взема няколко САЕ-та, но ще мога да ги купя минимум след месец.



evgeni200

За нишковидните - 100 мл Кислородна вода на 100 литра аквариумна вода , на другия ден 50% смяна на вода.
За еленовите рога - Глуталдехид употреба по предписание.

zariio

САЕ-тата ще ти разчепкат мъховете.Зачести смените на водата като за начало и намали осветлението на примерно 8 часа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

TiL

Тази кислородна вода няма ли да навреди на животинките в аквариума? Това за САЕ-тата не го знаех :) Ще намаля осветлението. Колко често да сменям водата и по колко процента?
: 17.09.2012г 13:01ч
Ето и някоя снимка




Caxapa

В колко теми още ще пишеш за нишковидните?

TiL

Цитат на: Caxapa - 17.09.2012 15:53
В колко теми още ще пишеш за нишковидните?

ЦитатТема Нишковидни водорасли и черна молинеза

Понеже и аз имам  нишковидни, имам и една черна мулинеза... Та колко време не трябва да е храня за да почне да гризе нишковидните? Другите рибки дали ще издържат на глада?
: 17.09.2012г 13:01ч

В тази тема да се пита някъде дали черната мулинеза яде нишковидни? Ако си забелязал часа на постовете, ще разбереш, че съм бил пуснал моята тема и след това съм намерил темата на колегата в която съм задал въпрос. Не мисля, че темите са препокриващи се и не виждам да има някакъв проблем. Другото което е, че тук май повече питанката ми е насочена към другия вид водорасло, което искам да разбера какво е и как да го третирам.

TiL

Тъй, тъй. Проблема с нишковидните отпадна. На дневен ред е проблема със черната брада  :duvar: Взема да никне навсякъде - по валиснерията, по анубиаса, по грунда малко, по корена, та чак и на корубата на един планорбиас  =-O Някъде около месец правех 2х40% смяна на вода+яко сифониране... няма резултата. Осветлението беше намалено на общо 6 часа дневно... Засадих и нови растения(криптокарини), дадох старт на развитието на роголистника(иска си време), но братада си се развива най-нагло и вземам да се отвращавам от аквариума...

Вода - 90-100л
осветление  -   2х18 Т8 8 часа на ден
смени на водата - веднъж седмично 30%
филтрация - сън сън 302 с 4 литра керамика+мрежа на продак+ малко вата(от тази която идва с канистъра)
риби - 6 даниота 4 серпи, 5 неона, 2 анцитруса, 2 тернеции, 4 гупи, 1 мулинезия 1 туракатум
планорбиас и ред чери.

Хранене - преди храних 2 пъти на ден(храната се изяждаше за около 1 максимум 2 минути) а от 1-2 седмици храня 3 пъти по много малко(изяждат всичко за под минута).  Събота гладуват.

Четох за употребата на глутаралдехид, но Счита се, че Glutaraldehyde има канцерогенно действие и затова в медицината вече е  забранено използването му в спрейове и за повърхностна дезинфекция. и не мисля да го използвам. Спрял съм се на метода с кислородната вода сипана в аквариума... До колкото разбирам трябва да сипя по 0,5мл на 1л аквариумна вода. Обаче не ми стана ясно еднократно ли се сипва или се сипва няколко пъти...  След като сипя кислородната вода колко време да държа спряна филтрацията. Също така мисля да сипя кислородната вода малко преди да направя смяната на водата. Понеделник пристигат и две малки САЕ-та  който ще бъдат подложени на пост и няма как да откажат приема на брада... Чудя се дали да не забъркам и CO2  с мая и захар и да подавам временно.
Ако и последните мерки не помогнат смятам да разкарам всичко, че ми писна от брадата.

zariio

Цитат+яко сифониране

Това ако спреш да го правиш+глутаралдехида и  може и да не си отказваш от акваристиката :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Penta

Преди 3-4 дена се хванах да "почистя" два аквариума по тези два различни метода - глутаралдехид и кислородна вода. Изводите които си направих са :
1. Глутаралдехида е определено по-безопасен ! Но по-малко ефикасен. В скаридарника имаше най-вече рога - общо взето изглеждат "болнави" но си стоят. Скаридите са в нормално състояние.
2. По принцип дозата е 100мл на 100л, но и по-малко върши работа. 100мл кислородна вода на 180 литра вода сложих, на другия ден смяна на 30%-тина вода. След 24 часа брадата беше сива и червена, добавих още 50 мл за всеки случай. Две черита имах и двете дадоха фира.


TiL

Пуснах CO2 с мая и захар. Пущам го във флейтата на канистъра и бих казал, че се разтваря доста. Преди да го пусна във флейтата пробвах с камъче, но балончетата поемаха към повърхността и май грам не се разтваряше. Сега пък се чудя да не натровя рибите... Да го спирам ли вечерта(ще го пусна през прозореца, че си намирисва  :-D)? Сипах  100мл кислородна вода преди около час. Вече канистъра върти водата. В друг съд отделих валиснерия(от спиралната) и роголистник, че май ще се гътнат от кислородната вода. Утре правя 40% смяна на вода(да сифонирам ли  в дълбочина или само да засмуча произведенията на рибите които са на повърхността на грунда?) а в понеделник пущам 2 САЕ-та.

met

Това сифониране хич не ме кефи... После къде ще виреят растенията (които уж ще те спасяват от брадицата)?

По-добре изчисти хубаво камъни/корени, стъклата, нагревател и флейтите, ако са гъбясали.
Криптокорините няма да те оправят... Вземи си Наяс или "чума".

За мъхове забрави, докато не стабилизираш нещата :)

След това редовно (1 път на седмица) сменяй вода. Трябва да прецениш дали нямаш твърде много обитатели, както и храненто да е умерено...


*DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi8.photobucket.com%2Falbums%2Fa48%2Fh0stage%2F1231-1.jpg&hash=3ebdc6eba81d20551df15dac7fc17ea2d362a84a

Penta

Забравих да спомена че Валиснерията има силна непоносимост към Кислородна вода, а яванския мъх завяхна само където съм го пръскал директно.
Относно CO2 с мая и захар - няма начин да вкараш достатъчно пък камо ли прекалено много CO2 в аквариум който е повече от 15-тина литра.

TiL

Сутринта към 9 забърках маята и захарта. След кратки експерименти установих, че е най-добре да го подавам във флейтата на канистъра. Така се разтваря най-добре(най-малко балончета излизаха). Няколко часа след това китките вече кипяха... Сипах 100мл кислородна вода, държах канистъра спрян около 30-40 мин след което го пуснах. Нямаше никакви поражения по растенията(и все още не се наблюдават), но един планорбиас се гътна, а и нещо ме смущава държанието на анцитрусите. И двата ми анцитруса стоят мирно един до друг(до грунда), което никога не се е случвало(все се гонят като се видят), а за капак на всичко ми се струва, че мъжкия диша учестено... Няма вероятност да съм го облял с кислородна вода... Преди малко смених 40% от водата, спрях СО2-то.  Само да не ми заминат анцитрусите, че... Другите риби си щъкат весело...

TiL

Да ъпдейтна малко темата. Черната брада вече почти не се забелязва (изчезна почти напълно от корена, но все още има по анубиаса, но вече е кафява и се спихва). Всеки ден правя по 20% смяна на водата(след като първия ден направих голяма смяна). За жалост има и поражения от две мои груби грешки... Мъжкия ми анцитрус си отиде  *dead Отдавам го на това, че сипвах кислородната вода със спринцовка по анубиасите и явно не съм го забелязал. Другата грешка е подаването на СО2 с мая и захар... Скаридите ми се натръшкаха  :duvar:

Също така има поражения и по растенията. Валиснерията започна да загнива и е изтръгнах(добре че преди процедурата си отделих в друг аквариум) също така бях оставил един стрък роголистник... взе да се разпада. Anubias barteri var. nana, Anubias barteri var. barteri, Cryptocoryne pontederiifolia и Cryptocoryne undulata са си добре. За Microsorum pteropus не мога да кажа нищо, защото той си беше в окаяно състояние(не се забелязва промяна и при него...).

Та ако ще се лекувате от водорасли с помощта на кислородна вода... внимавайте. Разредете кислородната вода в 1-2л вода и тогава я сипете в аквариума за да не правите гафове като мен.

Peza

Няма значение как я добавяш, когато говорим за загуби на живинки. Казвам ти го защото и аз съм трепал черита и анциструси с нея. По-важното е количеството. И по принцип 10мл кислородна вода на 40л дозирането, тези 100мл на 100л си е кощунство. Аз когато слагам, използвам 1мл перхидрол (10мл кислородна вода)  на 50л вода, като 30 мин след това сменям и 1/3 от водата, пак действа и ни едно чери не дава фира.

П.П. Говоря за рога и брада. Нишките не съм ги пробвал така да чистя.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Similar topics (5)

3390

Публикации: 58
Прегледи: 25709

38194

Публикации: 28
Прегледи: 11692

26276

Публикации: 3
Прегледи: 4497

26465

Започната от bicho1976


Публикации: 17
Прегледи: 7961

1723

Публикации: 11
Прегледи: 8880