• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2020 04:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с нишковидни и още нещо.

Започната от TiL, 17.09.2012 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Penta

Не напразно писах за неприятните моменти при употребата му : Скариди, Валиснерия, Явански мъх, Водна чума - унищожава ги !
Идеята на Peza  краткотрайно и по-слабо излагане е доста добра. Аз слагах 50мл/100л и после пак 25мл/100л но не и в скаридарника.

TiL

Всъщност от кислородната вода умря само анцитруса и имаше поражения по валиснерията и роголистника. Черитата си заминаха около ден и половина след кислородната вода, но мисля, че си заминаха заради Co2 то. Вчера го броях и пуща 40-42 големи мехурчета в аквариума с отделената валиснерия. Друг път ако ми се наложи ще сложа 50мл на 100л.

Донесоха ми едно малко сае (около 2-3см) и е като надрусано  *CRAZY* Чопли нещо по корена обаче не може да се справи с остатъците от брадата. Чудя се дали има смисъл да поръчвам и второ?


TiL

Мисля да прасна нова доза кислородна вода (този път само 59мл) за да съм сигурен, че всичката брада ще даде фира.   Ще държа 30мин и ще направя 40% смяна. До неделя ще сменям по 20% и чак тогава мисля да засадя няколкото стръкчета валиснерия. Предполагам след тези смени на водата няма да има поражения по валиснерията. До към края на месеца ще продължа със смени на вода от 20% дневно, а после по старата схема 30% веднъж седмично. Надявам се да не се завърне брадата.

TiL

Вече брадата почти не се забелязва и с всеки изминал ден нещата вървят към по-добро. Ще си сменям по 20% от водата до нова година, а след това по 30% веднъж седмично. Забелязвам и малко ксенококус по листата на криптокорините. Отстраних засегнатите листа и се чудя дали това е достатъчно?  Гледах някакъв клип как планорбис яде ксенококуса, но пък аз нещо не успявам да го развъдя (за около година имам 3-4 големи, а сега забелязвам и някое малко, но не са повече от 5-6...). Та да се пробвам ли да развъдя планорбиасите(и как) за да пасат наченките на водораслото?

paolo6481

Неритина-та ще ти свърши по-добра работа за ксенококоса.Моите планорбиси не ядат това водорасло.

Penta

Цитат на: paolo6481 в 13.12.2012 17:05
Неритина-та ще ти свърши по-добра работа за ксенококоса.Моите планорбиси не ядат това водорасло.


Не знам какви Неретини имате, аз имам две от около 3 седмици. Веднъж видях едната за малко във водата, иначе си стоят на сухо горе.

TiL

Изключено е да взема охлюви които мога да ги намера да се разхождат из стаята   :-D А иначе ето я  темата с клипа.
Към края се вижда по-ясно как налита на водораслите. Ама пък се чудя дали ще пожъне същия успех ако ксенококуса е на листо, а не както в неговия случай на стъклото.

paolo6481

И на стъкло няма да почистят.  :-D И кой пък твърди че неритините ходят из стаите?Бягат от водата когато нещо не им харесва.Това се отнася и за Ампуларии и  т.н.Пробвай с планорбиси че поне нищо не струват!

TiL

То да пробвам ама как... Преди година ми дадоха два големи(единия се гърна вече) а сега като ги преброих са точно 4 големи... Нещо не искат да се въдят сами и ще взема да им пусна някакви еротични клипове за стимул  :-D Преди време бях пуснал няколко от големите в един малък аквариум с гупи(бебета) и там охлювите бяха нацапали целите стъкла с яйца(тогава ги изтрих с гъбата  :karamse: ). В големия не съм видял ни едно "петно" с яйца от планорбисите... Айде чистя му стъклата с магнитната четка, но му чистя само трите(без задното) и пак не се въдят. Ако не се лъжа могат да "снесат" и по китките... Да не ги яде някоя риба  *dontknow*