• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.04.2024 01:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бактериална колония или... ?

Започната от hristoz, 14.01.2009 13:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hristoz

От около 3 дни в аквариума ми се завъди нещо ново, което до момента не бях виждал. Не го намерих и в статиите за повечето често срещани водорасли, а и не съм много сигурен, че е растително.
Някаква бледо-млечно бяла маса обвива стъблата и листата на растенията. Прилича на много фино желе, което извадено на въздух не се забелязва.

Някакви идеи ?

hristoz

Мисля, че разбрах какво е станало: докато съм ровел пясъка да наместя входната тръба на новия филтър, най-вероятно съм отровил една от таблетките за корени, които слагам. Може би е била полу-разтворена вече, защото в момента по стъблата и листата на растенията е покрито с парцаливи боклуци, които иначе няма как да влязат там.
Мисля постепенно да посменям малко вода тези дни и да сифонирам, ако мога въпросните боклуци. Трудно ще е, понеже са навсякъде и по всички растения. Предполагам, че ако ги оставя вътре, ще стане още по-зле.

Някакви идеи за умен изход от ситуацията ?

zambo

Нищо нама да се случи . Леки смени на вода ще ти разрешат проблема .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

NO CARRIER

По-скоро не е от таблетката. Анциструсите го ядат това нещо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

yanki1

Цитат на: hristoz - 14.01.2009 13:04
От около 3 дни в аквариума ми се завъди нещо ново, което до момента не бях виждал. Не го намерих и в статиите за повечето често срещани водорасли, а и не съм много сигурен, че е растително.
Някаква бледо-млечно бяла маса обвива стъблата и листата на растенията. Прилича на много фино желе, което извадено на въздух не се забелязва.

Някакви идеи ?
Вероятно е колония от бактерий. При мен ги имаше само по корена в началото и се чудя защо при теб са по растенията. Водорасли не са в никакъв случай.
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

hristoz

Тази сутрин стана ясно, че не е от таблетката:

Почти целият аквариум е покрит с това. Стои на облаци и се трупа. Излиза от флейтата на новия филтър на парцали, които са много фини и не могат да се махат механически.
Странични ефекти, които се наблюдават са: листата на криптокорините сочат на горе - обикновено това се случва, като няма светлина, предполагам, че малко или много това им блокира част от светлината и не могат да се събудят; две от четирите ми неритини бяха излезли извън аквариума и седяха там, а две от ампулариите седяха до повърхността. Някои от рибите също седяха на повърхността, явно им липсва кислород, понеже до сега не са го правели.

Като отворих филтъра да видя какво все пак става вътре, положението беше следното: повърхността на филтърната гъба е покрита с лигав слой, но не съм сигурен дали това е всмукана обратно маса или се образува там и се процежда през останалите части, докато стигне до аквариума.
В слоя със сипоракса няма нищо видимо нередно.

Странно е как за едно денонощие се прецакаха нещата - до преди два дни се кефех, че вече заприличва на нещо, а сега си мисля, че може да се стигне и до рестарт...живот да го е**

hristoz

Ъпдейт: толкова тъпо не съм се чувствал  :'(

Прочетох указанията за използване на флакона със стартиращи бактерии на Сера. Оказа се, че съм предозирал ама яко. 50 мл флакон на 230 л аквариум, като препоръчителната доза е 5 мл на всеки 200 л. Идва ми да се гръмна, не знам защо реших, че се ползва целия флакон при стартиране.

Някакви идеи ?

botan

Няма никакъв проблем според мен. *THUMBS UP*

dok70

Едно нещо прави впечатление - от самото начало добре си се ориентирал.
Заглавието го сочи.
Няма нужда от рестарт, излишните ще отмрат сами.
Зачести смените на вода докато се стабилизира!
По-внимателно с добавките, някои не са никак безобидни!
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

hristoz

От рестарт се страхувах преди да прочета инструкциите на самия флакон. Малко се успокоих, но не съм много сигурен още какво точно ще направи въпросната популация - дали ще съсздаде някакъв дисбаланс или нещо друго, което ще навреди. Времето ще покаже. Не съм и сигурен какво точно ще разбера от цялата работа.
За сега мисля да карам на ежедневни смени на водата по около 20-на литра, като ще се пробвам да сифонирам възможно най-много от излишъка.
Рибите си плуват както обикновено, не знам с растенията какво ще се случи понеже са покрити с гъста ципа, която им спира част от светлината, а моята и без това е малко. Охлювите вече не искат да излизат.
Тънката част идва и с това, че ми се развали вътрешният филтър и ми се наложи да го махна, а той беше основен - външният е на 3 дни работа, за това се страхувам от генерални смени на водата...поне не се притеснявам за количеството бактерии вътре  *bg*