• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.10.2020 05:05

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем

Започната от aquamaniak, 03.10.2011 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aquamaniak

Здравейте, наскоро ме нападнаха синьо-зелени водорасли.
Аквариумът е 32л,филтър-200л/ч,осветление 8W T5, грунд около 3 см. Аквариумът е стартиран октомври 2010,като през ноември добавих 7 неона и 1 анциструс, растенията са валиснерия и роголистник .Всичко си вървеше нормално до този август- първоначално беше висока температурата, с която се справях трудно- държах я на 29'С.Но се наложи да замина и оставих аквариумът без грижи. Като се върнах след 3 седмици, той беше трагедия- липсваха една неонка и един анциструс, растенията бяха спрели да растат и загниваха. Веднага направих една бърза смяна на водата- 40%.
Растенията през следващите дни се съживиха за около 5-7 дена и започнаха да растат наново,но не успях да премахна всички гниещи растения(грешка според мен). Около 22 септември ми подариха 2 коридорас палеатус и като ги пуснах те започнаха да ровят в грунда-чак тогава забелязах,колко много отпадъци имаше.Почнах да сифонирам 2-3,но с минимален успех и си помислих че всичко ще оправи,но в петък-30.09 забелязах че по стъклото са се появили много зелени налепи.Веднага направих смяна на водата,но след това забелязах че и по грунда има много.Премахнах с гъбичка този по стъклата, но не знам как да премахна от грунда.
Започнах затъмняване като първия ден не пусках осветление,на втория го пуснах за около половин час- да нахраня рибките.
Кажете какво да правя, защото от грунда не се маха,а и той си е доста мръсен.Рестарт ли да правя като добавя повече растения или да продължавам да затъмнявам и сифонирам.

Георги

Аз ги махнах с 10 дена без лампи и смяна на 20% водата през ден.

Nikiengi

Купи си 2-3 молинезии или 2-3 трихогастера леери. Ще ти решат проблема за дни, защото го хапват с удоволствие! Казвам го от опит!  :-)

Георги

На 32 л. аквариум колко молинезии или леерита да може да гледа освен останалите риби...

dafil

http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm

Виж най-добре кое точно те е нападнало-синьо-зелени/BGA/ или зеления налеп /GDA/.Както причините и начина им за премахване :-)

Arrakis

Копирам мнението на колега,на който не му помня името.Просто съм го запазил в текстови файл за всеки случай.

"Лечението е изключително лесно в сравнение с други водорасли. Антибиотика се казва "Макропен". Взима се суспензия а не таблетки или на прах - не си спомням точно в каква друга форма го имаше но не е толкова важно това. Дозира се на 50 литра вода - 5 мл от суспензията. Сега тук е уловката. Нищо не се променя. Водораслите си стоят, но вече не се развиват. На петия ден можеш да ги премахнеш механично. След това се прави по-сериозна смяна на вода. Ако се налага третираш още веднъж, но обикновенно всичко е ок. Ако водораслите са между предното стъкло и грунда, дръпни грунда назад и така слагай антибиотика. Действа безотказно. Добрата новина е, че не съм видял да има странични действия върху рибите или растенията."

Изпробвал съм го.Наистина няма отрицателен ефект върху рибите и растенията.Даже имам и скариди,които оцеляха без проблем.

aquamaniak

Благодаря,за коментарите- установих че всъщност е Green Dust Algae, GDA - изглеждаше точно като от първата снимка и се чисти много лесно,и за сега не се връща.Но има от него и по грунда. С антибиотици не ми се занимава,иначе го видях още в началото това лечение.
Искам да попитам дали мога да добавя нов грунд в/у този или трябва да го прочистя, или да изчакам да се изчисти. Искам да запазя потръгналата валиснерия,защото пуска нови издънки,а да сменя грунда покрай нея.(естествено ще извадя рибите и филтъра в друг съд).
Дали ако посадя още растения и добавя още една 8W ще се премахнат водораслите.

П.С. Искам да попитам анциструса с какви водорасли се справя-знам само за кафявите.

paolo6481

Анциструса стърже и от зелените.

dafil

Отоцинклуси и охлюви  неритини още повече стържат в сравнение с анцитрусите!!

aquamaniak

Водораслите намаляват след затъмнение и смяна на вода-останаха малко по грунда.
Искам да попитам дали мога да добавя един анциструс? Също така смятам да сложа дъбче,Rotala rotundifolia и Hygrophila polisperma. Прочетох че ще бъдат добре за моя аквариум.

tomatomov197

Слагай смело .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.